Доступність посилання

ТОП новини

НБУ: загострення політичної напруги викликає «нервозність» на валютному ринку


У Національному банку України заявляють, що загострення політичної напруги викликає «нервозність» на валютному ринку.

Як повідомляє прес-служба відомства, на міжбанківський валютний ринок України цього тижня продовжує тиснути політична нестабільність, попри наявність сприятливих зовнішніх факторів.

«Хоча Україна продовжує отримувати значні надходження валютної виручки від експортну зернових та олії, а ціни на сталь та залізну руду на світових ринках відновили зростання, загострення політичної напруги викликає нервозність на валютному ринку, що нівелює вплив цих сприятливих чинників», – повідомляє НБУ з посиланням на заступника голови Національного банку України Олега Чурія.

У Нацбанку зазначають, що подальша дестабілізація політичної ситуації загрожує розгойдуванням курсу гривні і відповідними негативними наслідками для економіки України.

При цьому у НБУ наголошують, що відомство уважно спостерігає за розвитком ситуації на валютному ринку і має достатній обсяг міжнародних резервів на рівні 15,5 мільярда доларів США, щоб «згладити надмірні коливання обмінного курсу у разі їх подальшого посилення».

Курс гривні сьогодні вже подолав позначку 26 гривень за США.

Напередодні у Національному банку України вже заявляли, що зниження курсу гривні пов’язане з політичною напруженістю.

Сьогодні у центрі Києва проходить низка протестів, зокрема, мітинг ошуканих вкладників під Нацбанком триває під різними прапорами й гаслами. Деякі з учасників мітингу біля будівлі НБУ зізнаються, що беруть участь в акції за гроші. За даними поліції, станом на 12:30 в акціях протесту в Києві беруть участь близько 6 тисяч людей.

Минулого тижня у Службі безпеки України заявляли, що Росія готує в листопаді акції протесту з метою дестабілізації ситуації в Україні. За даними відомства, саме у вівторок, 15 листопада, має початися всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а 17 листопада продовжаться протести щодо підвищення тарифів. В СБУ заявляють, що ці акції спрямовані на внутрішню дестабілізацію і організацію дострокових парламентських виборів в Україні. Російська сторона наразі цих заяв СБУ не коментувала.

XS
SM
MD
LG