Доступність посилання

ТОП новини

«Нас тут майже впритул і розстрілювали» – учасники протестів пригадують події зими 2013-2014 років


Київ, майдан Незалежності, січень 2014 року
Київ, майдан Незалежності, січень 2014 року

Вінничанин Ігор Вікульєв пробув на Євромайдані всього лише три години. Він приїхав до Києва в лютому, коли вже стріляли.

«Їхали рятувати країну», – пригадує він.

І одразу, у перший свій день, отримав кулю.

«Поранення отримав ось тут», – додає1 Ігор Вікульєв.

Того дня він пішов разом з іншими майданівцями назустріч «Беркуту», вгору Інститутською.

«Так, страшно був озброєний. Дерев’яну палицю дали від лопати і каску видали на барикаді. Нас тут майже впритул і розстрілювали», – розповів учасник тих подій.

Пораненого, його довго возили київськими лікарнями – замітаючи сліди від «тітушок», які полювали на майданівців по шпиталях. Мало не позбувся простреленої ноги – лікарі говорили про ампутацію. Потім лікувався у Чехії, куди евакуювали літаком. Його сусід по палаті Юрій Сидорчук не вижив: повернувся додому в труні, герой Небесної сотні.

А Ігор тепер студент – вчиться на історика. Одружився, донечці вже півтора року. Він каже – щасливий, що випало бути учасником Революції гідності. І вірить: жертви Майдану недаремні.

«Звичайно, недаремно. Я рахую і по собі, і по других, і по живих товаришах, і по тих, хто загинули. Це неможливо було просто за якісь підкупи. Це люди віддавали своє життя, тому що хотіли кращого майбутнього. Ну і зараз, на даний момент ми всі цього прагнемо, цього майбутнього. Ми ще тоді розуміли, що за день того Майдану, за три місяці, за чотири, за рік навіть це все не пройде».

Третя річниця Майдану вкотре привернула увагу до злочинів зметеної ним влади. І якщо колишнього генпрокурора звинувачували в саботажі розслідування, нинішнього критикують за спробу вирішити справу кавалерійським наскоком. Юрій Луценко анонсував заочний процес над режимом Януковича. І пообіцяв, що вже до кінця року передасть матеріали до суду.

Озброєні силовики на вулицях Києва, лютий 2014 року
Озброєні силовики на вулицях Києва, лютий 2014 року

Декоративний трибунал закінчиться пшиком, застерігають юристи. Процедура заочного судочинства не випрацювана. А якщо вирок юридично недосконалий, адвокати Януковича зможуть оскаржити його в європейських судах. Намагання видати швидкий результат обернеться тим, що екс-президент взагалі уникне покарання. Бо вдруге за одне й те саме до суду не притягають, каже адвокат родин Небесної сотні.

Від розслідування очікують, що буде надана повна інформація про те, що відбувалося, і дана правова оцінка
Євгенія Закревська

«У мене враження таке, що досі на державному рівні не зрозуміли, що відбутися якимись показовими посадками, однією-двома, чи якимись заочними вироками, одним-двома, чи просто формальною передачею справи до суду, а потім хай трава не росте – цього не буде. І що від розслідування очікують не просто призначення когось винними і обґрунтування вже відомої позиції, яка усім уже начебто відома. Ні. Від розслідування очікують – і воно з цим на даний момент більш-менш справляється – того, що буде надана людям як в Україні, так і світовому співтовариству повна інформація про те, що відбувалося, і дана правова оцінка», – розповіла адвокат родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська.

Третя річниця активізувала полеміку між скептиками й оптимістами – про підсумки Майдану. Перші кажуть: Євромайдан нічого не змінив. Влада і далі в олігархів. Корупція не зникла, і продажні суди нікуди не поділись. Другі вказують на вільні вибори, свободу в ЗМІ. Сьогодні владу модно критикувати на всіх телеканалах. Розгул постмайданної свободи слова спричинився навіть до певних побічних ефектів, іронізують соціологи.

В нас ситуація буває трохи краща, ніж це виглядає із засобів масової інформації
Володимир Паніотто

«Ми бачимо з наших даних, що в нас ситуація буває трохи краща, ніж це виглядає із засобів масової інформації. І населення тому вважає, що все дуже погано, все пропало. Скажімо, рівень корупції за нашими дослідженнями, які ми провели 4 рази – такі дуже серйозні дослідження, опитували по 10 тисяч людей – ці дослідження показали, що порівняно з часами Януковича, у нас рівень корупції трохи зменшився. На жаль, зменшився дуже несуттєво. Але населення вважає, що він дуже суттєво зріс, майже удвічі! Це якраз пов’язано з тим, що тоді тільки опозиційні канали, 5 канал і ТВі казали про це, а зараз усі канали зранку до вечора», – сказав гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

Суспільство за ці три роки змінилося дуже сильно. І часто саме не помічає змін, які з ним відбуваються, сприймаючи їх як даність. Конкурси на призначення урядовців. Електронні декларації, що їх змушені заповнювати чиновники. Угода з Євросоюзом, яка вже стала реальністю. Безвізовий режим, що стане реальністю ось-ось. Експерти кажуть – на барикадах Майдану, на полях битв Донбасу народилась модерна українська нація. І остаточно обрушився «східний вектор».

Зміни в суспільстві колосальні. Інша річ, що ми часто бачимо насамперед економічні негаразди
Олексій Гарань

«Все, у нас уже немає вектора Євразійського Союзу. Якщо ми подивимося на опитування, вони змагалися між собою до 2014 року, то зараз все. Вибір євроатлантичний, європейський вибір зроблений, і більшість населення навіть виступає за НАТО. Тобто зміни в суспільстві колосальні. Інша річ, що ми часто бачимо насамперед економічні негаразди. Ми бачимо опір старої системи. Ми бачимо нереформованість цих старих структур, повільність реформування. І тому дуже часто це викликає песимістичні настрої. Але якщо ми подивимося на тренд, на активність людей, громадянського суспільства – я думаю, що рух вперед, безумовно, є», – заявив Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської академії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG