Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі активісти вимагають, щоб голова області пояснив, звідки його статки


Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль
Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль

Запоріжжя – «Поясни, або йди геть» – такий флешмоб у Facebook організували активісти. Вимагають, аби чинний голова ОДА Костянтин Бриль оприлюднив свою декларацію та пояснив походження статків. Інакше, кажуть, домагатимуться його відставки. Е-декларація голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля так і не з'явилася у відкритому доступі, як він сам пояснив, тому що є чинним офіцером Служби безпеки України. Крім того, запевняє: всі його статки представлені у раніше оприлюднених деклараціях. А сам флешмоб вважає діями політичних опонентів. Активісти кажуть: ніякої політики.

​Е-декларація голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля так і не з'явилася у відкритому доступі. Частина запорізьких активістів не згодна з цим – навіть влаштували спеціальний флешмоб у соцмережах. Сам посадовець запевняє, що діє в рамках закону.

«Моя е-декларація подана. Ці ж люди кажуть, що я її не подавав. Але вона подана у зв’язку з тим, що я є чинним офіцером Служби безпеки, у встановленому порядку встановленим центральним апаратом СБУ, тобто вона мною подана, але на той сервер, що знаходиться в СБУ. До нього мають доступ всі контролюючі органи – НАБУ, САБ, Генпрокуратура», – каже Костянтин Бриль.

Олена Єременко – одна з тих, хто бере участь у флешмобі у Facebook «Поясни, або йди геть».

​«Та інформація, що нам відома з журналістських розслідувань, його попередньої декларації, яка теж про щось говорить і є на сайті ОДА, – він має таку рухомість і нерухомість, і фінансові результати своєї діяльності, які, за логікою, несумісні з діяльністю держслужбовця, вони стільки не заробляють», – каже активістка.

Журналістські розслідування

Статки родини Костянтина Бриля стали об'єктом розслідування журналістів запорізьких ЗМІ – газети «Субота плюс» та «Громадського телебачення. Запоріжжя». Проаналізувавши публікації інших медіа та реєстри власності, журналісти виявили, що родина Бриля володіє нерухомістю в елітних районах неподалік від столиці та у Криму.

Так, журналіст «Громадського» Анатолій Остапенко дійшов наступних висновків у своєму розслідуванні: «Костянтин Бриль все життя пропрацював на державній службі. Його дружина – Майя Бриль наразі є співзасновницею лише однієї фірми ТОВ «Мисливські стежки». Батько Костянтина, Іван Бриль, як і його син, – державний службовець. Він – директор Переяслав-Хмельницької санепідемстанції. Мати все життя працювала в сфері освіти. Батьки дружини не є бізнесменами. Жодної згадки про них немає в інтернеті. Незважаючи на це, його родина володіє нерухомістю вартістю понад 4 мільйони доларів», – ділиться журналіст.

Коментуючи ці розслідування іншому запорізькому телеканалу Костянтин Бриль заявив, що нічого не приховує від громадськості.

«Майже одразу після виходу цього сюжету написав до «Суботи плюс» і Остапенка свої спростування: те майно, що там було вказано, мені не належить. Я вказав, що воно належить колу моїх родичів, які не підпадають під закон про декларування, та навіть є майно, що було продано, за яке було сплачено податок і яке у 2014-му році було подано до декларації. У зв’язку з невідповідністю реєстраційної служби ця інформація там досі «висіла», — пояснив посадовець.

Е-декларування за власним бажанням

Наразі учасники флешмобу, каже Олена Єременко, пропонують, аби Контянтин Бриль сам за власним бажанням оприлюднив відомості про свої статки.

«Якщо у нього ці доходи отримані законним шляхом, ми не бачимо жодних проблем показати їх, заповнити електрону декларацію. Вважаємо, якщо людина набула все це незаконним способом і не може пояснити все, то йому не місце в облдержадміністрації, на держслужбі і на чолі нашої області. Все, що ми бажаємо, аби людина відкрито показала, чим вона живе, дихає і яким чином все це заробила», – каже активістка.

На запитання, чи готовий це зробити, посадовець відповідає ствердно.

«Згодний, але цим я порушу наказ Служби безпеки, офіцером якої я є. Підштовхувати мене на незаконні дії – нехай підштовхують. Я дію відповідно до закону, і є уповноважений орган та інстанції, які можуть перевірити і відповісти, чи відповідає моє майно декларації і не більше», – каже Костянтин Бриль.

Запевняє: всі його статки представлені у раніше оприлюднених деклараціях. А сам флешмоб у Facebook «Поясни, або йди геть» розцінює, як дії політичних опонентів.

Це черговий хід однієї з партій, якій не дуже подобається робота обласної влади у боротьбі з корупцією, наведення ладу в Запорізькій області
Костянтин Бриль

«Якщо проаналізувати всі мої декларації за останні 4 роки, які я вносив відкрито, і скласти їх, то там все моє майно описане. Нічого нового там ніхто не побачить. Тому я вважаю, що це черговий хід однієї з партій, якій не дуже подобається робота обласної влади у боротьбі з корупцією, наведення ладу в Запорізькій області», – заявляє посадовець.

Юрій Хохлов – один з активістів, що бере участь у флеш-мобі «Поясни, або йди геть» здивований, що голова ОДА вважає акцію політичною.​

​«Показати декларацію чиновнику такого рівня – це політичне замовлення? Навіть не знаю…Якщо про це говорять представники майже всіх демократичних, що повинно бути чесно, відкрито і прозоро, то про яке політичне замовлення мова? Мене дивують наші політики такого масштабу, які все життя пропрацювали на керівних посадах – генерали, полковники, які потім стали чиновниками. Вони кажуть все абстрактно і неоднозначно. Якщо ти відповідаєш за свої слова, скажи: мене замовив той і той, зі мною бореться такий-то», – вважає учасник флешмобу.

Е-декларація і рейтинги влади у регіоні

Флешмоб не вплине на рейтинг голови ОДА Костянтина Бриля як представника пропрезидентської сили у регіоні, вважає запорізький політтехнолог Павло Скурський.

«Є межа всмоктування негативу губкою. Сьогодні БПП в регіоні має середній рейтинг – 5%, тобто це нижня планка. Це не залишок, що не «переварюється». На прикладі, навіть Ющенку, аби «нижче впасти», треба «попрацювати». Щодо можливих виборів – як вплине? Лише переконає жителів регіону в їхньому сприйнятті очільника області, підтвердить ці оцінки. Голова області теж має нижню межу рейтингу сьогодні», – пояснює експерт.

Каже, акція спрямована, в першу чергу, на активістів і навряд чи змінить сприйняття особистості Костянтина Бриля в очах керівництва центральних органів влади.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG