Доступність посилання

ТОП новини

Кучма заявив про неефективність «мінського формату» без США


Леонід Кучма, архівне фото
Леонід Кучма, архівне фото

Представник України у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання на частині сходу України Леонід Кучма заявив, що «мінський формат», у якому нині працює ця група, не буде достатньо ефективним, якщо до нього не приєднаються інші держави, в першу чергу Сполучені Штати Америки.

Як сказав колишній президент України, якщо в цих держав не буде політичної волі і якщо до «мінського формату» не приєднаються, зокрема, США, то «нічого не буде». За його словами, в такому разі на переговорах у білоруському Мінську буде «гра в мир і дружбу» й будуть вирішуватися лише локальні проблеми, а українська проблема буде залишатися обіч у нинішньому стані, і Україна має мало перспектив у такій грі.

Серед іншого, наголосив Кучма, Україні буде гірше, якщо вона піде на поступки Росії щодо місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. «Там не можна проводити виборів, бо це буде не українська влада. Це та межа, якої ми не маємо права переступати в «мінському форматі», – сказав він.

Чергове засідання Тристоронньої контактної групи і її робочих підгруп має відбутися в Мінську у вівторок. Нині в «мінському форматі» зустрічаються представники України, Росії і Організації з безпеки і співпраці в Європі, також у зустрічах беруть участь представники підтримуваних Росією збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Україна наполягає, що політичні питання мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу неможливо виконувати до виконання питань безпеки. Росія ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод – таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, – іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG