Доступність посилання

ТОП новини

Екс-регіонала Єфремова залишили під вартою на 2 місяці


Олександр Єфремов
Олександр Єфремов

Київ – Екс-голова парламентської фракції «Партії регіонів» Олександр Єфремов залишається під вартою до 22 січня 2017 року. Таке рішення ухвалив Печерський районний суд Києва після того, як більш, ніж 10 годин розглядав клопотання прокуратури про продовження запобіжного заходу. Сам Єфремов після оголошення рішення сказав, що суддя Володимир Карабань після цього «закінчився як суддя». Захист вже оголосив про намір подавати апеляцію. Прокуратура підозрює Єфремова у причетності до створення угруповання «ЛНР», дій з метою зміни меж території України та заволодіння майном «Луганськвугілля».

Екс-регіонала Єфремова залишили під вартою на 2 місяці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Більш ніж 62 години загалом Печерський суд розглядав справу про продовження утримання Єфремова під вартою від 19 листопада. За цей час захисники кілька разів подавали клопотання про відвід судді, прокурора, а також секретаря суду. Захист і сам підозрюваний стверджують – суд упереджено ставився до справи, а обвинувачення, які інкримінують колишньому регіоналу, – це домисли прокурора.

«Мені здається, після сьогоднішнього рішення, він як суддя закінчився. Він не має права далі залишатися суддею. Він порушив все, що тільки міг порушити. Чесно кажучи, коли призначили суддю Карабаня, я не вірив, що може бути інше рішення. Тому що суддя, який втретє «випадково» потрапляє на розподіл у «машині»… я в такі випадковості вже давно не вірю», – сказав Олександр Єфремов журналістам одразу після оголошення рішення.

Суд залишив колишнього регіонала Єфремова під вартою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Через те, що під час минулого засідання захисник підозрюваного Євген Солодко висловлював позицію захисту протягом 9 годин, слідчий суддя заявив, що він зловживає своїми правами й затягує процес. Із цим погодився й прокурор у справі Павло Кожухівський.

«Однозначно простежується ця позиція, щоб не допустити розгляду поданого нами клопотання в строки, зазначені у КПК», – сказав у коментарі журналістам прокурор у справі Павло Кожухівський.

Захисники Олександра Єфремова розпочали свй виступ із заяви, що термін утримання їхнього підзахисного під вартою сплив 24 листопада о 7.28 ранку, тому що саме у такий час він був затриманий 30 липня. Тому захист клопотав про звільнення колишнього регіонала, бо той, за їхніми словами, «вже декілька годин як вільна людина». Крім того адвокати просили звільнити його з так званої клітки у залі суду й продовжити розгляд справи з Олександром Єфремовим на лаві захисту. Прокуратура ж наполягала на тому, що термін дії тримання його під вартою спливає 24 листопада опівночі.

Єфремов: мені не відомо про обставини захоплення Луганської ОДА

Сам підозрюваний під час судового засідання заявив, що у висуненій йому підозрі не міститься жодного факту, лише домисли прокурора Павла Кожухівського.

Крім того, Олександр Єфремов у залі суду повідомив, що йому нічого не відомо про обставини захоплення Луганської обласної адміністрації 9 березня та управління СБУ в Луганській області 4 квітня 2014 року.

«Коли вони розповідають, скільки я там наворотив, в мене навіть часу на це фізично не було. Залишившись практично єдиним, тепер вже, представником опозиції, я був змушений зустрічатися з послами іноземних держав, спеціальними зарубіжними делегаціями. У мене дні були розписані похвилинно», – сказав Олександр Єфремов у залі суду. Він також заявив, що нічого не знає про організацію мітингів «Антимайдану» на Луганщині протягом лютого-травня 2014 року, а також запевнив, що ніхто з представників обласної організації Партії регіонів та він особисто у таких мітингах участі не брав.

У залу суду прийшли люди у військовій формі із шевронами батальйонів «Донбас» та «Айдар». Один із них, ветеран бойових дій батальйону «Донбас» луганчанин Віктор Алєксєєв каже, що бачив Єфремова у 2014 році на подібному мітингу.

«Я сам луганчанин, жив на 15-й лінії, майже кожен день проходив повз адміністрацію, інколи затримувався, слухав. Точну дату назвати не можу, тому що це було протягом трьох місяців, але декілька разів я бачив Єфремова на порозі адміністрації. За війну він не говорив нічого, а за те, що треба від’єднатися від України, зробити республіку й приєднатися до Росії, декілька разів я це чув. Там стояла апаратура, там стояв мікрофон, багато людей стояло, «казаки» стояли, люди постійно там знаходилися. Я весь час там проходив, бо я там жив».

Свідок у справі Олександра Єфремова Віктор Алєксєєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Захисники Олександра Єфремова повідомили, що спрямують апеляцію на рішення суду. Крім того, за їхніми словами, ця справа вже перебуває у Європейському суді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG