Доступність посилання

ТОП новини

Жадан – бард зруйнованого Донбасу (світова преса)


Західні ЗМІ продовжують обговорювати перемогу Франсуа Фійона на праймеріз Республіканської партії у Франції, а також сподівання російської сторони, що після президентських виборів у Франції санкції проти Москви можуть бути скасовані. Також у центрі уваги медіа – застереження Берліна, що наступною після США мішенню для російських кібератак може стати Німеччина. Тим часом американське видання New Yorker присвячує статтю українському митцеві Сергієві Жадану.

Інтернет-видання Європейського союзу Euractiv.com пише, що російські консервативні медіа святкують перемогу Франсуа Фійона на праймеріз Республіканської партії у Франції. Журналісти видання вважають, що у Росії вірять, що це є їхньою надією на скасування санкцій Євросоюзу проти Москви.

Відповідь же Кремля на перемогу Фійона була стриманою, пише видання.

«Президент Путін уже висловив свою позицію щодо праймеріз у Франції, відповідаючи на запитання журналістів. Москва спостерігає за виборами в інших країнах, враховуючи Францію, з повагою, дотримуючись необхідної дистанції», – заявив речник Кремля Дмитро Пєсков, якого цитують журналісти Euractiv.com.

Президент Росії намагається публічно не підтримувати ту чи іншу сторону, щоб уникнути незручної ситуації у разі програшу підтримуваного кандидата. Але, наголошується у статті Euractiv.com, меседж від підконтрольних Путіну державних російських ЗМІ щодо Франсуа Фійона є чітким і однозначним.

Екс-прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон, якого називають «кремлівським фаворитом», має тісні особисті стосунки з російським президентом. Його бажання скасувати санкції проти Москви і погляди на ісламістський тероризм спричинили прихильність до нього російських медіа.

У статті Euractiv.com мовиться, що російські ЗМІ практично без винятків вірять, що нинішній президент Франції Франсуа Олланд, представник Соціалістичної партії, не має шансів на перемогу. «Є 90% упевненості, що Франція радикально змінить свою позицію щодо Москви у березні 2017 року», – заявив неофіційний радник Путіна, політолог Сергій Марков.

Він додав, що майже впевнений, що другий тур президентських виборів у Франції відбуватиметься між «двома друзями Москви: Франсуа Фійоном і Марін Ле Пен. Обоє з цих кандидатів є противниками санкцій і відстоюють суверенітет Франції перед Вашингтоном, Берліном і Брюсселем».

Така позиція російської сторони, продовжує Euractiv.com, мала відлуння і серед представників французької Республіканської партії, які перебувають у Росії. Близько 60 її членів зібралися на святкування перемоги Фійона у готелі, що навпроти Кремля. Серед них – президент Франко-російської торгово-промислової палати у Росії Еммануель Кіде та голова правління Асоціації європейського бізнесу у Росії Філіп Пегор’є, які є противниками запровадження санкції проти Москви.

Журналісти видання Politico звертають увагу на застереження голови Федеральної розвідувальної служби Німеччини Бруно Каля, що Берлін буде наступною мішенню російських кібератак перед виборами 2017 року.

«Є свідчення, що кібератаки будуть вчинені без будь-яких мотивів, крім створення політичної нестабільності», – заявив Каль, якого цитує Politico, в інтерв’ю Süddeutsche Zeitung.

Бруно Каль зазначив, що є чіткі свідчення, що Росія причетна до хакерських атак і поширення неправдивих новин під час президентської кампанії у США, мовиться у статті Politico. За його словами, наступною мішенню Росії стане Європа.

Автор американського видання New Yorker Марчі Шор присвячує статтю українському митцеві Сергієві Жадану. «Коли я спілкувалася з українським письменником Сергієм Жаданом минулого літа, він виявився набагато м’якшим, ніж я уявляла. На публіці Жадан – крутий соліст гурту «Собаки у космосі», – пише автор.

«Його музика є постпролетарським панком, його поезія – лірична, його романи нагадують Вільяма Берроуза і бітників, іноді зі вкрапленням латиноамериканського магічного реалізму. Але під час спілкування віч-на-віч Жадан був уважним слухачем. Він усвідомлює свою роль неофіційного барда східної України і відчуває моральну відповідальність, яку несе за свої слова», – пише Марчі Шор.

Сергій Жадан є одним з небагатьох українських авторів, чиї твори були перекладені на іноземні мови. Його останній роман «Ворошиловград» виграв премію з літератури Яна Михальського у Швейцарії, мовиться у статті New Yorker. Автор статті порівнює Жадана з американським актором Джеймсом Діном, називаючи його «бунтівним і колоритним», який, попри те, що йому 42 роки, іноді поводиться, як дитина.

Марчі Шор проводить паралель між Сергієм Жаданом та головним героєм «Ворошиловограду» Германом. Донбас – це місце, де живуть грубі діти і де вони залишаються. Але Жадан там не лишився, як і Герман, він переїхав до Харкова.Його родичі й багато друзів залишилися там. Він часто приїжджає до них, навіть тепер, коли йде війна.

В історії Германа вражає те, що в грубості Донбасу практично відсутнє лукавство, мовиться у статті New Yorker. «Герман опиняється у приватному потягу, де «начальник» каже йому: «Вбили собі у голови, що головне – це залишитися тут, ні кроку назад, і тримаєтеся за цю свою порожнечу. А тут ні… немає!». Але Жадан хоче, щоб ми зрозуміли, що є щось, заради чого хочеться залишитися», – розповідає стаття.

Марчі Шор зазначає, що у прозі Жадана немає ностальгії, але є справжня прив’язаність, груба й глибока.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG