Доступність посилання

ТОП новини

Новий конфайнмент вважають гарантією безпеки ЧАЕС на 100 років


Зруйнований реактор ЧАЕС накрили аркою нового конфайнменту – на 100 років (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Зруйнований реактор ЧАЕС накрили аркою нового конфайнменту – на 100 років

Київ – Чорнобиль – 29 листопада на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС завершили насування на зруйнований четвертий енергоблок арки нового укриття – так званого «нового безпечного конфайнменту». Відкривали новий конфайнмент керівники ЄБРР та представники держав-донорів, представники компаній, які вели будівництво, та особисто президент України Петро Порошенко. Цю подію висвітлювали кількасот журналістів з різних країн світу. Новий безпечний конфайнмент вважають найбільшою у світі рухомою наземною спорудою, її проектувальники розраховують, що вона повністю ізолює радіоактивні речовини четвертого енергоблоку ЧАЕС від довкілля щонайменше на сто років, і дасть змогу за цей час розібрати зруйнований реактор і захоронити його по частинах.

​Посли держав «Групи семи» в Україні, керівники ЄБРР, концерну «Новарка» та інших організацій, причетних до проектів з ліквідації Чорнобильської аварії, взяли участь в урочистостях 29 листопада з нагоди переміщення нового укриття (конфайнменту) на старий саркофаг 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. Арка конфайнменту, спорудження якого тривало з 2012 року, обійшлася донорам приблизно у півтора мільярди євро. Використання коштів контролював Європейський банк реконструкції та розвитку, він же виступив одним з основних донорів. Окрім нього, кошти на нову захисну споруду над зруйнованим реактором виділяли країни-члени «Групи семи» та інші держави, яких станом на 2016 рік стало 28. Ще більше країн долучилися до спорудження нового безпечного конфайнменту, надаючи обладнання та спеціалістів, заявив, вітаючи учасників проекту, президент України Петро Порошенко. За його словами, насування арки над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС гарантують світові 100 років радіаційної безпеки.

40 країн брали участь у цьому будівниці. Окрема подяка – країнам «Великої сімки»
Петро Порошенко

«40 країн брали участь у цьому будівниці. Окрема подяка – країнам «Великої сімки», посли яких представляють їх тут. Величезну роль відіграв ЄБРР, президент якого, великий друг України, перебуває разом з нами. Але головну роль відіграли українці, та представники інших країн, які взяли участь у будівництві», – наголосив президент.

Окрім того, Порошенко згадав компанії, що входять до концерну Novarka, який виграв тендер та здійснював проектування і будівництво конфайнменту.

Нехай сьогодні весь світ бачить, що може Україна і світ, коли вони об’єднаються
Петро Порошенко

«Сьогодні вони гарантують нам 100 років радіаційної безпеки»,– сказав Порошенко. – Нехай сьогодні весь світ бачить, що може Україна і світ, коли вони об’єднаються. Як ми здатні захистити світ від ядерного забруднення і ядерної загрози. І було дуже добре, якби ми тримали цю солідарність заради миру», – наголосив він.

ЄБРР обіцяє упродовж року фінансувати налаштування і запуск всіх систем конфайнменту

Конфайнмент, який споруджували, починаючи з 2012 року, на спеціальному майданчику біля будівель ЧАЕС, очищеному від радіації, за задумом проектувальників, має герметично накрити старе, недостатньо надійне укриття зруйнованого вибухом у квітні 1986 року четвертого енергоблоку ЧАЕС. Однак після того, як арку конфайнменту насунули з будмайданчика на старий об’єкт «Укриття», проект не може вважатися завершеним.

Ще близько року конфайнмент налагоджуватимуть, герметизуватимуть його примикання до будівель ЧАЕС, запускатимуть та перевірятимуть систему кондиціонування та очищення повітря та інше обладнання. Це все відбуватиметься коштом донорів, які контролює Європейський банк реконструкції та розвитку, розповів журналістам під час презентації арки конфайнменту президент ЄБРР Сума Чакрабарті.

Він додав, що конфайнмент над ЧАЕС є унікальним (чимало технологій під час його спорудження застосували вперше), і що він означає новий етап у дотриманні ядерної безпеки у світі.

Нас захопила складність та значущість цього завдання, а ще більше – ентузіазм українського народу в реалізації проекту
Сума Чакрабарті

«ЄБРР надзвичайно пишається тим, що бере максимальну участь у реалізації цього історичного проекту. Ми беремо участь у проектуванні та спорудженні укриття над четвертим енергоблоком ЧАЕС із 1997 року. Нас захопила складність та значущість цього завдання, а ще більше – ентузіазм українського народу в реалізації цього проекту, важливого і для України, і для всього світу».

Налагодження та підготовка конфайнменту до експлуатації має тривати до листопада 2017 року. Після цього, очікують в ЄБРР, утриманням нового укриття опікуватиметься український уряд. На Чорнобильській АЕС вже припускають, що переорієнтують роботу цього підприємства та значну частину його персоналу на обслуговування арки. Утім, розробники говорять, що після налагоджувальних робіт обслуговувати конфайнмент будуть 100-200 фахівців.

Конфайнмент: українська мрія та французька національна гордість

Новий безпечний конфайнмент – це арка, внутрішня площа якої – два футбольні поля, висота прольоту – близько 109 метрів, а ширина – майже 260 метрів. Зовнішня та внутрішня обшивки є нержавіючими та утепленими, а проміжок між ними – опалюватимуть для уникнення конденсату. На постійне місце над старим саркофагом 4-го енергоблоку арку рухали 56 потужних домкратів по спеціальних фундаментах та прокладках зі слизьким покриттям.

Генеральний директор концерну Novarka Ніколя Кай пояснює ціну та складність проекту тим, що конфайнмент має функціонувати безперервно щонайменше 100 років і повністю захищати довкілля від шкідливих викидів. Він підтверджує, що наявність у конструкції арки потужних кранів та іншого обладнання дає змогу безпечно розбирати старе укриття для утилізації та захоронення радіоактивних речовин.

​Про унікальність проекту говорять і Ксав’є Юліар, керівник компанії «Вінчі» (входить до концерну Novarka), і посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.

Вони наголошують, що проектування та інженерію найбільшої у світі та єдиної у своєму роді рухомої споруди тепер є предметом національної гордості французів.

ЧАЕС перепрофілюють: з «мирного атому» – на сонячну енергію?

Міністр екології України Остап Семерак визнає, що відповідальність за це ляже на Україну. Однак наголошує, що проекти з розбирання та утилізації частин зруйнованого енергоблоку можуть відбуватися з залученням міжнародної допомоги, в ЄБРР також висловлюють готовність до переговорів щодо такої співпраці.

Окрім того, Остап Семерак, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, висловив упевненість, що конфайнмент відкриває можливості для безпечного господарського використання зони відчуження, а відтак і для наповнення українського ВВП

«Щороку зона відчуження, і ЧАЕС зокрема, споживають близько двох мільярдів гривень, сюди входить і український внесок у будівництво нового конфайнменту. Водночас, коли ми унеможливимо викиди радіації зі старого саркофагу, в тому числі й під час його демонтажу, можна говорити про інвестиції у господарське використання зони відчуження. Рослинництво на цих забруднених територіях неможливе, – визнає урядовець. – Але ми розглядаємо можливість використання території для виробництва електроенергії з альтернативних джерел, оскільки електричні комунікації, пов’язані з ЧАЕС, повністю збереглися. Один з варіантів – це проект сонячної електростанції, який може давати близько чверті генерації, яку до аварії забезпечувала Чорнобильська АЕС».

​За словами міністра, уряд нині розглядає пропозиції щодо цього і китайських, і європейських інвесторів.

Новий безпечний конфайнмент почали рухати 14 листопада зі швидкістю кілька метрів на годину. Наразі спеціалісти герметизують примикання арки до її опор та до будівель ЧАЕС.

На ЧАЕС офіційно відкрили новий конфайнмент (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Радіо Свобода побувало на промисловому майданчику ЧАЕС і побачило, як готували до насування новий безпечний конфайнмент. Наші журналісти також відвідали деякі приміщення «саркофагу» 4-го енергоблоку ЧАЕС. Все це читайте і дивіться у нашому спеціальному проекті.

(Клікніть, щоб відкрити проект)

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG