Доступність посилання

ТОП новини

Чиновника Львівської міськради впіймали на «відкатах»


Оперативне відео СБУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Оперативне відео СБУ

Львів – 17 листопада працівники СБУ та військової прокуратури у Львові затримали на хабарі начальника управління житлового господарства Львівської міськради Юрія Гольця. Були проведені обшуки у кабінетах підозрюваного, першого заступника міського голови і начальника юридичного управління, також вилучені документи.

Допоки міський голова Львова під спалахи телекамер презентував позику Європейського банку реконструкції та розвитку (на кредит розміром 10 мільйонів євро на впровадження електронного квитка) і відкривав новий трамвайний маршрут, його підлеглого впіймали на хабарі розміром у 80 тисяч гривень, а в кабінетах мерії проводились обшуки і працівники силових структур виносили папки з документами.

Силовики стежили за чиновником від січня цього року, коли один із підприємців повідомив СБУ, що чиновник міськради вимагає «відкат» 8% від суми. Працівники служби безпеки скерували матеріали у військову прокуратура. Юрія Гольця підозрюють у тому, що мав отримати 800 тисяч гривень від комерційної структури, якій сприяв у підписанні договору на проведення ремонтних і будівельних робіт у Львові. Загалом мали укласти договір на суму 10 мільйонів гривень. Перші 10 тисяч гривень чиновник отримав у вересні, а 17 листопада – наступну суму – 80 тисяч гривень. Місце для передачі хабара обрав на вулиці неподалік приміщення СБУ у Львівській області.

«Ми задокументували два факти взяття ним хабара, перший – у кабінеті службової особи, а другий – на вулиці. Сьогодні він обрав такий метод конспірації: щоб не брати гроші в руки – зайшов у магазин, там купив пакет, куди нашому заявнику сказав покласти гроші. Після цього поліетиленовий пакет він звернув і поклав у кишеню», – розповів представник військової прокуратури Західного регіону Євген Білоусов.

Обшукали кабінети заступника і юриста

Участь депутатів у цій злочинній змові не розглядаємо, як і міського голови. Бо за благоустрій Львова безпосередньо відповідає управління житлового господарства
Євген Білоусов

За словами військового прокурора, обшуки в кабінетах першого заступника міського голови Віктора Пушкарьова і начальника юридичного управління Гелени Пайонкевич проводились на підставі слідчих дій. Також на сьогодні силовики перевіряють причетність інших посадових осіб Львівської міськрада до участі у змові з начальником управління житлового господарства Юрієм Гольцем.

«Враховуючи, що є таємниця слідства, не акцентуватиму на цьому увагу.

Участь депутатів у цій злочинній змові не розглядаємо, як і міського голови. Бо за благоустрій Львова безпосередньо відповідає управління житлового господарства. Зараз ми опрацьовуємо посадових осіб вказаного департаменту, в який входить управління», – заявив військовий прокурор Євген Білоусов.

Є низка посадових осіб, які брали участь у підготовці документів, підписанні їх, перерахуванні коштів. Перевіряється інформація про їхню причетність
Святослав Стець

А представник СБУ у Львівській області Святослав Стець додав: «Є низка посадових осіб, які брали участь у підготовці документів, підписанні їх, перерахуванні коштів. Перевіряється інформація про їхню причетність до протиправної діяльності начальника управління. А якщо буде виявлено причетність інших осіб, то, звісно, притягатимемо».

Тимчасом міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що не поінформований про подробиці слідства, але хотів би, щоб прокуратура якомога швидше ознайомила із аргументованими фактами.

Андрій Садовий
Андрій Садовий

Хабарники не будуть працювати в міській раді
Андрій Садовий

«Я ще не отримав жодної офіційної інформації, тому, що в нас дуже часто інформація спочатку з’являється в пресі, а потім доходить до всіх. Якщо хтось винен – буде тюрма, якщо не винен – буде вибачатися… Щодо Юрія Гольця я, перш за все, хочу побачити офіційну інформацію. Якщо це правда, звичайно, що він буде звільнений і буде нести серйозне покарання. Хабарники не будуть працювати в міській раді», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у фейсбуці написав, що затриманий чиновник міськради розповів слідчим про розміри «відкатів» у Львівській міськраді.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Раніше за підряди треба було платити долю у 10% від вартості робіт. Але в ці кризові часи – 7%. Взяли цю піранью «на гарячому»
Юрій Луценко

«Раніше за підряди треба було платити долю у 10% від вартості робіт. Але в ці кризові часи – 7%. А от за вивіз сміття взагалі – 5%! Військова прокуратура разом із СБУ взяли цю піранью «на гарячому», – повідомив генпрокурор.

Юрію Гольцю вже раніше прокуратура у Львівській області висунула підозру у справі щодо Грибовицького смітєзвалища, зокрема, його підозрювали у неналежному ставленні до своїх посадових обов’язків. Але суд не ухвалив рішення про взяття його під варту, чиновника відпустили під особисте зобов’язання. Він не був усунений і від виконання своїх обов’язків.

Це лише початок?

Львівська міськрада цього тижня вдруге опинилась у центрі пильної уваги силовиків. Два дні тому працівники Генпрокуратури разом із Нацполіцією вилучили у виконавчому органі влади низку документів, які стосуються розслідування справи про завдання державі збитків в особливо великих розмірах.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Львівської міськради, зловживаючи службовим становищем, уклали з суб’єктом господарювання договір купівлі-продажу земельної ділянки за ціною 52 мільйони гривень, незважаючи на те, що нормативно-грошова оцінка даної земельної ділянки складала 140 мільйонів гривень», – інформувала прокуратура. Кримінальне провадження стосується продажу під індустріальний парк земельної ділянки поблизу Львова, у Рясне-Руському, площею близько 30 гектарів.

Депутат Львівської міськради, керівник фракції «Укроп» Ігор Телішевський вважає, що слідчі дії щодо чиновників міськради є лише початком численних слідчих дій.

За багатьма чиновниками ведеться слідство. Але страх заважав прокуратурі, бо її працівники отримували від мерії квартири. Страх був у поліції. Але зараз це все вже стало публічно
Ігор Телішевський

«Вже віддавна говориться про те, що за багатьма чиновниками ведеться слідство. Але страх заважав прокуратурі завжди, бо її працівники отримували від мерії квартири. Страх був у поліції за це братись. Але зараз це все вже стало публічно. Ми не раз говорили про це на сесії. Деякі народні депутати заявляють, що у Львові немає корупції, нехай сюди приїдуть і спробують отримати той чи інший дозвіл», – наголосив депутат.

На даний час чиновника міськради Юрія Гольця затримано. Прокуратура готує клопотання до суду щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. І вже у найближчий день суд мав би ухвали рішення щодо чиновника.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG