Доступність посилання

ТОП новини

Депутати хочуть розсекретити контракти «Укроборонпрому»


Ілюстраційне фото. Виставка військової техніки виробництва концерну «Укроборонпром». Київ, 5 грудня 2015 року
Ілюстраційне фото. Виставка військової техніки виробництва концерну «Укроборонпром». Київ, 5 грудня 2015 року

Прозорість роботи «Укроборонпрому» зацікавила Верховну Раду. У той час, як 23 листопада на звіт концерну чекав комітет з питань запобігання і протидії корупції на чолі з Єгором Соболєвим, представники «Укроборонпрому» вже прийшли на засідання комітету з питань національної безпеки і оборони за головування Сергія Пашинського. Цікавили депутатів одні і ті ж питання: прозорість, корупційна складова, прибутковість та ефективність підприємств, які виробляють зброю для української армії. «Укроборонпром» усі звинувачення відкидає.

«Укроборонпром» викликали «на килим» до парламентарів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

До «Укроборонпрому» є ті ж запитання, що і до решти державних підприємств, вважає заступник голови комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Попов.

Збитки кладуться на державний бюджет, прибутки – виводяться на приватні руки
Ігор Попов

«Поставки здійснюються через одні компанії-посередники, продажі – через інші компанії-посередники, збитки кладуться на державний бюджет, прибутки – виводяться на приватні руки», – говорить він.

Щоби зробити роботу концерну «Укроборонпром» прозорішою, слід контролювати всі державні оборонні замовлення на моменті їх прийняття, а також моніторити частину тієї документації, яка зараз є засекреченою. Для цього, швидше за все, вноситимуться правки у закон «Про державну таємницю». Такі підсумки засідання обох комітетів озвучив Сергій Пашинський.

«Ми почули надумані проблеми, які розповсюджуються фейково, але ми почули і реальні проблеми, які ми вирішили. Це і зняття грифу секретності з деяких документів, які не будуть бити по обороноздатності. Тому що контроль і суспільства, і журналістів, і парламенту, звісно, повинен бути», – сказав він.

Треба встановити прозорість на законодавчому рівні – Соболєв

Потрібно розробити законопроект, який встановить прозорість закупівель «Укроборонпрому» на законодавчому рівні, вважає Єгор Соболєв.

Нам треба відійти від радянської практики, що ворог може порахувати скільки танків випущено. Нам потрібно зробити прозорість
Єгор Соболєв

Він наводить приклад Сполучених Штатів, найбільшого оборонного замовника у світі. На сайті уряду цієї держави, а саме Міністерства оборони США, можна побачити кожен контракт і його опис в онлайн режимі за конкретний день.

«Нам треба відійти від радянської практики, що ворог може порахувати скільки танків випущено. Нам потрібно зробити прозорість. Це має бути спільне рішення обох комітетів. Разом із залученими спеціалістами з Міноборони і «Укроборонпрому», щоб ми розробили законопроект, який встановить прозорість на законодавчому рівні», – зазначив Соболєв.

Жодного керівника оборонних підприємств не притягнули до відповідальності за 2,5 роки

Представники «Укроборонпрому» пояснили, що дійсно часто не можуть використовувати прозорі електронні майданчики для проведення закупівель через небезпеку розголошення секретної інформації.

Утім, сум’яття та резонанс навколо «Укроборонпрому» політики вносять навмисно, щоби грати на страхах електорату, переконаний голова концерну Роман Романов.

«Але, перепрошую, за два з половиною роки жодного керівника оборонних підприємств (які входять в «Укроборонпром» – ред.) не притягнули до відповідальності. І ми навпаки, у певних випадках, шкодуємо про це. Тому що лише з-під мого пера вийшло 130 звернень до правоохоронних органів», – сказав Романов після засідання комітету.

Романов додав, що місяць тому звернувся до парламентарів із проханням ухвалити пакет необхідних для роботи «Укроборонпрому» законів. І в рамках цієї співпраці, каже він, всім надали доступ до всіх документів концерну – у тому числі тих, що перебувають під державною таємницею. Тож депутати, які справді хотіли розібратись у ситуації, цілком могли це зробити, говорить Романов.

Половина підприємств «Укроборонпрому» – збиткові

Наразі «Укроборонпром» отримує лише третину всіх замовлень в оборонній галузі країни, і не отримує фінансування з бюджету, говорить Романов. Простроченої заборгованості перед Міністерством оборони концерт не має, додав він.

На території України працюють 105 підприємств «Укроборонпрому», і майже половина з них є збитковими, заявив заступник голови концерну Володимир Кострицький.

«Прибутковими на сьогодні, за результатами звіту за 9 місяців, є 56 підприємств», – сказав він.

А шість підприємств передбачається передати Фонду державного майна для ліквідації, додав Кострицький.

За даними концерну, щомісяця близько 700 нових постачальників пропонують свої послуги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG