Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі обіцяє посадити Коломойського і привести нових людей в Раду


Міхеїл Саакашвілі під час прес-конференції в Києві. 11 листопада 2016 року
Міхеїл Саакашвілі під час прес-конференції в Києві. 11 листопада 2016 року

Міхеїл Саакашвілі йде у велику політику з «Платформою нових сил». У цій партії будуть лише нові обличчя з незаплямованою репутацією, обіцяє він. Головна мета – прибрати від влади олігархів та змінити політичні еліти в Україні. Саакашвілі закликає якомога швидше провести перевибори до Верховної Ради. Водночас на посаді голови Одеської обласної державної адміністрації він не виконав три чверті своїх обіцянок, тож опиратись на свої результати не зможе, кажуть аналітики. А дехто з експертів припускає, що такий демарш Саакашвілі може закінчитись продуманим компромісом із чинною владою.

Україну врятують парламентські перевибори, упевнений Міхеїл Саакашвілі. «Оздоровлювати» політичну верхівку від кумівства та корупції крок за кроком не вдається, каже він. Політична партія «Платформа нових сил» приведе до влади людей із незаплямованою репутацією, анонсував він на брифінгу.

До партії Саакашвілі зможуть увійти лише люди, які були у Верховній Раді не більше одного терміну, а на керівній державній посаді – не більше двох-трьох років. Представників великого бізнесу у списках не буде, запевнив Саакашвілі, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Коломойський буде сидіти» – Саакашвілі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00


Патріотичних і професійних українців, які ще мають незаплямовану репутацію, багато, упевнений він.

«Мова йде про те, що податки мають бути низькими, бізнес – максимально відкритим. І ніхто не повинен обмежувати якісь галузі через те, що хтось десь сидить. Бути довго у цій владі і не бути «замараним», по-моєму, неможливо», – сказав Саакашвілі.


Раніше прізвище Саакашвілі асоціювали з іншою політичною ініціативою – політичним проектом «Хвиля». Туди мали увійти депутати Наталія Новак («Блок Петра Порошенка»), Віктор Чумак (безпартійний) та екс-заступник генерального прокурора України Давід Сакварелідзе.

«Ніколи я не робив ніякої партії «Хвиля», але я хочу сказати, в Україні буде хвиля, і хвиля змінить владу», – додав він.

Щоб якомога швидше набрати рейтинг, Саакашвілі планує їздити регіонами України, спілкуючись із людьми.


Друзі та вороги

Відповідаючи на запитання про ймовірність співпраці з партією «ДемАльянс», Саакашвілі заявив, що відкритий до роботи з усіма «здоровими політичними силами». Водночас додав, що не планує об’єднуватись із тими політиками та партіями, які вже давно при владі.

«Я не веду переговорів із Тимошенко», – сказав він.

Заявив також про конфлікт із президентом Петром Порошенком. Мовляв, той неодноразово пропонував йому посаду прем’єра та лідера партії «Солідарність», утім, грузинсько-український політик відмовився.

«Це було моє свідоме рішення і пов'язане воно було з тим, що всі ці партії, особливо пов'язані з владою і президентом, повністю засмічені», – каже він.


Єдине, про що зараз готовий говорити з президентом (якого Саакашвілі звинуватив у лобіюванні олігархічних кланів на Одещині) – це процедура оголошення перевиборів Верховної Ради, резюмував Саакашвілі.

Міхеїл Саакашвілі також заявив, що «посадить» олігарха Ігоря Коломойського, коли прийде до влади, а «Приватбанк» – націоналізує. І що за його керівництва кожен вимушений переселенець матиме квартиру, і більше не буде змушеним переїжджати з рідних земель.


Спогади про Трампа

Частину свого брифінгу Саакашвілі демонстрував журналістам відео, на якому обраний президентом Сполучених Штатів Дональд Трамп говорить йому компліменти.

«Дональд Трамп вважав, що мене потрібно використовувати в Америці через те, що ми зробили в Грузії. Те ж саме говорила Гілларі Клінтон. Вона вважала, що систему центру адміністративних послуг Грузії потрібно було впроваджувати в Америці», – сказав він.


Про своє давнє знайомство з Трампом він заявив відразу після оголошення результатів: на сторінці грузинсько-українського політика у Facebook з’явилось спільне фото.

«Знайомий з ним більше 20 років, ми товаришуємо. Я це акуратно передбачав, – написав він. – Сильна особистість із непередбачуваною політикою. Ми повинні бути обережні і організовані більше, ніж будь-коли».

Результати в Одесі

Міхеїл Саакашвілі під час брифінгу неодноразово називав себе «одним із найуспішніших реформаторів у цій частині світу». Водночас у певних невдачах на Одещині звинуватив політичну верхівку, яка не дала йому запровадити системні реформи.

Аналітики проекту «Дослівно» Комітету виборців України (КВУ) дійшли висновку, що Саакашвілі не виконав три чверті того, що обіцяв як очільник обласної державної адміністрації. Зокрема, ремонт дороги Одеса-Рені не завершився через відсутність інвестора. Вхід на більшість незаконно привласнених пляжів залишається закритим. А Дачу Докса, архітектурну пам’ятку 19-го сторіччя, знесли на наступний день після його обіцянки завадити цьому.


Олексій Кошель, голова КВУ пов’язує це з тим, що Саакашвілі від початку намагався бути і чиновником, і політиком. А також давав обіцянки, які не входять до царини його повноважень, каже він.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Утім, багато які його обіцянки дійсно не можна було виконати через те, що окрема область не може розвиватись відірвано від показників держави. Саакашвілі не мав потрібної підтримки, у Грузії ж ситуація була дещо іншою, додає Кошель.

«Його реформи були успішними, тому що була успішна команда і була уся повнота влади. Він був президентом, у нього була більшість у парламенті, і був повністю пропрезидентський уряд. І тому в Грузії ми побачили результати», – сказав Кошель.

На думку Кошеля, Саакашвілі є яскравим політиком, і він має перспективи провести сильну партію до парламенту. Утім, йому варто налагодити команду гру з молодими політсилами. Та в жодному разі не розчинитись серед політиків «старої династії», додає він.

«Його слова повинні підкріплюватись реальними діями», – резюмує Кошель.


Єрмолаєв: сценарій «політичного договорняка»?

Рішення Саакашвілі іти у політику та різка критика перших осіб держави – не спонтанний демарш, вважає політолог Андрій Єрмолаєв. Експерт припускає, що грузинсько-український політик може стати певною «ширмою» і «каталізатором внутрішньорежимної опозиції», каже експерт. А для цього Саакашвілі не вистачило би лише партії «Хвиля» – мова йтиме про консолідацію на кількох платформах нових облич, які зараз критикують владу.

Андрій Єрмолаєв
Андрій Єрмолаєв

І кінцева мета, на думку Єрмолаєва, обійти ті сили, які зараз є сильними опозиціонерами.

«Я не виключаю, що усе це врешті виллється у сценарій чергового «політичного договорняка» у 2017 році, коли партія влади і новостворена об’єднана демократична опозиція будуть демонструвати готовність заради майбутнього домовлятись про компроміс», – каже він.


Натомість, колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчилава, у коментарі Радіо Свобода говорив, що навряд молодь, яку Саакашвілі веде в політику, дозволить себе використати для змови із владою.

«Це би убило його рейтинг в Україні», – казав Корчилава.

Сам Міхеїл Саакашвілі не може балотуватися до Верховної Ради, оскільки безперервно проживав в Україні менше 5 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG