Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим з ЄС і з Росією не може існувати одночасно? (Огляд соцмереж)


facebook.com/Oleg Smal
facebook.com/Oleg Smal

24 листопада запрацював безвізовий режим України і ЄС, але поки що лише у Facebook і Twitter. Президент України Петро Порошенко наголосив: Україна виконала всі умови для того, щоб українці їздили до Європи без віз. Частина коментаторів погоджуються, що справа лише за ЄС. Але скептики та жартівники розводять руками: обіцянок було і буде багато, а «безвіз і нині там».

Наступний «дедлайн» – Новий рік. Саме до того часу запрацює «безвіз», каже Петро Порошенко, посилаючись на слова голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера. Президент стверджує, що Україна виконала всі свої зобов’язання щодо цього, справа лише за ЄС.

Зараз, за словами Порошенка, триває врегулювання міжінституційних стилістичнх правок у документах.

«Треба бути чесним до кінця і в іншому: позиція ЄС стосовно України не надто щира. Ми виконали всі поставлені умови, за всіма пунктами дорожньої карти. Перелік цих умов збільшувався, терміни відтягалися, і Україну точно ніхто не попереджав про якусь умовність безвізового режиму. Відверто кажучи, мені все одно, що обіцяв Петро Порошенко. Він не міг давати будь-які обіцянки, оскільки не був учасником процесу і не мав таких гарантій», – написав народний депутат Мустафа Найєм.

«Це була відкрита і часом жорстка розмова, де українська делегація дуже чітко відстоювала позиції по безвізу, – коментує результати саміту Україна-ЄС народний депутат Ірина Геращенко. – Це перший саміт, де ЄС виправдовується. Але нам потрібні не виправдання, не співчуття і занепокоєння, а чітка послідовно відповідальна позиція ЄС».

«Ризикну припустити, що для безвізового режиму потрібне виконання не тих умов, які в офіційних документах, а зовсім інших. У списку напевно є припинення війни, ліквідація непристойного рівня корупції і вихід на... швидкого і стійкого зростання ВВП (без вливань з боку МВФ). Ось тоді про безвіз можна буде говорити серйозно», – пише журналіст Іван Яковина.

Тим часом прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який із робочим візитом відвідав Угорщину, повідомив про рішення цієї країни скасувати для українців плату за національні візи.

То без оплати чи без візи? Поки що без оплати.

Національні візи видаються для навчання в університеті, відряджень, трудової діяльності, участі в спортивних і культурних заходах, возз'єднання сім'ї. Для туристичних поїздок в Угорщину необхідно буде оформляти шенгенську візу і оплачувати її відповідну вартість.

В очікуванні «дня ікс»

До обіцяної дати запровадження безвізового режиму з ЄС Facebook-спільнота готувалася завчасно, щоб у «день ікс» позмагатися у дотепності. Уже в переддень соцмережі штормило жартами про безвіз. Обіцянки, як передчували деякі користувачі, вкотре не вдалося виконати.

Не всі одразу зрозуміли, це вже #зрада, чи ще буде #перемога?

Гумор у соцмережах межує із сатирою та сарказмом:

Чому не дають «безвіз» – мізкують користувачі.

І зауважують, що без віз українці таки можуть їздити, але в інші країни:

Деякі коментатори пояснюють: «безвіз» – це сидіти вдома без віз. Що українці і роблять.

​Та чи схожа ФБ-стрічка на реальне життя? Українці, які мешкають у Шенгенській зоні, теж переймаються темою. Але дещо в іншому ракурсі.

«Та Порошенко з дитинства за безвіз»

Найбільше жартів і критики дісталося президенту Петрові Порошенку, адже дата запровадження безвізового режиму із ЄС змінювалася не один раз.

Популярності у користувачів соцмереж набуває відео, в якому зібрана хронологія обіцянок.

Пригадали Петрові Порошенку й інші обіцянки.

«Може, безвізовий режим з Євросоюзом і безвізовий режим з Росією просто не можуть існувати одночасно? І в цьому весь секрет?» – резюмує блогер Кирило Сазонов.

«В ЄС немає одностайності»

Частина користувачів наголошує: справа не за Україною чи за її владною верхівкою. Винні у гальмуванні процесу саме європейські політики, серед яких немає одностайності.

«Безвізовий режим – не самоціль»

«Урок для України – рухатися в бік європейських цінностей та реформувати себе, бо часу і без того втрачено багато»

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG