Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний кримінальний суд назвав окупацію Росією Криму міжнародним збройним конфліктом


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міжнародний кримінальний суд назвав окупацію Криму міжнародним збройним конфліктом між Україною і Росією. Про це йдеться в оприлюдненому в понеділок на сайті суду щорічному звіті попереднього розслідування прокурора суду Фату Бенсуда.

«Згідно з інформацією, що надійшла, ситуація на території Криму й Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною та Російською Федерацією. Цей міжнародний збройний конфлікт розпочався не пізніше від 26 лютого, коли Росія залучила особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України», – мовиться у звіті.

Суд також вирішив продовжити збір доказів причетності Росії до конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Згідно зі звітом, канцелярія прокурора розглядає заяву про те, що Росія в цілому здійснювала контроль над збройними угрупованнями на сході України, й можливість визнання і подій на Донбасі міжнародним збройним конфліктом. Водночас, як мовиться у звіті, додаткові відомості, що існують у рамках справи, «вказують на пряме збройне протистояння між російськими збройними силами й силами уряду України».

8 вересня 2015 року Україна повідомила Міжнародний кримінальний суд у Гаазі про визнання його юрисдикції щодо здійснення злочинів проти людяності й воєнних злочинів найвищими посадовими особами Росії й лідерами угруповань «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян.

XS
SM
MD
LG