Доступність посилання

ТОП новини

Молдова і Болгарія: чи варто очікувати геополітичного зсуву на Схід?


Ігор Додон
Ігор Додон

На президентських виборах в Молдові та Болгарії 13 листопада перемогли політики, яких їхні опоненти та засоби масової інформації називають проросійськими. Але чи варто очікувати від Ігоря Додона та Румена Радева геополітичного розвороту в бік Москви?

​В Кишиневі наступного дня після президентських виборів відбулись акції протесту, коли стало відомо, що перемогу святкує кандидат-соціаліст Ігор Додон, а кандидат від проєвропейських сил Майя Санду вибори програла, хоча з пристойним результатом, набравши більше голосів, аніж очікували.

Майя Санду
Майя Санду

Чому виграв Додон, а чому програла Санду? Комісар ЄС з європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган дав чітко зрозуміти, що багатьох виборців турбувало питання корупції і що попередні уряди Молдови, які називали себе проєвропейськими, були задіяні в корупційних оборудках, а тому нині Брюссель навіть змінює структуру фінансової допомоги Молдові.

До певної міри це було реакцією на провали минулого
Йоганнес Ган

«Я думаю, що до певної міри це було реакцією на провали минулого, які не були, скажімо так, провиною іншого кандидата, але так званих проєвропейських урядів минулого, які були задіяні в корупційних справах тощо. І це певним чином зруйнувало репутацію», – каже Ган в інтерв’ю Радіо Свобода.

Я віддав розпорядження змінити структуру нашої допомоги таким країнам, як Молдова
Йоганнес Ган

«Але ми вже засвоїли цей урок багато місяців тому, і я віддав розпорядження змінити структуру нашої допомоги таким країнам, як Молдова. Ми маємо бути більш орієнтовані на конкретні проекти. Люди мають бачити додаткові вигоди від фінансової допомоги з боку ЄС», – додає єврокомісар.

Ігоря Додона називають проросійським політиком, а іншого кандидата перегонів Майю Санду – проєвропейським. Принаймні саме так характеризували їх як кандидатів у переважній більшості ЗМІ. Але міністр закордонних справ Словаччини, яка головує нині в ЄС, закликає до обережності в характеристиці.

Однією з помилок, які ми зробили стосовно Молдови, – це те, що ми прикріплювали ярлик «проєвропейськості» деяким політикам, а потім відмовлялись помічати, що їхня поведінка розходилась з європейськими стандартами та цінностями
Мірослав Лайчак

«Перш за все, я б був би обережним, навішуючи комусь ярлики «за» чи «проти» – промосковський, проєвропейський… Я думаю, що однією з помилок, які ми зробили стосовно Молдови, – це те, що ми прикріплювали ярлик «проєвропейськості» деяким політикам, а потім відмовлялись помічати, що їхня поведінка розходилась з європейськими стандартами та цінностями. І це є частиною відповіді на запитання, чому Молдова опинилась в нинішній ситуації», – сказав Мірослав Лайчак.

Чи буде вплив на євроінтеграцію?

Питання, яке стоїть зараз, після перемоги Ігоря Додона на президентських виборах: чи зверне він зі шляху євроінтеграції, де Молдова просунулась далі від України та Грузії, маючи, наприклад, вже кілька років безвізовий режим з ЄС і активно втілюючи Угоду про асоціацію з ЄС? Зважаючи на певну проросійську риторику, чи не буде нормалізація відносин Кишинева з Москвою здійснюватися за рахунок партнерства Молдови з ЄС?

На що ми сподіваємось – так це на те, що Молдова продовжуватиме йти шляхом євроінтеграції
Петер Сійярто

«На що ми сподіваємось – так це на те, що Молдова продовжуватиме йти шляхом євроінтеграції. Успіх програми «Східного партнерства» дуже залежить від продовження співпраці з Молдовою – отже, в наших інтересах працювати разом з новообраним президентом Молдови в цьому. Я лише можу сподіватися, що він продовжуватиме рух європейським шляхом. Ми спробуємо переконати його, що саме такий шлях є найкращим, але з нашого боку не буде втручання – це точно», – сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Сам Ігор Додон після президентських виборів в інтерв’ю Молдовській редакції Радіо Вільна Європа запевняв, що не має наміру згортати євроінтеграцію – та й повноважень таких президент Молдови не має.

Відносини з ЄС залишаться такими, якими вони є
Ігор Додон

«Відносини з ЄС залишаться такими, якими вони є, і президент країни не має повноважень їх змінювати. Угода про асоціацію та партнерські відносини будуть в силі. Президент не має права скасовувати деякі угоди або призупиняти їх.

Будуть переговори щодо доступу молдовських товарів на російський ринок
Ігор Додон

Так, будуть переговори – двосторонні, тристоронні – щодо зміни ситуації в позитивний бік. Скажімо, щодо доступу молдовських товарів на російський ринок. Але всі ці переговори будуть за участі всіх партнерів на Сході та Заході», – сказав Додон в інтерв’ю.

Що ж до можливого геополітичного розвороту в бік Росії, то тут, окрім нормалізації економічних відносин, а Москва часто виставляла бар’єри для молдовського експорту, зокрема вина та аграрної продукції, тепер може бути, як дехто припускає, що новий президент може поставити питання й про входження Молдови до євроінтеграційних проектів на пострадянському просторі.

Не буде ніякого входження до Євразійського союзу – це неможливо. Це міф
Віктор Чіобану

«Не буде ніякого входження до Євразійського союзу – це неможливо, особливо беручи до уваги, що між нами та Росією розташована Україна. Це міф, який проштовхувався для виборців, але насправді він відповідає інтересам маленької групи людей, які є при владі», – пояснює молдовський аналітик Віктор Чіобану.

Придністровська проблема

Питання, яке цікавить партнерів і друзів Молдови, зокрема й Україну, – як результати президентських виборів в Молдові вплинуть на врегулювання проблеми Придністров’я, якій вже понад чверть століття і яку вважають класичним замороженим конфліктом на пострадянському просторі?

Сам Додон в інтерв’ю Молдовській редакції Радіо Вільна Європа сказав, що 2017 рік може бути роком руху в позитивному напрямку.

Всі потребують позитивного прикладу вирішення деяких заморожених конфліктів
Ігор Додон

За його словами, «всі – включно з Заходом та Російською Федерацією – потребують позитивного прикладу вирішення деяких заморожених конфліктів. І регіональна, геополітична ситуація може бути найсприятливішою також після виборів у США для здійснення першого кроку в цьому напрямку».

«Яким я бачу вихід із ситуації? Невдовзі після Нового року було б добре провести зустріч з лідером з Тирасполя, щоб обидва ми знайшли моменти, які можуть бути основою політичного врегулювання, щоби після цього запропонувати це нашим партнерам на переговорах у форматі «5+2», – сказав новообраний молдовський президент.

«І якщо ми знайдемо компроміс на міжнародному рівні і ми погодимось з формулою політичного вирішення, тоді ми організуємо референдум на обох берегах Дністра, ми затвердимо нову Конституцію і будемо рухатись вперед. Рішення буде ухвалюватися громадянами Молдови на референдумі.

Якщо комусь не подобається слово «федералізація», називайте це по-іншому, але ми повинні надати лівому берегу Дністра особливий статус
Ігор Додон

Якщо комусь не подобається слово «федералізація», називайте це по-іншому, але ми повинні надати лівому берегу Дністра особливий статус», – пояснив Додон в інтерв’ю.

Болгарські вибори

В один день з Молдовою, у неділю, 13 листопада, відбулися президентські виборі і в Болгарії. Подібність країн у тому, що політична система не дає президентові аж надто великих повноважень. Паралелі і в поширеній в обох країнах корупції і сильному розчаруванні людей через це. Також подібність і в тому, що, як і в Молдові, в Болгарії, як писали ЗМІ, засоби масової інформації, перемогу святкував проросійський кандидат Румен Радев, який, як і Додон в Молдові, йшов на вибори від лівих сил.

Румен Радев
Румен Радев

Сам переможець болгарських виборів про себе каже, що так, він літав на радянському винищувачі МІГ-29, але вчився в американській військовій академії, а турбується виключно про Болгарію та її інтереси. Болгарія є членом ЄС та НАТО.

«Що стосується питань миру та війни, то новобраний президент США зробив заяви під час виборчої кампанії, даючи зрозуміти, що він почне кращий діалог із Росією. Це дає надію на вирішення конфліктів у Сирії, Україні та зменшення політичної напруги. Аби так і сталося – ми всі цього очікуємо», – сказав Радев після виборчої перемоги.

Щодо виборчої кампанії Радева, то він, як і Додон в Молдові, під час кампанії говорив про те, що реалії, мовляв, є реаліями, і що український Крим де-факто перебуває під владою Росії. Але, як каже журналістка Олена Коцева з Софії, між двома турами виборів Радев дещо пом’якшив свою позицію.

«Румен Радев закликав до скасування – чи принаймні пом’якшення – санкцій ЄС проти Росії і виступає проти міграційної політики ЄС. Під час виборчої кампанії Радев відверто позиціонував себе як проросійський кандидат, – каже Коцева Радіо Свобода. – Але якщо перед першим туром виборів він категорично заявляв, що в Криму вже майорить російський прапор, і що це фактично «територія» Росії, то перед другим туром голосування він трошки пом’якшив свою позицію, перекинувши відповідальність на саме населення Криму, мовляв, нехай кримське населення самовизначиться».

Чи буде розворот?

То ж тепер, після виборів в Молдові та Болгарії, чи варто очікувати якогось геополітичного розвороту обох країн на Схід? Впливовий британський часопис The Economist закликає не поспішати з висновками.

«Проросійські кандидати перемогли на президентських виборах в Молдові та Болгарії 13 листопада, принаймні якщо вірити заголовкам. Правда в обох країнах є більш складною. В той час як кандидати-переможці робили дружні реверанси в бік Москви, ніхто з них не вдасться до радикальних змін геополітичної орієнтації в короткочасній перспективі. Влада президентів в обох країнах є обмеженою», – пише видання.

«Заголовки про те, що проросійські кандидати перемогли на президентських виборах в обох країнах можуть занепокоїти багатьох на Заході та викликати аплодисменти з Москви. Але реальність така, що двигунами політики в обох країнах є внутрішні сили – насамперед зусилля олігархів забезпечити свої фінансові інтереси. Їхні лідери дуже гарно навчилися мистецтву налаштування Заходу та Росії одне проти одного. Очікуйте ще більше цього – замість драматичних геополітичних зсувів», – зауважує The Economist.

Відтак, Європа і Захід в цілому закликають не складати думку про політиків за передвиборчими заявами або думками про них інших, а придивлялись до їхніх реальних дій вже на президентських посадах.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG