Доступність посилання

ТОП новини

Без віз, але з онлайн-скануванням: Єврокомісія пропонує систему інтернет-контролю усіх, хто в’їжджає до країн «шенгену»


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Брюссель – Хоч українців і мають незабаром звільнити від шенгенських віз, але для подорожей до ЄС кожен охочий буде змушений заповнити спеціальну онлайн-анкету й сплатити 5 євро. Впровадити таку схему для всіх «безвізових держав» нині запропонувала Єврокомісія, мовляв, для більшого контролю потенційних терористів і потоків міграції. Процедура має запрацювати не одразу, а впродовж наступних 3 років, і вона не має стосунку до нинішніх рішень щодо скасування віз Україні.

​Персональні дані й інформація, зокрема щодо минулих подорожей «шенгеном», чи якісь недоліки у стані здоров’я або давні проблеми із законом – все це перед поїздкою до ЄС незабаром слід буде внести в інтернет-анкету. Перевірка й відповідь – дозвіл чи відмова на в’їзд – займуть кілька хвилин, обіцяють фахівці з Єврокомісії. Нова процедура буде аналогічною до існуючої американської і буде охоплювати близько 30 мільйонів людей, які в’їжджають до ЄС щороку із 60 країн, у тому числі зі США, Канади й Австралії. Приєднаються до цього списку й українці, яким незабаром обіцяють «безвіз» і, власне, вільні європейські подорожі вже наступного року.

Цією новою Європейською системою інформації щодо подорожей і дозволів ЄС заповнить інформаційну прогалину в охороні кордонів ЄС, що стосується міграції й безпеки тероризму, пояснює єврокомісар із питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос.

Дімітріс Аврамопулос
Дімітріс Аврамопулос

«З цією системою ми знатимемо значно більше про громадян, що прибувають із країн з безвізовими режимами.

А ми хочемо знати дві речі. Перше –чи не були вони позначені як терористи у системі Європолу. Друге – чи не несуть вони ризику нелегальної міграції
Дімітріс Аврамопулос

А ми хочемо знати дві речі. Перше – чи не представляють вони собою потенційну загрозу, тобто чи не були вони позначені як терористи у системі Європолу. Друге – чи не несуть вони ризику нелегальної міграції. Наприклад, чи не порушували вони у минулому візових рамок. Система дуже швидко перевірить цю інформацію в усіх наших базах даних», – каже Аврамопулос.

Попередня процедура відбору для всіх, хто в’їжджає до Шенгенської зони з третіх країн, за підрахунками, даватиме дозвіл 97 відсоткам охочих поїхати до ЄС. Аналогічна американська система, згідно з якою, скажімо, кожен британець чи німець повинен пройти інтернет-відбір, є дещо вимогливішою, до того ж, кажуть у Брюсселі, європейський онлайн-контроль коштуватиме лише 5 євро на 5 років.

Під контролем будуть і візові режими, і «безвізи»

Водночас це не означає, що Європа стане закритим континентом, просто для більшого контролю країни Шенгенського простору будуть ширше використовувати новітні інформаційні системи, каже перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Франс Тіммерманс
Франс Тіммерманс

Йдеться про захист наших зовнішніх кордонів, внутрішньої безпеки та про гарантування ефективного аналізу мандрівників, які не потребують віз, але можуть представляти ризик безпеки, нелегальної міграції чи здоров’я громадян
Франс Тіммерманс

«Йдеться про захист наших зовнішніх кордонів, внутрішньої безпеки та про гарантування ефективного аналізу мандрівників, які не потребують віз, але можуть представляти ризик безпеки, нелегальної міграції чи здоров’я громадян. Якщо досі ми знали це про тих, хто подорожував із візами, то тепер знатимемо й про тих, кому віз не треба, ще до того, як вони особисто з’являтимуться у пунктах перетину кордону», – каже єврочиновник.

Погодитись на нові правила, які, як очікують, запрацюють до 2020 року, будуть змушені й Україна та Грузія, які наразі перебувають у процесі отримання безвізового режиму.

Такі європейські країни поза Шенгенською зоною, як Болгарія, Хорватія, Ірландія, Румунія та Великобританія не підпадатимуть під нову систему відбору. Хоча, Дімітріс Аврамопулос зауважує, коли британці вийдуть зі складу ЄС, проходити онлайн-сканування доведеться і їм.

Для того, щоб Європейська система інформації щодо подорожей і дозволів запрацювала, потрібна підтримка її з боку держав-членів ЄС та Європейського парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG