Доступність посилання

ТОП новини

Санкції проти Росії мусять залишатися (світова преса)


Німецьке періодичне видання Die Welt пише про саміт Україна-ЄС і очікування від нього українського президента. Американський соціально-політичний тижневик Newsweek пише про дедалі сильніші зв'язки Кремля з антиєвропейськими крайньо-правими популістами у країнах Європейського союзу. Часопис консервативних кіл Сполученого Королівства The Daily Telegraph зачіпає тему призначень надзвичайно молодих жінок на керівні посади в українському уряді.

Німецький часопис Die Welt друкує статтю «Петро Порошенко: санкції проти Росії мусять залишатися». У матеріалі повідомляється, що президент України Петро Порошенко закликає Європейський союз до подальшої солідарності з Києвом. Порошенко очікує у цьому питанні, як пише видання, «єдності та солідарності», що, на його думку, надзвичайно важливо для здійснення реформ в Україні і боротьби проти агресії Росії. Саме у цьому контексті, як пояснює німецька газета, Порошенко вимагає подовження економічних санкцій проти Росії. Президент України додав, що у цей момент надзвичайно важливо, аби Україна та ЄС працювали разом. При цьому часопис пише, що саміт Україна-ЄС мав стратегічну важливість. Сильна Україна, за словами Порошенка, принесе великий зиск європейській родині. Порошенко додав, що санкції повинні залишатися до відновлення територіальної цілісності України – це стосується і повернення Україні Криму.

Die Welt пише, що президент України висловлює сподівання на ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом, і довгоочікуваний прорив у цьому напрямку, як каже Порошенко, має статися у середині грудня на саміті ЄС. На додаток, як пише німецький часопис, питання лібералізації візового режиму з Європейським союзом також прямує до свого логічного вирішення. Все це дозволяє впевнитись у тому, що незабаром громадяни України подорожуватимуть Європою, не потребуючи в'їзних віз. Газета підсумовує, що, за словами президента України, ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та лібералізація візового режиму мають символічну важливість у контексті обопільної налаштованості на поступове зближення України та Євросоюзу.

«Він цілком має рацію! Доки Росія повністю не забереться з України, включно з Кримом, санкції не можна скасовувати!»

Часопис консервативних кіл Сполученого Королівства The Daily Telegraph друкує статтю «Скандал в Україні щодо призначення колишньої гламурної фотомоделі заступником міністра внутрішніх справ». Британське видання пише, що українські посадовці викликали суперечки, призначивши 24-річну колишню гламурну фотомодель на чільну посаду, пов'язану з державною безпекою. Газета додає, що призначення Анастасії Дєєвої заступником міністра внутрішніх справ призвело до звинувачень у соціальних мережах, що її нова посада пов'язана у першу чергу з її зовнішнім виглядом, а не з її здібностями та досвідом. Принагідно повідомляється, що скандал розгорівся з новою силою, коли в інтернеті було знайдено оголені фото Дєєвої. З цього приводу поставало популярне запитання: «Чи це найкраща кандидатка з усіх можливих?» Втім, сама Дєєва, як зазначає британський часопис, заявила українським ЗМІ, що вона володіє всіма необхідними навичками, аби обіймати цю посаду. Видання нагадує, що Дєєва раніше працювала помічницею депутата Верховної Ради, а також у шведській енергетичній компанії. Вона вільно володіє англійською та французькою, проте про її українську нічого не згадується.

The Daily Telegraph вказує, що міністр внутрішніх справ Аваков також виступив на захист цього призначення, заявивши, що люди мають проблеми з молодим віком Дєєвої. Часопис зазначає, що Дєєва, втім, не є єдиним «молодим» міністерським призначенням в Україні. Йдеться про призначення 23-річної Анни Калинчук, яка очолила процес люстрації в Україні. Колишня випускниця юридичного факультету ще до призначення уже працювала з урядовою командою, яка бореться з корупцією. Газета пише, що все це відбувається на тлі зустрічей президента України Петра Порошенка з керівництвом Європейського союзу в Брюсселі для обговорення тісніших торговельних та економічних зв'язків з ЄС. Водночас, критики вказують, що Порошенко мало що зробив для приборкання глибоко вкоріненої корупції в Україні. Британський часопис нагадує, що цього місяця у відставку подав керівник Одещини Міхеїл Саакашвілі, звинувативши Порошенка у підтримці корумпованих посадовців. Британське видання пише, що Порошенко намагався відволікти увагу від звинувачень у корупції, закликавши ЄС подовжити економічні санкції проти Росії за агресію тієї країни на сході України, де вже загинуло 10 тисяч осіб від квітня 2014 року.

«Скандал в Україні щодо призначення колишньої гламурної фотомоделі заступником міністра внутрішніх справ»

Американський суспільно-політичний журнал Newsweek публікує статтю «Володимир Путін привів Троянського коня всередину Європи». Тижневик пише, що Росія виробила доволі добре задокументовані стосунки з антиєвропейськими крайньо-правими політичними партіями та їхніми лідерами у країнах ЄС, Наприклад, Франція має доволі помітну крайньо-праву, євроскептичну і відверто проросійську партію, яка отримує фінансування безпосередньо з Кремля. Brexit надав Москві можливість отримати точку опори і в британській політиці. А колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер є головою російсько-німецького газопроводу «Північний потік». Втім, як зазначає американське видання, все це лише поверхня активного втручання Кремля в політику трьох найпотужніших держав Європи. Загалом не існує єдиної схеми того, як Росія розповсюджує свій вплив у Європі. Але метою цієї стратегії «Троянського коня» є створення мережі політичних лідерів, партій та організацій громадянського суспільства, які б сприяли легітимізації російських намірів дестабілізувати європейську єдність та підірвати європейські цінності. Американський тижневик вказує, що на Заході Росія не може покладатися на велику і концентровану російськомовну меншість як ціль її впливу. Відтак, тактика Кремля має бути більш прихованою. Таким чином, Росія вирішила вдатися до тактики «Троянських коней», яких вона розташовує у самому серці Євросоюзу.

Newsweek пише далі, що коли усталені постаті політики на Заході закликають до тісніших стосунків з Росією, скасування санкцій або критикують ЄС та НАТО, все це легітимізує погляд на світ з Кремля. Американський тижневик робить висновок, що зусилля Кремля у цьому напрямку спрацьовують. І тут байдуже, як визначати ті сили або політиків на Заході, які активно танцюють під кремлівську дудку. Чи це буде німецький форум «Зрозуміти Путіна», так звані «корисні ідіотики» Кремля, агенти впливу чи «Троянські коні», мета Москви залишається тією самою: підтримувати мережу організацій та окремих осіб, які б підтримували російські економічні та геополітичні інтереси, засуджували б ЄС та європейську інтеграцію, повторювали фразу про «занепад» Заходу, у такий спосіб виправдовуючи російську військову агресію в Україні та Сирії, послабляючи трансатлантичні інституції та підриваючи цінності ліберальної демократії. Видання зазначає, що при цьому західні демократії ще не дійшли згоди з посиленням впливу Росії на політику цих держав та їхнє суспільство. Видання завершує, що відкриті і прозорі інституції західного суспільства мали б бути бастіоном проти мутних мереж впливу. Проте вони ними явно не є. На думку тижневика, лідери Британії, Франції та Німеччини мають визначити слабкі сторони проникнення російського впливу в своїх країнах до того часу, як буде вже пізно.

«Володимир Путін привів Троянського коня всередину Європи»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG