Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК: у купівлі квартири депутатом Лещенком є адміністративне порушення


Депутат Верховної Ради України Сергій Лещенко
Депутат Верховної Ради України Сергій Лещенко

Національне агентство з питань запобігання корупції завершило перевірку факту придбання народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири в Києві. «У діях депутата виявлено ознаки адміністративного правопорушення», – інформує НАЗК у Facebook.

Агентство вважає, що при купівлі квартири загальною площею 192 квадратних метри вартістю 7 мільйонів 550 тисяч гривень у новому будинку в історичному центрі Києва Лещенко «одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яка була надана забудовником». НАЗК вказує, що на момент придбання цього неруxомого майна Лещенко був народним депутатом і на нього поширюються вимоги статей 23, 24 закону «Про запобігання корупції».

«Лещенко одержав подарунок, вартість якого у 1307,43 разів перевищила мінімальну заробітну плату (загальна сума знижки склала 1 млн 801 тисяча 648 гривень)», – заявляє відомство.

Уповноважена особа Нацагентства склала протокол на депутата відповідно до ч. 1 ст. 1725 Кодексу України про адміністративні правопорушення. «Таке порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією подарунка», – заявляє НАЗК.

У вересні 2016 року стало відомо, що Сергій Лещенко придбав квартиру у новобудові в історичному центрі Києва площею 192 квадратних метри за 7,5 мільйонів гривень (понад 300 тисяч доларів).

Лещенко пояснив, що частина суми, витраченої на придбання квартири, – це його заощадження як колишнього співвласника «Української правди», решта – позика. Депутат стверджує, що кошти, сплачені за квартиру, є чесно заробленими, і придбання квартири не порушило вимог антикорупційного законодавства України.

Сергій Лещенко, який написав низку матеріалів про корупцію у вищих ешелонах влади для видання «Українська правда», у 2014 році був обраний народним депутатом за партійними списками «Блоку Петра Порошенка».

XS
SM
MD
LG