Доступність посилання

ТОП новини

Грицак: суд арештував 2 екс-військових, затриманих напередодні на адмінмежі з Кримом


Василь Грицак
Василь Грицак

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявляє, що суд обрав для затриманих раніше біля адмінкордону з анексованим Кримом Максиму Одинцову і Олександру Баранову запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Він також припустив, що дії затриманих слідчі можуть перекваліфікувати.

«Щодо них в Миколаєві судом обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. На жаль, там передбачено за отриманими нами даними можливість внесення застави… Їхні дії будуть кваліфікуватися слідчими військової прокуратури, можливо справа буде ще перекваліфікуватися, і я сподіваюся на судову перспективу», – сказав Грицак.

21 листопада Міністерство оборони Росії заявило, що Служба безпеки України викрала в Криму й вивезла до Миколаївської області двох, як мовиться в повідомленні, російських військових. За твердженням міністерства, це сталося в неділю, 20 листопада, коли «працівниками Служби безпеки були незаконно затримані і вивезені з Криму» прапорщик Максим Одинцов і молодший сержант Олександр Баранов.

У Міноборони Росії стверджували з посиланням на неуточнені «деякі дані», ніби тепер українські спецслужби «намагаються сфабрикувати… кримінальне переслідування» проти цих військових за «нібито скоєні злочини проти України».

Згодом у СБУ повідомили, що на адміністративній межі з окупованим Кримом були затримані двоє дезертирів, колишніх українських військових, які 2014 року після окупації півострова Росією зрадили присязі і перейшли служити в російську армію. Їх затримали після перетину адмінмежі на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар».

Щодо них силовики розслідують кримінальні провадження за статтями «дезертирство» і «державна зрада» Кримінального кодексу України.

Попередніми місяцями Росія і встановлена нею окупаційна влада у Криму зробили кілька заяв про затримання нібито кількох груп «українських диверсантів-терористів» із лав Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Дехто з затриманих уже «признався у скоєному» – як вважають, унаслідок психологічного тиску чи й фізичних тортур. У Києві категорично відкинули звинувачення на адресу затриманих у Криму громадян України і назвали заяви про це провокаціями.

XS
SM
MD
LG