Доступність посилання

ТОП новини

Навіть із проплаченими мітингувальниками влада має спілкуватися – Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Жодна людина, яка вже хоч раз була при владі, не може більше ніколи при ній бути, говорить народний депутат Надія Савченко, коли її питають про підтримку Юлії Тимошенко. Надія Савченко припускає, що відвідає суди над українськими політв’язнями в Росії і говорить, що влада має спілкуватися навіть із тими мітингувальниками, які стоять на майдані за гроші. В інтерв’ю Радіо Свобода вона також розповіла про необхідність обміну полоненими і своє ставлення до вуличних радикальних протестів у річницю Майдану.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Процес обміну полоненими зараз припинився взагалі чи загальмував? Чому це сталося і як це змінити?

Для того, щоб розворушити в мінській групі процес обміну полоненими, потрібно змінювати там представників – від України, від Росії, від Донбасу

– Він не може припинитися взагалі. Його тримають політично і штучно, на якихось нікому не відомих і засекречених паперах. Він не те щоб уповільнився, він просто зайшов у глухий кут. Звичайно, для того, щоб розворушити в мінській групі процес обміну полоненими, потрібно змінювати там представників – від України, від Росії, від Донбасу. Там повинні бути люди, які відчули це на своїй шкірі. І тоді вони почнуть думати про життя людей більше, ніж про якісь політичні чи бізнес-інтереси. Особливо власні.

– Ви маєте на увазі себе? Ви хотіли б бути представником України в цій групі?

– Я хотіла б зробити все, що можливо, для того, щоб хлопців витягнути. Чи хотіла б я працювати в цій групі? В мене мало бажання їздити і працювати з людьми, з якими ми, напевно, мало зійдемося в поглядах. Але якщо це потрібно, я готова це робити. Я запропонувала свою кандидатуру для Мінська, Ірина Геращенко сказала, що навряд чи її затвердить президент.

– Кілька днів тому на Майдані відбувалися вуличні протести. Як Ви до них ставитеся? Була інформація, що Вас звідти виганяли?

В кожної людини є проблеми, і влада повинна їх почути, щоб потім подумати, яким законом і як це змінити

– Скільки я не приходила на якісь вуличні протести, не пам’ятаю, щоб мене хтось не пустив. Навіть якщо люди останні маргінали, навіть якщо вони проплачені – вони, в принципі, мають право на протест. Тому що вони чомусь опустилися до цього рівня, їх змусила життєва ситуація, і тепер вони повинні брати гроші за протест. Звичайно, це не той Майдан гідності, не ті протести, які були в 2004 чи 2014 роках. Але я завжди буду виходити до людей, тому що свого часу, коли я виходила на Майдан, до нас політики не виходили. І тому я буду виходити, не дивлячись на те, хто там буде стояти. В кожної людини є проблеми, і влада повинна їх почути, щоб потім подумати, яким законом і як це змінити.

Навіть останні маргінали мають право на протест
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

– Ваше ставлення до радикальних протестів? Коли знищується відділення «Сбербанку», чи будівля з офісом «Українського вибору»? Протестувальники кажуть, що це вплив на владу.

Чому наші банки банкрутують, закриваються, чому в нас готується приватизація Нацбанку?

– Я вважаю, що тоді влада повинна виходити і зупиняти людей, якщо вони вважають, що цей вплив незаконний. Не просто посилати міліцію, а виходити, щоб говорити і роз’яснювати людям. Я не пішла із маршем, я думала, що колона буде йти до Верховної Ради, або до Михайлівської площі. Коли вони зібралися і пішли в іншій бік, то я не зрозуміла, розходяться вони чи кудись йдуть. В мене була запланована зустріч, і я пішла на зустріч. Я вважаю, що не зовсім правильно діяти не в межах закону, особливо якщо проти тебе немає відповідного порушення закону. Коли були бої з «Беркутом», то там був злочинний наказ від влади проти народу. А зараз, не дивлячись на те, що це російський «Сбербанк», не дивлячись на те, що є порушення владою закону економічного плану. Чому наші банки банкрутують, закриваються, чому в нас готується приватизація Нацбанку? Як взагалі Нацбанк може бути приватизований? Так само і «Укрзалізницю», і Одеський припортовий завод – все в нас намагаються «прихватизувати» якнайшвидше. Люди мали право на протест, але такі протести мають проходити більш стримано й розумно.

– Ви їздили до Москви на судове засідання у справі українських політв’язнів Миколи Карп’юка і Станіслава Клиха. Чи плануєте їздити на інші засідання?

Оскільки бізнес в наших політиків перевищує служіння державі, то боротися за це доведеться народу

– Дуже погано, що до людини прив’язана політична ціна. І це унеможливлює людське життя і його ціну. Хоча насправді життя має вартувати більше за все в цьому світі. Я їхала до Миколи і Стаса, тому що це був останній суд, після якого їх просто закривають. На інші суди я, можливо, теж поїду, але з Миколою я переписувалася особисто, ще коли сиділа. Ця людина мені особливо дорога, вона близька мені по духу. Тому хотіла подивитися, побачити його і щоб він побачив, що він не один. Що його не кинули і за нього борються. А обміни будуть, на жаль, вони можливі лише через політичні поступки. А оскільки бізнес в наших політиків перевищує служіння державі, то боротися за це доведеться народу.

– Чи є у Вас інформація про журналіста Романа Сущенка, який був затриманий у Москві за обвинуваченням у шпигунстві? Чи можуть його обміняти?

Я знаю людину, на кого можна було б поміняти Романа Сущенка

– Я запропонувала, на кого можуть обміняти Романа Сущенка. Його обвинувачують у шпигунстві і в Україні також є людина, яку затримали за шпіонаж. Я думаю, що такий обмін міг би бути. Колись в Росії був подібний обмін, здається з Естонією. Там було дійсно шпигунство, спецслужби домовилися і поміняли. Сущенко не є шпигуном, це просто пропагандистська заява, але навряд чи вони захочуть не шпигуна. Я знаю людину, на кого можна було б поміняти Романа Сущенка.

– Якими є Ваші відносини із Юлією Тимошенко – головою партії, від якої Ви пройшли у Верховну Раду? Чи буде вона кращим президентом, ніж Петро Порошенко?

– В нас робочі стосунки. Я вважаю, що жодна людина, яка за 25 років хоч раз була при владі, не може більше при ній бути ніколи в Україні.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG