Доступність посилання

ТОП новини

Дельфінотерапія для бійців


Бійці і дельфіни: боротьба з посттравматичним синдромом по-новому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Бійці і дельфіни: боротьба з посттравматичним синдромом по-новому

Володимир Кацман

За статистикою, близько 25% учасників бойових дій переживають посттравматичний стресовий розлад. В Одесі з цим явищем вирішили боротися по-новому. Співробітники Науково-дослідницького центру «Державний океанаріум» проводять для українських бійців курс дельфінотерапії.

Дельфінотерапія є частиною великої науково-дослідної роботи з вивчення проблеми лікування посттравматичних розладів військових. Із 200 учасників досліду 15 пройшли курс дельфінотерапії. Наразі показник ефективності лікування дельфінами, порівняно з традиційними методами психокорекції, значно вищий, кажуть дослідники.

Після таких сеансів дельфінотерапії покращується сон, сприйняття їжі, настрій і поступово забуваються всі ті важкі переживання, які були на війні
Андрій Дончак

«Після таких сеансів дельфінотерапії покращується сон, сприйняття їжі, настрій і поступово забуваються всі ті важкі переживання, які були на війні», – каже начальник Науково-дослідницького центру «Державний океанаріум» Андрій Дончак.

Ефект – від ультразвуку та настрою дельфінів

Основний терапевтичний ефект від спілкування з дельфінами полягає у двох площинах. Перший ­– фізіологічній: дельфіни випромінюють ультразвук, який позитивно впливає на організм людини. Другий – безпосередньо емоційний, адже грайливість та позитивний настрій тварин передаються під час сеансу людині. А для військових, які пережили серйозні стресові ситуації, це спілкування має ще більшу вагу, каже керівник відділу дельфінотерапії дельфінарію «Немо», тренер Наталія Василевська.

«Покращується психоемоційний статус, люди стають більш спокійними та комунікабельними.

Учасники АТО ще більш, ніж звичайні дорослі люди, емоційно реагували на дельфінів. Наші терапевти казали, що вони реагують майже, як діти. Дуже активно, дуже живо. Я думаю, для них це було особливе свято
Наталія Василевська

На наш подив учасники АТО ще більш, ніж звичайні дорослі люди, емоційно реагували на дельфінів. Наші терапевти казали, що вони реагують майже, як діти. Дуже активно, дуже живо. Я думаю, для них це було особливе свято», – розповіла Наталія Василевська.

Не думав, що буде так захопливо – боєць

Самі учасники програмою неабияк задоволені. Кажуть: почуття після сеансу з дельфінами порівняти з чимось іншим просто неможливо. Військовослужбовець Ігор зізнається: це ледь не найкращий досвід в його житті.

Я не думав, що це буде так цікаво та захопливо. Відчуття радості, веселості, легкості. Насправді дуже сильно заспокоює

«Я не думав, що це буде так цікаво та захопливо. Ми з ними познайомилися, нам розказали, як з ними себе вести, що можна робити, а що ні. Поплавали, попірнали з ними, пограли. Відчуття радості, веселості, легкості. Насправді дуже сильно заспокоює», – каже боєць.

Незабаром, розповідає керівник програми з дельфінотерапії, полковник Андрій Дончак, в Одесі військові планують відкрити власний центр дельфінотерапії.

«В подальшому також завдяки, я надіюся, підтримці міського голови плануємо відкрити свою базу, де будуть проводити загальну державну дельфінотерапію», – зазначив він.

А поки запрошують усіх військовослужбовців, які відчувають потребу в психологічній реабілітації, звертатися до Науково-дослідницького центру «Державний океанаріум».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG