Доступність посилання

ТОП новини

Вигадки і спотворення інформації від прокремлівських ЗМІ (огляд дезінформації)


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Як прокремлівські ЗМІ писали про вибори президента у США до і після оголошення результатів; «Занепад Європи» та «нелегітимна влада в Україні» – про це й інше в огляді дезінформації від оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків.

Не дивно, що результати президентських виборів у США стали темою для багатьох дезінформаційних сюжетів на минулому тижні, пишуть експерти. Якщо до дня голосування прокремлівські ЗМІ попереджали, що результати виборів будуть підтасовані, про що раніше повідомлялося в «Огляді дезінформації», то після оголошення офіційних результатів подібні заяви вже не звучали. Натомість ті ж самі ЗМІ, що спеціалізуються на дезінформації, почали висловлювати свою занепокоєність тим, що Джордж Сорос платить учасникам протесту в США, щоб ті виступали проти результатів виборів, і що Демократична партія відмовляється визнавати результати. І все це стверджують, незважаючи на те, що і президент Барак Обама, і кандидат від Демократичної партії Гілларі Клінтон публічно визнали результати голосування.

Тим часом телеканал «Росcия-1» присвятив програму темі: яким буде для світу новий американський президент, включаючи можливі наслідки для України. Було сказано, що тепер, коли в Білому Домі буде Трамп, Україна, нарешті, отримає «легітимну демократичну владу» (було проігноровано факт, що вона вже є такою).

В огляді також зазначають, що кілька постійних дезінформаційних матеріалів про Україну знову повторили минулого тижня у прокремлівських ЗМІ. «Знову прозвучали заяви, не підкріплені результатами виборів, про те, що в Україні править «фашистська хунта», і що на Донбасі відбувається геноцид, що російська мова буде заборонена в країні і що держава більше не здатна піклуватися про громадян. Як завжди, ніяких доказів представлено не було, і всі ці заяви є недостовірними і вже були багаторазово спростовані», – йдеться в огляді.

«Занепад Європи» та інші фаворити

Минулого тижня деякі «улюблені дезінформаційні сюжети» знову з’явилися у прокремлівських ЗМІ. «Занепад Європи», вважають експерти, став головною темою: «Так, наприклад, ми дізналися, що економіка Балтійських країн вже рухнула. При цьому ніяк не пояснювалося, чому тоді громадяни балтійських держав порівняно задоволені своїм рівнем життя».

Прокремлівські ЗМІ також повідомили, що уряди Фінляндії і багатьох інших країн-членів ЄС відбирають дітей у російських батьків, якщо сім’я хоче повернутися в Росію, і що все це відбувається через – як легко здогадатися – русофобію. Ця дезінформація була рішуче спростована урядом Фінляндії ще у вересні.

А в Греції повторили дезінформацію, що виходила від самого президента Росії, що в ЄС нібито не можуть захистити дітей, про яку вже писали в минулому випуску «Огляду дезінформації». До речі, ця дезінформація була видалена навіть тим прокремлівським ЗМІ, яке першим повідомило про цю історію, оскільки вона була абсолютно недостовірною. Крім цього, було сказано, що торгові угоди з ЄС шкідливі для економіки і що ЄС є васалом США .

«Поряд зі старими сюжетами ми отримали також нову порцію історичного ревізіонізму: виявляється, Сталін побудував не менше від 20 тисяч церков у Грузії. Ця заява не стикується з репресивною антирелігійною кампанією, яку проводив Сталін», – йдеться у огляді.

Сирійське громадянське суспільство стає новою мішенню

Підконтрольні російському уряду новинні агентства продовжують приділяти багато уваги Сирії, передаючи відомості, які не відповідають дійсності, пишуть в огляді.

Так, наприклад, «ТАСС» повідомляє, що місцеві ради у східній частині Алеппо є «самозванною владою» і далекі від того, щоб представляти мешканців»; що вони «всіляко підіграють терористам»; і що «обструкціоністська позиція «рад» привела до скасування гуманітарної операції ООН із доставки допомоги». Подання місцевих рад як органів, пов’язаних із терористами, на думку експертів, є прикладом використання одного з головних методів прокремлівської дезінформації. Він полягає у тому, щоб називати терористичними ті групи, які не вписуються у прокремлівський наратив.

XS
SM
MD
LG