Доступність посилання

ТОП новини

Трамп не стане «зливати Україну» Путіну – експерт


Новообраний президент США Дональд Трамп не стане приділяти особливої уваги керівництву України через те, що офіційний Київ відкрито підтримав на президентських виборах у США Гілларі Клінтон. Таку думку висловив російський політолог Андрій Кортунов, відповідаючи на запитання московського центру Карнеґі.

Головними закордонними пріоритетами Дональда Трампа стануть боротьба з міжнародним тероризмом та протистояння із Китаєм, вважає Кортунов.

«Трамп також вважає, що ситуація в Україні є головним чином проблемою Європи, з якою мають розбиратись європейські лідери. І, як чоловік відомий злопам'ятністю, Трамп навряд чи приділить багато уваги політичним лідерам країни, яка відкрито підтримувала Гілларі Клінтон», – наводить слова Кортунова сайт московського центру Карнеґі.
Існування підстав для заочного непорозуміння лідерів США та України припускає і український політичний аналітик Володимир Горбач з Інституту євроатлантичного співробітництва.

Горбач вказує на те, що з України походила інформація, яка примусила піти у відставку очільника президентської кампанії Трампа Пола Манафорта.

Останній відповідно до списку так званої «чорної бухгалтерії Партії регіонів» буцімто отримував від регіоналів значні суми готівки. Приводом для цих звинувачень став написаний від руки документ, буцімто, отриманий українськими слідчими.

Роз’яснення з приводу даної ситуації та ходу досудового розслідування у справі «чорної бухгалтерії» у серпні офіційно опублікувало Національне антикорупційне бюро України.

«Серед прізвищ осіб у списку так званої «чорної бухгалтерії Партії регіонів», яку за заявою В.Трепака розслідують детективи Національного антикорупційного бюро України, значиться з-поміж інших Пол Манафорт. Відповідно до списків, на витрати, пов’язані з даною особою, починаючи з 20.11.2007 року було виділено загалом понад 12,7 млн доларів США», –повідомляло тоді НАБУ.

Інформацію про можливу корумпованість Манафорта активно коментував український нардеп Сергій Лещенко з фракції «Блоку Петра Порошенка».

«Щодо заочних непорозумінь між президентами, то варто було б відразу прояснити, що насправді сталося. Можливо, пояснити Трампу, що депутат Лещенко, який атакував Манафорта на користь штабу Клінтон (а саме так може вважати Манафорт), насправді атакує і Порошенка (і це їх обох об’єднує), причому Порошенка він атакує ще агресивніше. Щоправда, пояснити комусь, як усе це поєднується з членством Лещенка в президентській фракції буде дуже важко», – зазначив Горбач.

Білий дім Трампа не стане збільшувати обсяги допомоги Україні та не виступатиме за пришвидшення прийняття України до НАТО, прогнозує Кортунов, який очолює фонд «Нова Євразія» та є генеральним директором НДО «Російська рада з міжнародних справ». При цьому російський оглядач заявляє, що Трамп не стане «зливати Україну» Путіну.

«Така угода була би невигідною США. Нова адміністрація не буде прагнути зняти санкції з Росії на початку 2017 року та не стане змінювати позицію щодо територіальної цілісності України. У найближчому майбутньому Кремль може сподіватись хіба що на рішення США не відправляти летальні озброєння до України, або якогось співставного символічного кроку», – сказав Кортунов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG