Доступність посилання

ТОП новини

​Снігова заметіль на дорогах: чи працює транспорт?


Ілюстраційне фото. Майдан Незалежності, 13 листопада 2016 року
Ілюстраційне фото. Майдан Незалежності, 13 листопада 2016 року

Більше ніж 2000 тисяч одиниць техніки та десятки тисяч людей працювали, щоб забезпечити роботу транспортної системи після снігового шторму, який накрив Україну цими вихідними. Рух автомобілів на дорогах вже практично відновлено, майже всі потяги вже приходять за графіком, повідомляють в «Укравтодорі» та «Укрзалізниці». Проте саме такі погодні умови повинні спонукати людей звертати більшу увагу на безпеку дорожнього руху, зазначають в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ).

Сніговий шторм, який охопив Україну у вихідні, зачепив близько 15 областей, 10 із них достатньо серйозно, повідомило Міністерство інфраструктури України. Всі служби працюють у посиленому режимі, щоб подолати наслідки негоди.

Найбільше постраждали Тернопільська та Хмельницька області, де рівень снігу, що випав, досягав 60%, проте пік негоди вже минув, істотних обмежень стосовно дорожнього руху немає, каже Радіо Свобода Олександр Кава, радник керівника «Укравтодору».

Олександр Кава
Олександр Кава

«Закінчується розчистка доріг до населених пунктів у Івано-Франківській, Хмельницькій та Житомирській областях. Станом на ранок проїзд був неможливий у понад 300 населених пунктів у цих областях. Окрім цього, був ускладнений проїзд до 70 населених пунктів у Тернопільській області», – каже Олександр Кава.

Чи було істотно пошкоджено дороги, наразі невідомо, оскільки більшість із них залишаються покриті снігом, додає він. Основною проблемою, за його словами, стали вантажівки на літній гумі, які зупинялися посеред дороги і спричиняли затори. Через це було заборонено рух вантажних транспортних засобів на автомобільних дорогах державного значення у межах Хмельницької, Львівської, Тернопільської областей.

Тим не менше, зараз обмеження діє лише в Тернопільській області, в інших регіонах транспорт рухається без обмежень, повідомив Радіо Свобода Станіслав Мізін, начальник відділу нагляду за станом доріг Управління безпеки дорожнього руху Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України.

Люди прислухалися, що непотрібно виїжджати під час сильного циклону, і тому кількість ДТП, особливо з потерпілими, було меншою, ніж зазвичай
Станіслав Мізін

«Люди прислухалися, що непотрібно виїжджати під час сильного циклону, і тому кількість ДТП, особливо з потерпілими, було меншою, ніж зазвичай», – каже Радіо Свобода Станіслав Мізін.

Близько 5000 залізничників та 13 снігоочисних і снігоприбиральних машин долучалися до розчищення колій та вокзалів через сильний снігопад, повідомляє прес-служба «Укрзалізниці». Станом на ранок 14 листопада через складні погодні умови сталися затримки в русі близько 30 поїздів, половина з них вибилася з графіка більш як на півгодини.

Але зараз вже всі поїзди відправляються вчасно, лише близько 10 поїздів затримуються в дорозі до години, сказала Радіо Свобода Наталія Глушко, працівник Департаменту інформаційної політики «Укрзалізниці».

«Ми змогли розчистити ключові автодорожні магістралі України, зараз завершуємо роботу на дорогах місцевого значення. Розблоковані всі корки, перешкод для руху пасажирського транспорту немає», – каже Володимир Омелян, міністр інфраструктури України.

Складні погодні умови змушують звернути ще більшу увагу до дотримання правил дорожнього руху, оскільки Україна займає одне з найперших місць в Європі по кількості смертності в ДТП, зазначає Оксана Сивак, заступник виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я.

Перша наша задача і відповідальність – це дотримання всіх правил дорожнього руху
Оксана Сивак

«Перша наша задача і відповідальність – це дотримання всіх правил дорожнього руху на місті водія, пасажира чи пішохода. Не треба нехтувати правилами пристібання пасків безпеки. Там, де можна запобігти, краще запобігти», – каже Оксана Сивак.

Відповідно до цілей ВООЗ та ООН, до 2020 року планується зменшити кількість аварій на дорогах на 50%, кажуть у ВООЗ. Україна приєдналась до ініціативи і цього тижня проводиться Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху для привернення уваги громадськості до складної ситуації з безпекою руху на дорогах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG