Доступність посилання

ТОП новини

«Опоблок» і так звані «демократичні сили» намагаються діяти за планом Суркова – Шкіряк


Недобитки режиму Януковича намагаються здійснити контрреволюцію – Шкіряк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:56 0:00

Гості передачі «Ваша Свобода»: Зорян Шкіряк, радник міністра внутрішніх справ України; Віталій Купрій, позафракційний народний депутат.

ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: 15 листопада у Києві день акцій протесту.

Напередодні українські правоохоронці попереджали, що з акцій протесту обдурених шахраями вкладників банків могло початися втілення так званого плану дестабілізації, розробленого Кремлем, під назвою «Шатун».

«П’ята колона та її прихлібаї використовують людей «в темну» за вказівками Кремля…». Констатував напередодні радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

«Це мені нагадує листопад 2013 року. Мабуть, дійсно щось погане для влади. Чи то ведмеді-шатуни прокинуться, чи народ скаже: «Досить!». Наголосив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій.

Саме Віталій Купрій і Зорян Шкіряк є нашими сьогоднішніми гостями. І ми поговоримо, справді – поліція і протести у Києві: гарантування безпеки чи «листопад-2013»?

Передовсім, так би мовити, «замальовки» з цієї акції протесту і думки киян та гостей столиці. Їхні думки поділилися. Одні вважають, що не варто були потерпілими, тому люди й виходять на акції протесту абсолютно щиро, або, як висловився один із респондентів, це все може йти від Росії та «від Медведчука».

Респондент: Багато за ідею, але й багато проплачених.

Респондент (переклад): Тих, хто мовчить, б’ють. Потерпілих. Не хочу бути потерпілим. І от прийшов сюди подивитися.

Респондент: Я думаю, що це спланована акція влади. «Випустити пару» якусь і заробити якісь дивіденди. Може, зняти Гонтареву під цей шум.

Респондентка (переклад): Нічого дивного – люди хочуть повернути свої гроші. Це нормально.

Респондент: Я – пенсіонер. Чому я не можу вийти і висловити свою думку мирно і спокійно, без зброї? Так було в 2004-у, так було в 2013-у і в 2014-у, так і зараз буде.

Респондент: Мені здається, що це або Росія трошки «допомагає», або Медведчук, оці влаштовують, ті ж самі «Вєсті» і оці... Так що треба трошки потерпіти і все.

– До речі, щодо пана Медведчука, то, як зазначає інтернет-видання «Ліга»: воно просто підбило підсумок думок деяких відомих політиків до цих акції протесту і звернуло увагу на те, що такі собі екс-регіонали, як Олександр Вілкул, Ірина Бережна, Олена Лукаш, Олена Бондаренко і відома адвокатша, не буду зараз її прізвища називати – вона цього не заслуговує жодним чином, практично в однаковій манері анонсували сьогоднішні акції протесту.

Це неспроста, як кажуть росіяни, пане Шкіряк?

Право на протест є невід’ємним правом будь-якого громадянина України
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Безумовно, що неспроста. Перш за все, щоб коротко сказати і ще раз дати розуміння ваших глядачам. Право на протест є абсолютно законним, логічним, конституційним правом і невід’ємним правом будь-якого громадянина України. І ми підтримуємо таке право і зробимо все для того, щоб захищати життя, права і свободи мирних громадян, які мають, безумовно, об’єктивні причини виходити і висловлювати цей протест, критикувати владу і таке інше в мирний спосіб.

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

Що стосується застосування і використання цих людей, на превеликий жаль, «у темну», то, безумовно, це відбувається. І, власне, той план, який був оприлюднений українськими хакерами, ідентичність якого вже підтверджена всіма, ким тільки можна, я вже не хочу більше на цю тему говорити. Бо це вже, знаєте, у параною якусь переростає. Від СБУ і МВС до низки міжнародних серйозних, авторитетних, фахових експертів. Та й, власне, навіть учасники цієї переписки неодноразово, самі росіяни, підтверджували її автентичність.

Політичне крило російських терористів у Раді – «Опоблок» і їхні сателіти, «демсили», намагаються вторити Кремлю і діяти за планом Суркова
Зорян Шкіряк

Тому, безперечно, Кремль сьогодні має план дестабілізації внутрішньої в Україні. Зокрема політичне крило російських терористів у Верховній Раді України – «Опоблок» і їхні сателіти, так звані «демократичні сили», які сьогодні намагаються вторити Кремлю і діяти за планом Суркова, намагаються це використати. Власне, це ми сьогодні і бачили.

Безумовно, що Нацполіція і Нацгвардія переведені в режим підвищеної готовності впродовж цих всіх днів. Ми прекрасно бачили, що, на жаль, поряд з тими людьми, які справді постраждали від, скажімо так, діяльності цих банків, йшли люди, які відверто були там за гроші. Журналісти сьогодні мали можливість знаходитися біля НБУ...

– Наші кореспонденти були. Кореспонденти Радіо Свобода.

Зорян Шкіряк: Це просто якийсь жах, які там персонажі були. Якщо це обмануті вкладники, то я...

– Ще один фрагмент. Отже, те, що зняли кореспонденти Радіо Свобода під час сьогоднішньої акції протесту в Києві.

Мітингувальниця (переклад): Дивіться, ми стомо біля Банкової. Розрахунок 125 гривень. Розрахунок біля Інститутської.

Радіо Свобода: 125?

Мітингувальниця: Так.

Радіо Свобода: А писали, що 30.

Мітингувальниця: 130? У нас 125.

Радіо Свобода: А скільки хоч платять? Ну так, приблизно.

Мітингувальник: Ціни там різняться. Ще не знаю... Від 70 і, по-моєму, до 150. Десь так.

Радіо Свобода: А довго треба стояти?

Мітингувальник: Годин п’ять. Той, який організовував нас – ми у нього, чоловік з 20 було. А ще над ним. Я бачив, що люди підходили до нього. Тобто є ще якісь куратори.

Радіо Свобода: Багато людей соромляться говорити, що це за гроші.

Мітингувальник: А що ж соромитися? Ви ж бачили, які декларації у наших депутатів. Тому, по-моєму, це зовсім не соромно. Ну, соромно за таку ціну стояти.

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

– Пане Купрій, справді, хіба доречна аналогія з листопадом 2013-го? Скоро буде рівно три роки з початку Євромайдану…

Гонтареву не тільки треба було звільнити, а посадити за руйнацію банківської системи
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Моя позиція базувалася на тому, що дійсно ця ситуація, яка в країна була, яка є зараз, то мало чим відрізняється. Навіть я підтримую вкладників ошуканих, тому що пані Гонтареву не тільки треба було звільнити, а її треба було у тюрму посадити за руйнацію банківської системи, за курс, який зараз є, втричі, який до зубожіння населення призвів.

Віталій Купрій
Віталій Купрій

Відповідальність зараз на президентові. «Шатуном» є президент України
Віталій Купрій

Ну, багато цих фактів. І навіть Сергій Тарута брошуру цілу цьому присвятив. Скажіть, будь ласка, якщо президент бачить і гарант Конституції, гарант дотримання прав людей, що є питання до пані Гонтаревої, навіщо провокувати ситуацію? Чому її не відправити у відставку, коли вже у парламенті підписи збирають проти неї? Не знаю, що має відбутися, щоб він вирішив піти назустріч людям. Я вважаю, що відповідальність зараз на президентові лежить. І «Шатуном» є президент по суті України.

– Путін чи Порошенко?

Віталій Купрій: Ні, Порошенко. Тому що зараз в цій ситуації – це ж банки... Ну, будь ласка, відправте у відставку. Все. А який буде інший привід, то давайте вже дивитися на інший привід.

– До речі, щодо Тарути...Не остання людина у Раді взагалі, зокрема в команді Порошенка, пан Кононенко напередодні звинуватив саме Таруту в тому, що той якраз і завдяки зв’язкам із Кремлем (ну, я не дослівно цитую) і...

Віталій Купрій: Розхитує ситуацію.

– Так. І такі мітинги оце... Що Ви скажете? Тарута спростував це.

80 банків українських поклали. Російські втричі збільшили свою присутність. Банки країни-агресора – аморальна ситуація! Гонтарева їх захищає
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Ні, ну 80 банків українських поклали. Російські банки втричі збільшили свою присутність. Банки країни-агресора – це неприпустимо взагалі, аморальна ситуація в Україні! Вона є. Пані Гонтарева їх захищає. Здобрює їхні правочини різні з купівлі наших українських банків. Ми це бачимо по всіх... І розплачується з вкладниками, збереження яких згоріли, народ український через платників податків, через Фонд гарантування вкладів. От на це треба реагувати. Не буде реакції – будуть ось такі заходи.

Платять правоохоронним органам, зафіксувати факт передачі грошей, притягнути до відповідальності
Віталій Купрій

Але я вважаю, що якщо є факти, що людям платять і це люди залучаються дійсно, які не постраждали, то це можна розслідувати. Я думаю, що, можливо, і правоохоронним органам попрацювати. Можливо, зафіксувати факт передачі грошей, притягнути певних осіб до відповідальності. Ми чекали б такі... А те, що голова СБУ виходить на прес-конференцію, заявляє такі речі, про які взагалі не можна заявляти...

– Про «Шатун»?

Віталій Купрій: Про «Шатун». Треба попереджувати, треба розкривати ці всі конспірологічні мережі їхні, треба притягати до відповідальності... Я не знаю. І от тоді показувати. Затримати!

– Пане Шкіряк, Ви не представник СБУ, але радник міністра внутрішніх справ.

Зорян Шкіряк: Я категорично не погоджуюся взагалі. Аналогії 2013-го і 2016-го – це, вибачте, взагалі маячня сивої кобили. І до чого тут банківська ситуація?

Мені абсолютно байдуже до Гонтаревої. Скажу відверто. І тут я не думаю, що народні депутати мають абсолютно можливість для маневру і заявляти, і доводити. Мене Гонтарева в цій ситуації не цікавить абсолютно. Якщо там є якісь провини у конкретних справах, то я думаю, що це питання, які потрібно піднімати і обговорювати. Але це не має жодного стосунку до захисту національних інтересів, які ми сьогодні повинні відстоювати.

І, знаєте, я хотів би все ж таки, щоб не відбувалася підміна понять, бо країна трохи в інакшому стані живе. Сьогодні країна перебуває у стані терористичної загрози впродовж 2,5 років. Тому проблема, про яку загадав Віталій, власне, і брифінг СБУ, і, звичайно, повідомлення МВС – це не право, а обов’язок правоохоронних органів попереджати громадян про можливі загрози. Інше питання, що, безумовно, повинні здійснюватися заходи на упередження, які, власне, і здійснювалися, і здійснюються і будуть здійснюватися. І сьогодні тільки перший день.

– Пане Шкіряк, трішки статистики. Скільки сьогодні правоохоронців брало участь у гарантуванні безпеки в Києві?

В Києві брало участь 5 тисяч правоохоронців
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Сьогодні в місті Києві брало участь 5 тисяч правоохоронців. Як Ви бачили, жодних незручностей для тих, хто були учасниками цих мітингів, це не створювало. Більше того, до мене дуже багато людей підходило і просто навіть дякували за те.

– А є статистика, скільки учасників, протестувальників брали участь?

До 6,5 тисяч протестувальників
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Статистика сьогодні – від 6 тисяч до 6,5 тисяч (протестувальників – ред.) в загальному.

– Трошки більше, ніж правоохоронців.

Ще не вечір, ще попереду 17-е, річниця Майдану. Загрози і можливості провокацій зберігаються. Будемо працювати в посиленому режимі до 22-24 листопада
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Тобто половина на половину – частина біля НБУ, де, на превеликий жаль, значна частина людей була, які прийшли за гроші. І я думаю, що Ви це бачили. І сьогодні ми на це ще раз споглядали. Більша частина біля Верховної Ради. Але правоохоронні органи спрацювали надзвичайно ефективно.

Але ще раз хочу сказати, ще не вечір. У нас ще попереду 17-е, у нас ще попереду річниця Майдану. Тому загрози і можливості будь-яких провокацій, які, безумовно, коли збирається велика кількість народу, є таким благодатним ґрунтом для отаких от провокативних дій з боку деструктивних сил, ще зберігається. Тому ми будемо працювати в посиленому режимі щонайменше до 22-24 листопада.

Акція протесту під Національним банком України. Київ, 15 листопада 2016 року
Акція протесту під Національним банком України. Київ, 15 листопада 2016 року

– Пане Шкіряк, а підтвердилися дані, що отаке дежавю все ж таки з 2013 роком – нібито сьогодні в Маріїнському парку Києва збиралися «тітушки». Це правда?

Сумнівних персонажів, «тітушок», відслідковували
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Ми відслідковували ту всю ситуацію. І, звичайно, тих сумнівних персонажів («тітушок» – ред.), про яких Ви згадуєте, відслідковували. Дякувати Богу, Ви бачите, що правоохоронні органи відпрацювали так, як треба.

Поведінка знахабнілих недобитків режиму Януковича свідчить, що дуже впевнені, що щось зміниться
Зорян Шкіряк

Що стосується «тітушок», то, звичайно, сьогодні «Опоблок», власне ж, це ж за гроші Кремля все сьогодні робилося і буде робитися, вони фактично це підтвердили. Бо всі останні заяви і поведінка цих знахабнілих недобитків режиму Януковича сьогодні свідчить про те, що вони дуже впевнені в тому, що зараз щось зміниться.

Відбувається намагання здійснити контрреволюцію з боку «демсил» і «Опоблоку»
Зорян Шкіряк

Сьогодні є об’єктивна ситуація в країні – відбувається намагання здійснити контрреволюцію з боку, ще раз кажу, з боку так званих «демократичних сил» і, безумовно, з боку прихильників і політичного крила російських терористів в Україні – «Опоблоку», і тих, хто їх підтримує. От тих, хто сьогодні людей на мітинги...

– А ніхто не заарештований під час сьогоднішніх акцій?

Не було грубих правопорушень. Кілька людей на рамках зупинені із травматичною зброєю. Але з зареєстрованою
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Наразі не було грубих правопорушень. Було тільки кілька людей, які були на рамках були зупинені із травматичною зброєю. Але з зареєстрованою.

– Пане Купрій, як Ви вважаєте, як не перейти цю грань, з одного боку, святе право, гарантоване Конституцією, на протест, а проблем у державі дуже багато, а з іншого – дійсно, не підіграти ворогу?

Віталій Купрій: Люди ж не виконують якісь протизаконні речі. Поки що я вважаю, що все під контролем, все нормально.

Але хотів би нагадати, що голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе 13 листопада підписала відповідний наказ про приведення у спеціальну готовність, але наступного дня подала у відставку. Не знаю, злякалася вона, чи не злякалася. І фактично усунулася від того, щоб забезпечувати прав громадян. Це от і показує фактично оту рішучість, яка є, була в екс-голови поліції.

Деканоїдзе покривала злочинців – топ-корупціонерів
Віталій Купрій

Я Вам хочу сказати, що якби не було проблем у суспільстві, наприклад, якщо б правоохоронні органи боролися з корупцією правильно, було би менше підстав для того, щоб зараз все таке роздмухувати. От пані Хатія Деканоїдзе покривала злочинців – топ-корупціонерів. Не реагувала на...

– Це серйозне звинувачення.

Віталій Купрій: Серйозні звинувачення. Я їх публічно даю. Не реагувала на ті мої заяви. Люди в розшуку ФБР, а вона...

– Наприклад?

Брати Дубінські. Володимир з губернатором Дніпропетровщини ошукують на ЖКГ громадян
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Брати Дубінські. Володимир Дубінський, який з губернатором Дніпропетровщини ошукують фактично зараз на ЖКГ громадян.

Приходив особисто, просив забезпечити внесення в реєстр досудових розслідувань, почати слідство. Передає у Дніпропетровськ поховати справу
Віталій Купрій

І я повністю показував всі схеми, все. Я до неї приходив особисто, просив забезпечити внесення в реєстр досудових розслідувань, почати слідство. Що робить вона? Вона не робить впродовж 24 годин, як передбачено КПК, а передає їх у Дніпропетровськ, тому ж самому губернатору на розслідування, поховати справу.

Розумієте, я не кажу, що вона хабарниця чи отримувала якісь привілеї. Просто людина не здатна боротися з тими викликами, з тим корупційним спрутом, який є в Україні. Я думаю, що вона має піти з посади.

– Вже пішла вона. До речі, пані Деканоїдзе наголосила, що жодних незаконних речей не робила на посаді голови Національної поліції України.

Віталій Купрій: Та я можу довести.

– Ми у неї теж поцікавимося – її думкою.

Сьогодні внесли, щоб заявник про корупційні злочини отримав права потерпілого в справі
Віталій Купрій

Віталій Купрій: А я зі свого боку як народний депутат вбачаю, що можна внести зміни до законодавства України і посилити боротьбу, наприклад, з корупцією, щоб не було оцих негативних явищ. Ми передбачили, сьогодні внесли з партією «Укроп», щоб заявник про корупційні злочини отримав права потерпілого в справі, щоб він міг впливати фактично і контролювати хід досудового розслідування і судове. Головне, щоб у суді ще розбиратися зі всім. Цього зараз немає.

Що зараз відбувається? Я заявив про корупційний злочин, а я багато все ж таки заявляю, і все – я нічого не маю. Я можу тільки отримати потім повідомлення, коли справу продадуть або сфальшують, що вона закрита, а злочинця випустили. Тепер, якщо ухвалять, всі люди по всій Україні зможуть активно після початку досудового розслідування вступати у процес, давати клопотання, знайомитися з матеріалами справи, давати клопотання...

– І все це буде з самим фактом подачі відповідної заяви для пересічної людини, так?

Віталій Купрій: Так. Якщо фати викладені правильно, то 24 години, за діючим КПК, слідчий прокурор вносить це в реєстр, відбувається досудове розслідування. Але, якщо воно відбувається з порушенням термінів, потерпілий як представник громадськості, представник народу України – він же ж бореться з корупцією, бо вкрали ж у народу України, може піти до суду... Дуже серйозний законопроект.

– Пане Шкіряк, по-перше, Хатія Деканоїдзе вчора категорично заперечила, що виконувала нібито будь-які незаконні речі на посаді голови Нацполіції, по-друге, стверджувала, що на неї чинився політичний тиск, і взагалі те, що пан Віталій зараз сказав... Вона могла подати у відставку через оці нібито акції протесту?

Відставка Хатії ніяк не вплине на керованість Нацполіцією
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Безумовно, що ні. Я думаю, що це рішення зовсім не було спонтанним. Я не думаю, що воно взагалі має відношення до акцій протесту. Бо, повірте мені, що відставка Хатії ніяк не вплине на керованість Нацполіцією. Крапка. Я хочу, щоб цю тему ми взагалі більше не педалювали. Тому що ніякої паніки, трагедії не сталося. Ми вдячні Хатії Деканоїдзе за ту титанічну роботу, яку вона робила, і за ті реформи, які були розпочаті в команді Арсена Авакова.

Ніхто ж шапкозакиданням не займається. Ми також робили і продовжуємо робити помилки. Але не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Тільки сьогодні об’єктивно правоохоронна система змінюється і змінюється на краще. І це сьогодні це чи не єдина ознака того, що в країні взагалі щось змінюється.

– А на сьогодні вже відомо щось про наступника? Пан Троян – в.о. голови Нацполіції.

Зорян Шкіряк: Я хотів тільки завершити. Бо я справді не в темі стосовно того, про що говорив Віталій. І мені взагалі некоректно в даній ситуації щось коментувати. Але Нацполіція продовжує працювати. І курс буде незмінний. Повірте мені, що ми впораємося з усіма викликами.

Що стосується ситуації з керівником, то наразі в.о. голови Нацполіції є Вадим Троян. До речі, мій бойовий побратим, якого я щиро поважаю, і який зробив надзвичайні успіхи якраз на керівництві кримінального блоку. І він виконує ці обов’язки як перший заступник голови Нацполіції.

– Він може позбутися префіксу в.о. і стати головою Нацполіції?

Є цілком можливим призначення Трояна головою Нацполіції
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Що є цілком можливим (призначення Трояна головою Нацполіції – ред.). Але я думаю, що наразі не варто гадати на кавовій гущі, а коли вже повстане безпосередньо призначення голови Нацполіції, а є відповідна законна процедура, я думаю, що ми про це почуємо.

Зараз поліція працює у штатному режимі і здійснює всі необхідні заходи задля захисту життя, прав і свобод мирних громадян досить ефективно.

– Щодо цих акцій протесту висловився у соцмережі «Фейсбук» і радник президента Петра Порошенка, відомий блогер Юрій Бірюков. Він зазначив, що і в армії, за його даними, розкачують ситуацію різні провокатори.

І от під цим постом один із дописувачів Vadym Glushko зазначив: «Люди готові стерпіти все, пане Юрію. Але коли одним – закон і терпіння, а іншим – корупція і веселе життя, дуже важко залишатись терплячим».

Це було адресовано пану Бірюкову, але я можу і Вам, пане Шкіряк, адресувати. Справді, ворог ворогом, ніхто не заперечує, він – підступний, але ж і ситуація непроста в Україні!

Зорян Шкіряк: Ну, звичайно, непроста. Шановні друзі, в боротьбі з корупцією – ну, корупція – це не менший внутрішній ворог, ніж зовнішній агресор. Ну, про це навіть й мови не має йти.

Але я думаю, що у нас маса є запобіжників і маса можливостей розслідувати. Ми створили кілька надзвичайно потужних антикорупційних органів. Ми маємо можливості впливати на ці процеси. Та ми в боротьбі з корупцією перші, скажімо так, захисники.

От тільки, якщо ця боротьба з корупцією не виглядає, як Ви сказали, що для одних так званих «антикорупціонерів» недоторканність, а для інших – по заяві будь-якого громадянина відкриття кримінального провадження.

– Пане Купрій, погоджуєтеся з Вашим колегою по студії?

Віталій Купрій: Тільки сьогодні зранку надав, бо брав участь у круглому столі, щодо тотального розкрадання бюджетних коштів в «Укроборонпромі». На крові наших співвітчизників, на війні заробляють гроші, сотні мільйонів гривень. І ніхто на це не реагує. У тому числі ні НАБУ, ні Військова прокуратура, ніхто! Справи просто кладуться під сукно і все.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG