Доступність посилання

ТОП новини

У Конгресі США свої плани щодо перезавантаження відносин з Росією – The Washington Post


Сенатори Джон Маккейн (л) і Ліндсі Ґрем
Сенатори Джон Маккейн (л) і Ліндсі Ґрем

Плани новообраного президента Дональда Трампа щодо перезавантаження американсько-російських відносин вже стикаються із сильним опором з боку зовнішньополітичної спільноти Вашингтона, яка наполягає на необхідності протистояти діям Росії у США та в світі. Ця боротьба стане для Трампа першою перевіркою його здатності кардинальним чином змінити закордонну політику США попри волю істеблішменту.

Про це йдеться у статті політичного оглядача Джоша Роґина, опублікованій у виданні The Washington Post.

Протягом всієї передвиборчої кампанії Трамп обіцяв знайти спільну мову з урядом Володимира Путіна та висловлював сумніви щодо реальності і значущості різних порушень і втручання Росії, включаючи хакерські атаки, спрямовані проти головних політичних організацій, і втручання в процес виборів в США. Тепер, коли Трампа обрано президентом, конгресмени та спостерігачі з обох партій побоюються, що його команда внесе такі зміни у двосторонні відносини, які не тільки дозволять Москві уникнути відповідальності за її погану поведінку, але й зашкодять інтересам США і їхніх європейських союзників.

Боротьба у Вашингтоні за припинення «російської весни» Трампа почалася минулого тижня, коли голова комітету Сенату у справах збройних сил Джон Маккейн назвав план Трампа зі співробітництва з урядом Росії в Сирії «неприйнятним» і публічно зажадав від майбутньої адміністрації виступити проти Росії за скоєні нею у Сирії звірства. Маккейн і сенатор Ліндсі Ґрем розробили детальний план протистояння новій політиці Трампа щодо Росії.

Росіяни – небезпечні, і їх необхідно приборкати
Ліндсі Ґрем

«Моя точка зору не змінилася, незважаючи на те, що Трамп переміг. Росіяни – небезпечні, і їх необхідно приборкати, – сказав Ґрем. – Він є головнокомандувачем, але у Конгресу теж є право голосу і право відігравати роль у цьому питанні».

Як повідомляє Роґин, перед тим, як Трамп складе присягу, Маккейн і Ґрем очолять конгресову делегацію США, яка відвідає Україну, Грузію та Естонію, щоб запевнити цих європейських партнерів у тому, що Вашингтон все ще рішуче має намір протистояти агресії Росії. Починаючи з січня Маккейн і Ґрем проведуть низку слухань, на яких будуть обговорюватися неприпустимі дії Росії в світі, в тому числі її воєнні злочини в Сирії, кібератаки, пропагандистські кампанії і погрози на адресу країн Балтії.

Крім того, за словами Ґрема, він має намір скористатися своєю посадою голови підкомітету із закордонних операцій в сенатському комітеті з асигнувань, щоб домогтися виділення європейським союзникам нової партії фінансової допомоги на протистояння Москві.

Хоча Трамп відкинув заяви американського розвідувального співтовариства про те, що російський уряд несе відповідальність за кібератаки і публікацію в ЗМІ секретних документів, спрямовані на те, щоб вплинути на хід виборів в США, більшість членів Конгресу мають намір домогтися якоїсь реакції або навіть покарання для Росії. Минулого тижня сенатор Бен Кардин, демократ з комітету Сенату з міжнародних відносин, написав в Washington Post, що Росію необхідно притягнути до відповідальності за втручання в американську політику. Він також пообіцяв винести на розгляд законопроект, який дозволить протистояти діям Росії в Сирії і в Україні, і підтримати європейську ініціативу в галузі зміцнення демократії, щоб збільшити фінансування країн, вимушених боротися з втручанням Росії у їх політику. У Палаті представників також розглядається новий законопроект про посилення санкцій щодо Росії.

Конгрес намагається максимально вплинути на політику щодо Росії, перш ніж вона буде остаточно сформульована
Гедер Конлі

«Конгрес намагається максимально вплинути на політику щодо Росії, перш ніж вона буде остаточно сформульована», – зазначила Гедер Конлі, керівник Європейської програми в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень. За її словами, поки що неясно, якої саме форми набере політика Трампа щодо Росії, тому що він ще не зробив призначення на ключові посади в сфері національної безпеки. Однак процедура затвердження стане для членів нового Конгресу ще однією можливістю перевірити позиції чиновників адміністрації після інавгурації президента.

Плани Трампа з перезавантаження відносин з Росією можуть підтримати деякі прихильники політики невтручання в Конгресі, такі, як сенатор Ренд Полі член Палати представників Дейна Рорабакер. Однак більшість експертів вважає, що зближення з Путіним в кінцевому підсумку стане для Трампа вкрай непрактичним в політичному сенсі, тому що він скоро зрозуміє, що ця угода вкрай невигідна. Це пояснюється тим, що стратегія втручання в політику глибоко вкорінена в російській закордонній політиці, ставши елементом довгострокової стратегії щодо підриву стабільності і віри в західні ліберальні демократії.

У певний момент нова адміністрація (США) розчарується в Росії
Аліна Полякова

«У певний момент нова адміністрація розчарується в Росії, навіть якщо їм вдасться домовитися з деяких питань», – зазначила Аліна Полякова, старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council. У новій доповіді центру детально описується, як Росія користувалася публічними і прихованими інструментами, щоб сприяти підйому проросійських партій в декількох західноєвропейських країнах, в тому числі у Великобританії, Франції і Німеччині.

Неприховані спроби Кремля вплинути на хід президентських виборів у США повинні стати стимулом для демократичного опору
Радек Сікорський

«Москва вважає позитивні цінності Заходу – плюралізм і відкритість – слабкими місцями, якими необхідно користуватися, – пише колишній прем’єр-міністр Польщі Радек Сікорський у вступі до цієї доповіді. – Неприховані спроби Кремля вплинути на хід президентських виборів у США повинні стати стимулом для демократичного опору».

Навіть президент Обама, який не раз піддавався обґрунтованій критиці за своє надмірно оптимістичне ставлення до потенційної можливості співпраці з Росією, публічно закликає Трампа двічі подумати, перед тим як перебудовувати політику США щодо Росії.

«Ставши президентом, Трамп матиме право ігнорувати факти і заклики союзників про необхідність протистояти Путіну. Однак багато хто у Вашингтоні сподівається, що їм вдасться – шляхом тиску і переконання – запобігти початку нового перезавантаження відносин з Росією», – пише політичний оглядач Джош Роґин у виданні The Washington Post.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG