Доступність посилання

ТОП новини

Недоторканність Новинському наразі залишили. Що на нього має ГПУ?


Вадим Новинський. Архівне фото
Вадим Новинський. Архівне фото

Регламентний комітет Верховної Ради одностайно відклав питання про позбавлення депутата Вадима Новинського недоторканності. Генеральний прокурор Юрій Луценко підозрює його як співучасника у спробі екс-президента Віктора Януковича захопити церковну владу, усунувши тодішнього очільника УПЦ (Московського патріархату) митрополита Володимира. Новинський каже, що проти нього «ліплять» політичну справу. А його захист заявляє про «брехливість свідчень» та недостатність доказів.

​Депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський є співучасником «церковної справи Януковича», вважають у Генеральній прокуратурі.

У 2013 році, коли президент-утікач Віктор Янукович ще був при владі, Українську православну церкву (Московського патріархату) очолював митрополит Володимир (Сабодан). Його секретарем, довіреною особою і особистим другом був митрополит Олександр (Драбинко).

Предстоятель Української православної церкви (МП), митрополит Володимир (Сабодан) (праворуч) та cекретар предстоятеля УПЦ (МП), на той час архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Київ, 8 квітня 2012 рік
Предстоятель Української православної церкви (МП), митрополит Володимир (Сабодан) (праворуч) та cекретар предстоятеля УПЦ (МП), на той час архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Київ, 8 квітня 2012 рік

Особистість Володимира була незручною для Януковича, тому він вирішив змістити його, замінивши лояльнішою до себе та Росії людиною, заявив генеральний прокурор Юрій Луценко. Головною метою тодішнього президента було впливати таким чином на електоральні вподобання прихожан УПЦ (МЦ), вважає він.

Проте, за церковними правилами, Володимир був обраний довічно. Тож, щоб його змістити, на нього знайшли компромат. А також вирішили натиснути через близького друга – Олександра Драбинка, обмеживши його пересування спецпідрозділом міліції «Грифон». Цього помічника митрополита змусили написати заяву з проханням про такий особистий захист, а на практиці він перебував під чітким контролем та конвоєм МВС 179 днів, зазначив Луценко.

Луценко: Новинський – частина «церковної справи Януковича»

Цю операцію здійснювала, за словами генпрокурора, злочинна група у складі Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, екс-очільника Головного управління МВС України Валерія Коряка та Вадима Новинського. Депутат виступав як співучасник, адже він був проміжною ланкою між Драбинком і Коряком, відповідаючи за умови утримання друга Володимира. Новинський мав і досі має впливові зв’язки з релігійною громадою, додає Луценко.

Янукович поклав відповідальність за подальші дії і статус Драбинка на Новинського, який мав вирішувати дане питання
Юрій Луценко

«Янукович поклав відповідальність за подальші дії і статус Драбинка на Новинського, який мав вирішувати дане питання. У певний день відбувалося дві зустрічі: перша – за ініціативою митрополита у президента. Її наслідком стало призначення вечірньої зустрічі у більш широкому колі. Уже на другій зустрічі була розмова, під час яких, як стверджують свідки, тодішній президент Янукович поклав вирішення питання звільнення, фактично, Олександра Драбинка на народного депутата Новинського», – сказав Луценко.

Янукович призначив Новинського «смотрящім» над церквою – Луценко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Таким чином, Новинський умисно своїми діями перевищив службові повноваження, завдав шкоду людині, каже Луценко. Тож до нього можуть застосовуватись статті Кримінального кодексу про незаконне позбавлення волі або викрадення людини, а також про роль співучасника у злочинах. Вони передбачають покарання на термін до 5 років, проте інкриміновані статті (та, відповідно, термін покарання) ще можуть змінюватись у перебігу розгляду справи, додав генпрокурор.

Викладені докази – це основа досудового слідства генерального прокуратура. Справу до суду не передають через недоторканність Новинського. Підозра, за словами Луценка, базується на інформації від свідків, офіційних листів від митрополита Володимира до Януковича та 40 зафіксованих телефонних дзвінків Новинського до Коряка.

«Це політична справа» – Новинський

Генеральна прокуратура намагається розкрутити політичну справу для переслідування «Опозиційного блоку», членом якого він є, вважає Вадим Новинський. І перед тим, як знімати з нього недоторканність, слід допитати Януковича про ті події, додав депутат.

А що стосується звинувачень, за словами Новинського, у кінці серпня 2013 року Володимир (Сабодан ) сам попросив його допомогти Олександру Драбинку, який був причетний до «справи викрадення черниць». Тож і під супроводом «Грифону» його ніхто не силував, каже депутат.

Це тиск на опозицію – Новинський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

«Відсутність відомостей про результат розгляду судом обвинувального акта щодо співробітників «Грифона» і про притягнення до кримінальної відповідальності інших членів «злочинної групи», для яких я нібито був співучасником, свідчить про необґрунтованість та передчасність звернення з поданням про притягнення мене до кримінальної відповідальності», – сказав Новинський.

«Чому не допитували Януковича?» – адвокат Новинського

Олег Татаров, адвокат Вадима Новинського, звів захист до того, що подання Генерального прокурора має безліч неточностей та базується, за його словами, на брехливих свідченнях. Зокрема, що самого митрополита Володимира, як і Віктора Януковича не допитували.

А головний фігурант цієї справи, Олександр Драбинко, є зацікавленою особою, на яку чинна влада може тиснути, вважає Татаров. Справа в тому, що за сприяння «родини Януковича» Драбинка перевели з категорії підозрюваного у свідки у «справі викрадення черниць».

Комітет попросив більше матеріалів справи

Члени регламентного комітету під час розгляду подання ставили уточнюючі запитання про докази, свідчення, фігурантів справи. Зрештою, попросили надати більше даних.

На це Луценко сказав, що комітет затягує розгляд питання, адже мав достатньо часу, щоб затребувати в нього інформацію, якої їм бракує.

Ще одним із ключових аргументів «проти» з боку комітету було те, що не можна притягати до відповідальності «нижчу ланку», Вадима Новинського, поки не допитано ключових учасників злочинної групи – Януковича, Коряка та Захарченка.

На це генеральний прокурор Луценко заявив, що не може повернути на територію України цих екс-посадовців, утім, підозра у цій справі їм висунута.

«Це не привід не карати Новинського як співучасника», – сказав Луценко.

Водночас, депутати запевнили, що не намагаються відбілити Новинського, лише хочуть переконатись, що Генпрокуратура якісно вибудовує підозру.

Зрештою, депутати вирішили, що Генеральна прокуратура може здійснювати достатньо слідчих дій щодо Новинського (який ходить на всі допити) без зняття з нього недоторканності.

Офіційної підозри Вадиму Новинському досі не вручено. Новинський обіцяє, якщо його поросять, то пройде тест на детекторі брехні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG