Доступність посилання

ТОП новини

«Причина смерті – українець»: як Сталін морив голодом за спротив


В останню суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору. В 1932-1933 роках у Радянській Україні за різними оцінками загинуло від штучного голоду від 4 до 7 мільйонів людей. Тим часом число українців, які нині визнають Голодомор геноцидом, зменшилося з 80% до 72%. Водночас Росія продовжує наполягати – Україна не єдина жертва голоду. Натомість українські історики і свідки тих подій переконують: Голодомор був розправою над українцями за їхній спротив сталінській колективізації.

«Причина смерті – українець»: як Сталін морив голодом за спротив
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голодомор в Україні – спланована акція Кремля на знищення українства, переконують історики. Дослідники пояснюють: існував «загальносоюзний голод 1932-33 років», який був також і в Україні, але лише 1932 року, і був пов’язаний із хлібозаготівлею.

На початку 1930-х років над радянським режимом постала загроза: українські селяни не бажали підтримувати колективізацію і чинили спротив. За три роки колективізації в Україні відбулося понад п’ять тисяч повстань. Лише в 1930 році відбулося понад 4 тисячі протестів, в яких взяли участь понад мільйон осіб.

Жертви голоду. Харківщина, 1933 рік, архівне фото
Жертви голоду. Харківщина, 1933 рік, архівне фото

Тодішнє українське селянство зберегло потенціал спротиву і режим дуже боявся цього, пояснює історик Юрій Шаповал.

Це були саме збройні виступи, де питання стояло: «життя або смерть», але селяни обирали саме цей спротив
Юрій Шаповал

«Селяни чинили спротив, і цей спротив часом сягав фантастичних обсягів. Всеволод Балицький багато років очолював ГПУ, якраз оце державне політичне управління в Радянській Україні. І от збереглися його доповідні у Москву, в Кремль – це абсолютно унікальні документи, він описує, що відбувається: риють окопи, по селах повитягали ту зброю, що з часів громадянської війни лежала. Повстанці! Що села об’єднуються і викидають антирадянські, антикомуністичні, антибільшовицькі гасла. Це були саме збройні виступи, де питання стояло: «життя або смерть», але селяни обирали саме цей спротив», – розповідає історик.

Вилучення збіжжя у селян, архівне фото
Вилучення збіжжя у селян, архівне фото

Опинившись перед ризиком «втрати» України, яка загрожувала розпадом Радянського Союзу, Сталін ухвалює рішення: покарати «непокірних» голодом. З листопада 1932 року в Україні розпочинається цілеспрямований терор голодом, розповідає історик Ярослав Файзулін.

У селян вилучали не лише хліб, але і запаси зерна, все їстівне. Селян ізолюють і не дають змоги врятуватися
Ярослав Файзулін

«У селян вилучали не лише хліб, але і запаси зерна, що призначалися для засіву. Збирали натуральні податки, тобто вилучали все їстівне. В багатьох селах були занесені цілі райони на «чорні дошки», селян ізолюють і не дають змоги врятуватися. Їм забороняють виїзд до сусідніх республік. Влада намагається приховати цей злочин, інформація замовчується допомога від інших держав відкидається, мовляв, голоду в Україні немає», – нагадує Файзулін.

В акті про смерть, в графі «причини смерті» було написано – «українець»
Ігор Кулик

Свідченням того, що це був саме геноцид, є віднайдені кілька років тому в сумських архівах акти про смерть. В графі про причину смерті був запис «українець», каже директор Архіву СБУ Ігор Кулик. За його словами, і нині знаходяться документи, які є доказами сталінського злочину.

«Тодішній директор Державного архіву Сумської області Геннадій Іванущенко в архівному сховищі знайшов документи, де в акті про смерть чітко було вказано, в графі «причини смерті» було написано – «українець», – розповів Кулик.

«Комуністична система зробила нас найгіршими рабами в світі і ми залишилися винуваті. Не знати тільки, за що. Тільки тому, що ми звалися українцями», – нарікає Галина Губа, яку голод застав на Полтавщині.

Свідок Голодомору Галина Губа
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Це була якась політика, щоб народ до чогось привчити. А до чого його привчати, якщо він тільки й знав, що працював? Зараз я вважаю, що це було, мабуть. зроблено так, щоб було менше українців», – згадує Раїса Радченко з Дніпропетровської області, якій у 1932 році йшов 13-й.

Слухачі Радіо Свобода - про Голодомор
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сталіну потрібні були «гвинтики» великої державної машини

Головна мета терору – змусити українців відмовитися від своєї ідентичності і стати частиною «безликого радянського народу», наголошує Ярослав Фазулін.

Померлі від голоду на вулицях Харкова, 1933 рік, архівне фото
Померлі від голоду на вулицях Харкова, 1933 рік, архівне фото

Історик, професор Квебекського університету Канади Роман Сербин у свою чергу звертає увагу на те, що геноцид українського народу був набагато масштабнішим і розпочався ще у 1929 році. А Голодомор, за його словами, був лише складовою найбільш жорстокого нищення української нації.

Куркулі – це найбільш вдалі селяни, які могли очолити опір проти режиму, який тоді почав колективізувати і нищити українське селянство
Роман Сербин

«Коли почали нищити українську еліту, українську інтелігенцію, українську церкву, українських так званих куркулів. А куркулі – це не лише були багаті селяни, в яких хотіли забрати землю і створити на підставі того колгоспи. Це – найбільш вдалі селяни, які могли очолити опір проти режиму, який тоді почав колективізувати і нищити українське селянство. Робити з українських незалежних селян те, що Сталін дуже любив і те, що він хотів: робити з них «гвинтики». Йому потрібні були «гвинтики», як він казав, для великої державної машини», – наголошує Сербин.

Голодомор не зламав
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Натомість в Радянському Союзі тема Голодомору десятиліттями замовчувалася. Говорити про голод дозволили лише з 1987 року. Однак Росія і сьогодні категорично відкидає трактування Голодомору як умисне знищення українців.

«Це питання навряд чи коректно розглядати лише стосовно до України, оскільки мова йде про сумну сторінку в нашій спільній історії. З визнанням Голодомору як вбивства за національною приналежністю Росія не погодиться ніколи», – таку позицію озвучує Міністерство закордонних справ Російської Федерації.

Ілюстраційне фото. Акція на честь річниці Голодомору. Київ, листопад 2013 року
Ілюстраційне фото. Акція на честь річниці Голодомору. Київ, листопад 2013 року

Те, що Голодомор був геноцидом проти українського народу, сама Україна офіційно визнала 10 років тому. Тим часом число українців, які визнають Голодомор геноцидом, зменшилося з 80% – у 2014 році до 72% цьогоріч.

Тому, наголошує історик Володимир Василенко, важливо, щоб самі українці називали речі своїми іменами. І якщо влада і суспільство не зрозуміють цього, то в України не буде шансів на захист від зазіхань північного сусіда.

Росія, тобто та країна, яка організувала Голодомор, робить все для того, щоб знищити українську ідентичність
Володимир Василенко

«Важливо, щоб в Україні знали про цей злочин, знали, чим він був викликаний, і знали про агресивну суть нашого сусіда. Якщо ми не будемо нормально реагувати і оцінювати цей злочин, на нас чекають ще гірші випробування. Сьогодні не обов’язково вбивати націю штучним голодом, можна вбити її національну ідентичність. І саме Росія, тобто та країна, яка організувала Голодомор, робить все для того, щоб знищити українську ідентичність, здійснюючи проти України не тільки збройну агресію, а й гуманітарну: мовно-культурну, інформаційну, проти історичної пам’яті і релігійну», – зазначив історик.

Правда про Голодомор має слугувати опорою нації проти агресивних намірів Росії, наголосив Володимир Василенко.

Більше матеріалів та свідчень у розділі Радіо Свобода: ГОЛОДОМОР

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG