Доступність посилання

ТОП новини

​«Львівський Пікассо» Олег Мінько дивує талантом і після смерті


Виставка робіт Олега Мінька. Львів, 22 листопада 2016 року
Виставка робіт Олега Мінька. Львів, 22 листопада 2016 року

Львів – Близько півсотні картин відомого українського художника-шістдесятника Олега Мінька представлені у Львові в галереї Гері Боумена. Ці роботи митця ніколи не виставлялись: ані за його життя, ані після смерті, 20 листопада 2013 року. Олега Мінька друзі називають «львівським Пікассо».

Після смерті Олега Мінька частина його картин просто лежали на його столі у майстерні. Однак дочка вирішила втілити мрію батька і презентувати ці роботи людям. Частину з них взяли для презентації з приватних колекцій.

«Тато намалював ці картини – це фактично графіка, самодостатній живопис, десь у 90-х, але вважав ці роботи самодостатніми й цінував поряд зі своїми поважними творами в олії. Але чомусь тоді їх не виставляв. Він товаришував із художником Флінтою, як і він, теж малював у пастелі.

Він мріяв колись ці картини показати, але був дуже скромним чоловіком
Ірина Муращик

Він мріяв колись ці картини показати, але був дуже скромним чоловіком, було йому шкода оформити, а я вирішила, щоб люди побачили», – каже дочка митця, художниця Ірина Муращик.

Дочка розповіла, що старається зберегти атмосферу в творчій майстерні батька. Олег Мінько належав до покоління митців-шістдесятників, був самоуком, а виріс у відомого митця-модерніста. Олег Мінько виробив власний, ні на кого не схожий, упізнаваний почерк у художніх полотнах, надавав велике значення формі й кольору в роботі.

Це камерні рисунки, графіка. Він мав свої коди, знаки, які переходять з картини в картину, якісь улюблені теми, сюжети
Галина Кусько

«Дуже красиві, несподівані роботи Олега Мінька, які десь лежали у скрині. Ми бачили переважно великі полотна митця, а це – камерні рисунки, графіка, які абсолютно самодостатні і своєю камерністю ближчі до єства самого художника, аніж його крупні речі. Картини треба прочитувати.

Він мав свої коди, знаки, які переходять з картини в картину, якісь улюблені теми, сюжети», – зауважила мистецтвознавець Галина Кусько, яка працювала з митцем на кафедрі ткацтва.

У представлених роботах художника-модерніста Олега Мінька десь прошмигує певне бешкетництво, що означає внутрішню свободу самовираження і прагнення до самобутності.

Олег Мінько залишив понад 600 робіт, які зберігаються у галереях і приватних колекціях у всьому світі. Митець працював у стилі реалізму, експресіонізму, постмодернізму. Він створив чудові гобелени й театральні завіси. Останньою була його картина із зображенням свічки…

Виставка Олега Мінька триватиме у Львові до 18 грудня.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG