Доступність посилання

ТОП новини

Три причини тотальних змін, які сталися у 1991 році (огляд преси)


Мітинг у Києві, 25 жовтня 1991 року (ілюстраційне фото)
Мітинг у Києві, 25 жовтня 1991 року (ілюстраційне фото)

Газета «Голос України» нагадує, що 25 років тому відбувся Всеукраїнський референдум і вибори президента країни. Криза економічна, політична і національна – такі три причини тотальних змін, які сталися у 1991 році, називає в інтерв'ю виданню перший президент України Леонід Кравчук. Зміни не лише зачепили карту України чи карту тодішнього СРСР, а й позначилися на політичній мапі світу. Чи могло статися інакше – розмірковують експерти газети.

Якби за ці 25 років в Україні відбулись успішні процеси державотворення, у Кремля було б набагато менше шансів для реалізації своїх агресивних планів, переконує вже читачів газети «День» Леонід Кравчук. Про те, наскільки українці змогли наповнити державність реальною незалежністю – аналізують інші експерти видання.

У публікаціях про Голодомор в Україні акцент здебільшого робиться на 1932-1933 роки. Тим часом, як нагадує газета «Голос України», страшним був ще й 1947-й. Парламентське видання друкує спогади очевидців тих часів.

Експерт газети «Голос України» аналізує, що стало причиною погіршення демографічної ситуації. Вже у 2013-2015 роках в Україні спостерігався спад народжуваності. Однак основні наслідки будь-якої кризи виявляються через два роки від її початку, тож «ями народження» варто очікувати саме у 2016-2017 роках, впевнені експерти видання. На їхню думку, загальна тенденція щодо збільшення народжуваності свідчить про чітку прив'язку демографічної ситуації до кризових ситуацій у країні. Але не тільки. Про те, що ще впливає на народжуваність в Україні, аналізує «Голос України».

Підняття цін на нафту лише підштовхне людство до чергового технологічного стрибка, на порозі якого воно вже стоїть, переконує газета «День». У матеріалі «Нафтовий картель втрачає свою «вагу», видання пише, що нині немає економічних підстав для підвищення цін на нафту. Більше того, є підґрунтя для їхнього подальшого падіння. І це пов’язано не стільки зі специфікою нафтовидобутку в різних країнах, скільки з тим, що людство стоїть перед новим технологічним стрибком, суть якого полягає у тому, що двигун внутрішнього згорання все більш інтенсивно замінюється на беземісійний електродвигун. І в цьому контексті об’єктивно матиме місце скорочення використання нафти як пального. І якщо піднімати ціну на нафту, то це підштовхне ціни на пальне, що лише прискорить процес електрифікації транспорту. Єдине, що може підняти ціну на нафту – це масштабна війна на Близькому Сході, яка може вплинути або на основні нафтовидобувні країни, або вивести з ладу мережі постачання нафти, переконує газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG