Доступність посилання

ТОП новини

Москва розхитує ситуацію в Україні? (Огляд преси)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Негода принесла в Україну ще й політичне сум’яття, констатує газета «Україна молода». Цього тижня в Україні заанонсовані акції протесту. Чи дійсно Москва хоче розхитати ситуацію в Україні? Чи це українська влада побоюється масових протестів? Журналісти не виключають, що «тарифні майдани» інспірують ззовні. Проте підґрунтя для них створюють саме в Україні. Розповівши про тих, хто зацікавлений у масових заворушеннях, видання наголошує на густій мішанині з політичних амбіцій, виборчих планів та персональних потреб. Тож розібратися, «ху із ху» в цьому спекулюванні на болючих проблемах простих людей, просто нереально. Однак, на думку експерта «України молодої», більш масштабні акції ймовірніші в лютому-березні, коли криза значно поглибиться, і люди вже кілька місяців платитимуть за збільшеними тарифами.

В цьому ж числі «Україна молода» констатує, що в Україні з різних причин меншає «варягів» у владі. Офіційна причина, яку озвучують грузинські та інші іноземні реформатори, – українське державне керівництво не бажає реально боротися з корупцією, а надає перевагу «косметичним» реформам.

«Чому панівний клас добровільно засвітив свою власність», – у статті під таким заголовком «Газета по-українськи» пише, що після декларування мільйонних статків, «корупційний клас» має пояснити походження грошей. Для цього буде обов’язкове декларування корпоративних прав і розкриття кінцевих бенефіціарів, тобто осіб, які отримують прибуток від власності. Це дозволить витягнути на поверхню реальний рух капіталів, виявити «підводні течії» і побачити загальну картину, наголошує газета.

Український уряд обіцяє почати впровадження монетизації субсидій на «комуналку» вже в березні наступного року. Газета «Сегодня» з'ясувала подальшу долю субсидій. Видання пише, що «комунальні» кошти дадуть або на руки, або на спецрахунок. Утім, експерти видання вважають, що сьогодні субсидія захищає не тільки бідних громадян. За оцінками експертів, тільки 13% субсідіантів дійсно можуть вважатися бідними. Причина – дуже спрощений доступ до субсидій: враховуються тільки доходи. Не враховується майно, кількість машин, яхт, спосіб життя, доходи від депозитів. Багато хто зловживає цим. Є такі тенденції, коли люди, щоб відповідати вимогам щодо субсидій, вдаються до тінізації заробітної плати, – наголошують експерти газети.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG