Доступність посилання

ТОП новини

Тука: з 1 грудня можуть припинити водопостачання на частину Луганщини через борги за електрику


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука заявляє, що з 1 грудня можуть припинити водопостачання на непідконтрольну українській владі територію Луганщини через борги за оплату електрики.

«Термін дії домовленості спливає 1-го грудня, після чого Україні не залишиться іншого шляху, як відключити водопостачання взагалі», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

«В Мінську була досягнута домовленість про створення українського підприємства, яке буде здійснювати розрахунки за спожиту воду…Повне ігнорування з боку терористів: їхні представники просто перестали виходити на зв’язок… «Влада» ОРЛО почала постійно зменшувати заявки на поставки води. В той же час, в населених пунктах буферної зони, здійснюють водопостачання лише через день протягом 3-х годин, розповідаючи населенню байки про «злодійську хунту». Мета зрозуміла: сіяти ненависть до України і звинувачувати Україну в «геноциді руского народа», – додав Тука.

Раніше у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України повідомили, що Україна вживає усіх можливих заходів для недопущення припинення подачі води на Луганщині, але сторона сепаратистів не бажає це питання вирішувати. За даними відомства, борг водопостачального підприємства КП «Попаснянський районний водоканал» за спожиту електроенергію перевищив 121 мільйон гривень і загрожує банкрутством підприємства.

«Наслідком цього може стати повне припинення водопостачання у регіоні, як на непідконтрольній, так і на підконтрольній українському уряду території, що призведе до гуманітарної та екологічної катастрофи», – наголосили у відомстві.

Перед цим Міжнародний комітет Червоного Хреста закликав членів Тристоронньої контактної групи у Мінську вжити термінових заходів для забезпечення постійного водопостачання в Луганській області. У відомстві наголошували на необхідності знайти спосіб оплати споживання електроенергії місцевим водоканалом для подальшої подачі води по обидві сторони від лінії зіткнення.

На Луганщині на початку жовтня водонапірні станції, розташовані на підконтрольній українській владі території, зупинили роботу на понад 10 днів, оскільки через неоплачені рахунки було припинено їхнє електропостачання. Водопостачання низки об’єктів зупинили. На початку листопада у Луганській обласній військово-цивільної адміністрації заявили, що угруповання «ЛНР» досі не заплатило за воду, яку постачають на непідконтрольну українській владі частину території Луганщини.

Тоді, на початку листопада, представник угруповання «ЛНР» Сергій Іванушкін заявив, що угруповання уклало з українською стороною договір про постачання води на підконтрольну сепаратистам територію Луганщини. За його словами, за отриману воду керівники угруповання мають намір розрахуватися.

XS
SM
MD
LG