Доступність посилання

ТОП новини

Україна залишається серед лідерів у Європі за масштабами поширення ВІЛ


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДОМ. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України, за десять місяців 2016 року в Україні зареєстровано більше 13 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції, з них майже 2 з половиною тисячі – діти до 14 років. За оцінками міжнародних експертів, понад 40% інфікованих українців навіть не знають про свій ВІЛ-позитивний статус. Однією з причин, чому Україна залишається серед лідерів у Європі за масштабами поширення цього вірусу, експерти називають невчасну діагностику та недостатню поінформованість громадян.

Україна залишається серед лідерів у Європі за масштабами поширення ВІЛ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, у Києві відкрили перший у Східній Європі пункт безкоштовного та конфіденційного тестування на ВІЛ «AHF Checkpoint.kiev», де результат тестування стає відомим вже через 15 хвилин. Крім того, відвідувачі мають змогу безкоштовно скористатися послугами психолога, отримати консультації щодо безпечної поведінки.

Пункт безкоштовного тестування на ВІЛ запрацював у Києві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Організатори прагнуть розширити доступ до тестування різних груп населення. Однією з особливостей центру є толерантний і неосуджувальний підхід до будь-якого типу поведінки відвідувачів, розповіла Радіо Свобода координатор програм тестування і профілактики «АнтиСНІД-США в Україні» (AHF) Юлія Квасневська.

Мета – щоб будь-яка людина, яка є рівним консультантом, мала змогу провести таке тестування тої групи осіб, до якої вона сама належить
Юлія Квасневська

«Наша мета є така, щоб держава прийняла нашу модель оцього підходу до клієнта, щоб воно було імплементовано в багатьох інших лікувальних закладах. Або проводилося тестування на рівні спільноти. Тобто, щоб будь-яка людина, яка є рівним консультантом, мала змогу провести таке тестування тої групи осіб, до якої вона сама належить», – зазначила Юлія Квасневська.

Поінформований – значить захищений

Останні вісім років українці найчастіше інфікуються не через ін’єкційне вживання наркотиків, а статевим шляхом, переважно при гетеросексуальних контактах. Більшість випадків інфікування ВІЛ реєструється у молодих людей віком 15-30 років.

В Україні у сфері протидії ВІЛ/СНІД спільно працюють міжнародні та вітчизняні організації. Важливим напрямом своєї роботи вони вважають проведення інформаційних кампаній з профілактики поширення ВІЛ-інфекції, пропагування здорового способу життя, особливо серед підлітків, розповіла директор фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД» Ольга Руднєва.

Ми всі живемо в епоху епідемії СНІДу, і є банальні правила, яких ми маємо дотримуватись
Ольга Руднєва

«Ми дуже хочемо донести до українців, що ми всі живемо в епоху епідемії СНІДу, і є банальні правила, яких ми маємо дотримуватись для того, щоб зберегти своє життя і життя своїх близьких», – наголосила вона.

Ліки на окуповану територію не пропускають – радник міністра

Аби жити повноцінним життям, мати здорових дітей і не становити загрози для суспільства ВІЛ-позитивна людина повинна отримувати спеціальні ліки. В урядовому проекті держбюджету на 2017-й рік загалом передбачено 5,9 мільярдів гривень на закупівлю ліків через міжнародні організації, у тому числі у 2,3 раза планується збільшити фінансування закупівлі препаратів антиретровірусної терапії, повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Проблемою залишається забезпечення ліками людей на окупованих територіях, наголошує радник міністра у справах окупованих територій і переселенців Юрій Гримчак.

На сьогодні не пропускають ані ліки, ані інші гуманітарні вантажі, які відправляються в окуповану територію. І це викликає велике занепокоєння
Юрій Гримчак

«На сьогодні не пропускають ані ліки, ані інші гуманітарні вантажі, які відправляються в окуповану територію. І це викликає велике занепокоєння, тому що навіть за тими уривчастими даними, які є, ми бачимо зростання венеричних захворювань, туберкульозу і, скоріш за все, і СНІДу. Ті люди, які хворі на СНІД, не отримують необхідну допомогу, я так розумію, що на тій території взагалі вона сьогодні відсутня, вони не отримують ліки. Але, на жаль, усі спроби відправити туди як гуманітарні вантажі ліки, поки не знаходять відгуку з боку окупантів та їхньої адміністрації. Вони взагалі жодні гуманітарні вантажі, і ліки в першу чергу, не пропускають. Ані Червоний Хрест, ані інші», – повідомив радник міністра.

Водночас на одному з сайтів угруповання «ДНР» йдеться про розподіл лікарських препаратів та виробів медичного призначення, отриманих у складі чергового гуманітарного конвою. Даних про номенклатуру препаратів не повідомляється.

Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 293 739 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 40 816 осіб. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська й Одеська області, а також Київ. Інформація наведена без урахування Криму та Севастополя, які не надають даних щодо статистики епідемії з квітня 2014 року. Також з літа 2014 року не в повному обсязі надходять дані з Донецької та Луганської областей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG