Доступність посилання

ТОП новини

Трампу запропонували стратегію щодо України


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Росія, США, Європа та Україна могли б спільно спланувати та створити пакет фінансової допомоги задля забезпечення економічного відновлення України. Такою є одна зі складових стратегії дій США щодо України, яку пропонують новообраному президенту Дональду Трампу три юристи-міжнародники зі значним досвідом роботи в Україні: Джеффрі Берт, Джеймс Гітч, Пітер Петтібон та Томас Шиллінґлоу.

«Важко назвати нагальніший пріоритет у закордонній політиці для президента Трампа, ніж вирішення надзвичайно шкідливого та потенційно катастрофічного конфлікту в Україні», – зазначають автори статті.

Вони пропонують «радикальну пропозицію з деескалації кризи в Україні, націлену на закладення підвалин програми примирення між США та Росією», яка складається із трьох кроків.

1. Захід та Росія мають «погодитись не погоджуватись» щодо статусу Криму на невизначений період часу.

«Саме так з 1940-х і до розпаду СРСР розглядались три країни Балтії», – йдеться у пропозиції;

2. Сторони погоджуються на збереження статус-кво Донбасу як частини України, забезпечивши дотримання режиму припинення вогню;

3. Створення допомогового пакету для економічного відновлення України за участі Росії, США та ЄС.

«Ми виходимо із засновку, що економічно та політично життєздатна Україна відповідає довготерміновим інтересам усіх сторін, включно з Росією. Конкретна робота над «деталями» розробки цього допомогового пакету може дозволити учасникам процесу створити рамки вирішення складних політичних питань, які є серцевиною кризи», – вважають автори пропозиції.

Вони переконані, що ініціатива створення такого пакету має походити від адміністрації Трампа і може послужити «сигналом Путіну, що його не ігнорують і що новообраний президент США бажає працювати з ним над відновленням конструктивних відносин США-Росія».

Ітиметься про мільярди доларів, за використанням яких необхідно буде ретельно слідкувати, додають автори.

Кошти мають бути спрямовані на:
– відновлення інфраструктури;
– компенсації десяткам тисяч біженців та людям, які досі мешкають у зоні АТО, за завдані збитки та поранення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG