Доступність посилання

ТОП новини

«Не треба мене порівнювати з Януковичем!» – Саакашвілі


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі закликає не порівнювати його з президентом-втікачем Віктором Януковичем. В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що колишній президент Янукович залишив Україну під час масових розстрілів і в руїні. Натомість Грузія, за словами Саакашвілі, після двох його президентських термінів стала найуспішнішою у реформах на пострадянському просторі. Політик також висловив свою думку стосовно нинішнього складу парламенту Україні і розповів, що зараз вигідно Путіну і чи варто чекати Україні допомоги від Трампа.

– Пане Саакашвілі, 27 листопада Ви скликаєте своїх прихильників. З якою метою і на що Ви сподіваєтесь?

– Насправді 27 листопада – дворіччя Верховної Ради. І мені здається, що зараз є можливість і необхідність нам зібратися, щоб показати парламентарям і владі червону картку.

Верховна Рада перетворилась зібрання «бариг», які торгують державними інтересами, які задешево купують державні підприємства і потім їх перепродають, а гроші кладуть у власні кишені

Бо насправді ця Верховна Рада перетворилась у таке зібрання «бариг», які торгують державними інтересами, які задешево купують державні підприємства і потім їх перепродають, а гроші кладуть у власні кишені, й до того ж відкрито говорять про це у своїх деклараціях.

Тому я наполягаю: «баригам» не місце у Верховній Раді, нехай вони йдуть собі на «толкучку» і там торгують тим, що вони внесли в свою декларацію. Треба змінити політичний клас, треба надати можливість новому поколінню українців легітимно змінити владу і провести необхідні зміни й реформи.

– Вочевидь, парламентські вибори пройдуть нескоро.

– Мені це зовсім не очевидно, що вони будуть нескоро. Якщо цей парламент залишиться, України не буде. Це ми всі повинні розуміти. Тому неможливо залишити цей парламент ще на 3 роки. Це буде катастрофа національного і світового масштабу, тому що зараз весь світ дивиться на Україну.

Якщо ми не зможемо за допомогою легітимних механізмів провести дострокові вибори, як це робили в свій час і Кучма, і Ющенко в менш травматичних умовах, то у нас тут буде озброєний хаос. У нашій країні багато людей, які мають зброю, вони мають протестний настрій – тож я не знаю, що їх може зупинити. Тим паче за теперішньої ситуації, коли ніхто не готовий захищати цю владу – вона дуже слабка. І вже менш легітимна. Це була «революційна» влада, вона прийшла з обіцянками реформ – і не зробила цього. У багатьох напрямках ми навіть спостерігаємо погіршення ситуації.

Саакашвілі: «Якщо цей парламент діятиме ще три роки, України не буде»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Покращення можливе тільки через легітимну зміну Верховної Ради, уряду і після впровадження реальних реформ

Так, вона втратила легітимність. І в цій ситуації залишати все, як є, – катастрофічно. Я це кажу як людина з досвідом, яка була в таких ситуаціях і в Україні, і в Грузії. Я бачу, що є багато можливостей, щоб її покращити, але не бачу ніяких можливостей зберегти статус-кво. Або у нас буде різке погіршення, або – покращення. Покращення можливе тільки через легітимну зміну Верховної Ради, уряду і після впровадження реальних реформ.

– Тобто, якщо Верховна Рада легітимно не піде, Ви вважаєте, що її «розпустять» народні масові протести? Хто їх очолить?

– Не тільки народ. Насправді є загроза того, що якісь озброєні групи чи якісь радикальні елементи це зроблять. Більше того, народ буде їм аплодувати, народ це підтримуватиме і вони будуть їм квіти приносити, коли вони захоплять будинки в урядовому кварталі у печерському трикутнику. Але це не той шлях, який призведе до реальних змін. Цей шлях призведе до різкого погіршання ситуації і небезпечного сценарію для України.

Люди, які прийшли на хвилі революції, вони зобов’язані були інакше себе поводити. Однак цього не відбулося

Тому є шлях, який уже мав прецедент в Україні: немає нічого сенсаційного, щоб провести дострокові вибори, коли влада має 6% підтримки. А це в умовах війни, зважаючи на те, що це не якась там чергова влада, а люди, які прийшли на хвилі революції, вони зобов’язані були інакше себе поводити. Однак цього не відбулося.

Тож, що треба зробити? А що тут не зрозуміло? Я думаю, що все всім зрозуміло, як і будь-які розмови про те, що це план ворога. План ворога якраз залишити ситуацію як вона є. Я абсолютно переконаний, бо я дуже добре знайомий з Путіним, у нього немає ніякої довіри до української громади. Він зовсім не переконаний, що Україна обере проросійських представників. Він хоче хаосу. Найкоротший шлях досягти хаосу – зберегти ситуацію такою як вона є, статус-кво, і тоді буде цей хаос. Тому треба зупинити цю катастрофу зараз.

– Що Ви зараз можете запропонувати українцям?

– Треба, щоб нас було більше й більше... Насправді, як приклад: зараз мене блокують всі олігархічні медіа. Але я звернувся через «Фейсбук» до громади і буквально за два дні це побачили вже більше ніж мільйон людей.

І це доводить, що за нинішньої ситуації неможливо блокувати прагнення людей, неможливо блокувати інформацію, неможливо маніпулювати людьми. Це є «постмайданівська» Україна. Вона дуже змінилася. А цей політичний клас, який залишився, не розуміє цих змін, тому що сам не змінився. Вони поводять себе як завжди.

Єдине, що для мене правда, – неможливо зупинити реакцію людей. Цю політичну реакцію треба донести до влади дуже мирним і демократичним шляхом. Україна – це дуже демократичне суспільство. Може, влада цього не розуміє. Але я живу серед людей, ходжу вулицями і я знаю, що люди думають.

На триріччя Майдану ніхто зі влади не прийшов! На річницю революції, яка їх привела до влади. Вони не мають сміливості вийти до людей. Зрозуміло всім, що це є крах. Як це можливо? Я теж був революційним лідером, протягом дев’яти років я завжди був серед людей.

Так, не всім я подобався, але серед людей було і багато підтримки. Влада зараз так залякана, бо не може знайти хоч одного прихильника, до якого вона б вийшла на вулицю. Ця влада не може існувати в нормальному режимі. Так треба її змінити, треба, щоб вони відповідали, у політичному сенсі за те, що відбулося і ще більше за те, що не відбулося. Треба платити за надії, які не реалізувалися, політичну ціну.

– Яким чином Ви збираєтесь балотуватись до Верховної Ради, якщо лише півтора року є громадянином України?

Я не збираюсь балотуватись до Верховної Ради. У мене є мета: привести нове покоління українців до Верховної Ради

– А я не збираюсь балотуватись до Верховної Ради. У мене є мета: привести нове покоління українців до Верховної Ради. У мене немає мети бути у Верховній Раді. Вона мені не подобається, мені не подобається ця система, для мене та атмосфера абсолютно не приємна. Але необхідно, щоб туди прийшли нові люди і змінили ставлення влади до людей, відносини всередині влади.

І я абсолютно переконаний в тому, що зараз створені всі умови, щоб це нове покоління прийшло. І зараз я займаюся тим, що шукаю цих людей, спілкуюся з ними. Ми хочемо познайомити з ними суспільство. Це відповідальна місія.

– Колишній президент Віктор Янукович нині у вигнанні. Вас на Батьківщині позбавили громадянства.

Не треба мене порівнювати з Януковичем! Це різні справи. Мене ніхто не виганяв

– Не треба мене порівнювати з Януковичем! Це різні справи. Мене ніхто не виганяв. Я завершив свій другий президентський термін, і в мене не було можливості балотуватися на третій, це, по-перше. А по-друге, я залишив країну реформованою, найуспішнішою країну в пострадянському світі. Янукович залишив руїни – і це дуже прикро. Янукович пішов після стрілянини в центрі Києва, а ми змінили владу мирно, демократично.

На жаль, у Грузії прийшла проросійська влада, яку очолює головний акціонер «Газпрому»

На жаль, у Грузії прийшла проросійська влада, яку очолює головний акціонер «Газпрому». Я маю на увазі олігархічну владу. Тому в мене такі ж проблеми з олігархами в Грузії, як і в Україні. Але це дві різні ситуації. Тут був Янукович, який відправляв у в'язницю своїх політичних опонентів і те ж саме намагається зробити зараз грузинська влада. Але для них це теж складна ситуація, тому вони не протримаються довго у такому режимі.

– Ви знайомі з Дональдом Трампом – знали його як бізнесмена. Сьогодні він президент – як Ви гадаєте, чи може Україна сподіватись на його підтримку?

– І так, і ні. Чому Трамп багато цікавився Грузією, інвестував у нашу країну, очолював інвестиційний проект? Тому, що йому подобається успіх. Він в Америці завжди казав, що інвестує в країни номер один по реформуванню в світі. Згідно зі Світовиим банком, Грузія дуже безпечна країна, де майже немає корупції. Він пишався, що асоціювався саме з Грузією.

Адміністрація, яка зараз у Вашингтоні, завжди скаржилася, приватно, що в Україні багато проблем, зокрема, корупція. Вони про це говорили президенту і всім нам

У випадку з Україною такого прогресу немає. Ця адміністрація, яка зараз у Вашингтоні, завжди скаржилася, приватно, що в Україні багато проблем, зокрема, корупція. Вони про це говорили президенту і всім нам. Коли буваю у Вашингтоні, вони приватно це все говорять.

Але незважаючи на це, вони розуміють, що є російський фактор і треба допомогти. Це не буде автоматично в умовах президента Трампа. Тому нам треба самим змінитися, тому що світ зараз дуже складний. Ми є в стадії світової турбулентності, тому треба, щоб команда цього «корабля Україна» керувала інакше, щоб вона мала довіру як до екіпажу, так і всіх пасажирів, які тут є. І що в цих складних умовах треба знайти якийсь вихід.

Саакашвілі: «Трампу подобається успіх»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG