Доступність посилання

ТОП новини

Російський міністр «погорів» на хабарі в 2 мільйони доларів


Олексій Улюкаєв
Олексій Улюкаєв

Москва – В російській столиці суд взяв під домашній арешт міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Улюкаєв був затриманий у ніч на 15 листопада, проти нього порушено кримінальну справу за статтею «отримання хабара в особливо великому розмірі». Пізніше з'ясувалося, що міністр був «в розробці» ФСБ понад рік, причому відбувалася ця операція з відома президента Росії Володимира Путіна.

​За версією слідства, Олексій Улюкаєв вимагав хабар у представника компанії «Роснефть», очолюваної найближчим другом Путіна Ігорем Сечіним. 12 жовтня нинішнього року найбільша в Росії нафтова компанія «Роснефть» купила контрольний пакет акцій «Башнефть» за 330 мільярдів рублів. Торги не проводилися. У Слідчому комітеті в зв'язку із затриманням Улюкаєва заявили, що «законність операції» з придбання компанією «Роснефть» акцій компанії «Башнефть» «ніким не заперечується, і сама вона не є предметом розслідування».

А віце-президент компанії «Роснефть» Михайло Леонтьєв назвав дії правоохоронних органів, що призвели до затримання Улюкаєва, «блискучою роботою».

Російський політолог, професор Московського державного інституту міжнародних відносин Валерій Соловей пов'язує затримання Улюкаєва з боротьбою всередині економічних і політичних еліт, а це, на його думку, негативно може позначитися на російській економіці.

Валерій Соловей
Валерій Соловей

Це посіє страх серед тих людей, які зайняті реальною економікою
Валерій Соловей

«Що стосується найближчих наслідків: звичайно, це посіє страх серед тих людей, які зайняті реальною економікою, тому що, може, Улюкаєв і не користувався серед них великим авторитетом і, більше того, став «притчею во язицех» своїми заявами про дно, якого ми вже досягли, отримав прізвисько «Водолаза», але тим не менше це все-таки знакова фігура і це знакова подія», – каже Соловей.

За даними російської «Нової газети», в операції з «розробки» Улюкаєва брав найактивнішу участь начальник служби безпеки компанії «Роснефть» Олег Феоктистов, який до серпня 2016 року обіймав посаду першого заступника начальника одного з управлінь ФСБ. На думку політолога Дмитра Орешкіна, в боротьбі кланів представники силових структур виходять переможцями.

Дмитро Орешкін
Дмитро Орешкін

Це є свідченням загострення боротьби за джерела матеріальних ресурсів, які зменшуються
Дмитро Орешкін

«Це є свідченням загострення боротьби за джерела матеріальних ресурсів, які зменшуються. Загострюється внутрішньо елітний конфлікт, і в ньому посилюються окремо взяті групи силовиків і, зокрема, ФСБ. Ми бачимо, як у нас «сідають» по черзі люди з губернаторів, з МВС, з військових будівельників, з міністрів, з бізнесменів, але ніколи з ФСБ або з Національної гвардії», – каже політолог.

Олексій Улюкаєв на початку 1990-х років входив в «команду Єгора Гайдара», був спочатку радником уряду Росії, потім обіймав у ньому помітні посади, в 2000-і був заступником тодішнього міністра фінансів Олексія Кудріна, працював в Центральному банку, в останні роки був міністром економічного розвитку Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG