Доступність посилання

ТОП новини

Кличко та будинки-привиди (розслідування)


Свої чималі статки нинішній столичний голова Віталій Кличко заробив ще за часів боксерської кар’єри. Спортивна гордість України Віталій Кличко у різні часи де тільки не мешкав: дані про його маєтки у Каліфорнії та Німеччині друкували іноземні ЗМІ, його дружина з дітьми і досі проживає за кордоном. Але в електронній декларації столичного мера Кличка ви не знайдете даних про закордонні маєтки чи апартаменти його родини – ані у власності, ані у користуванні. Продав? Заховав? Чи просто забув? Розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

«Одну складову хочу зазначити. За кожну копійку, яку я заробив, я заплатив 56% податку. Тобто із кожного долара 56 центів. І продовжую платити. І мені нема чого приховувати», – так світова зірка боксу і мер Києва Віталій Кличко вперше відреагував на прохання програми «Схеми» поспілкуватися щодо відомостей, які він вніс до своєї електронної декларації.

Мер Києва Віталій Кличко
Мер Києва Віталій Кличко

Дружина, двоє синів та донька. Сім велосипедів, автівки, квартира, житловий будинок і земельна ділянка, значна сума позичених третім особам коштів – декларація мера не містить чогось надзвичайного: мощів, храмів чи подарунків від Миколая. Але у декларації мера Києва немає відомостей про майно, яким володіють чи користуються члени його родини за кордоном.

Гамбурзьке життя родини мера Києва

І дружина Наталія Єгорова і донька Віталія Кличка Ліза Вікторія на своїх сторінках у мережі Facebook вказують, що мешкають у Гамбурзі. А Ліза Вікторія зазначає, що відвідує місцеву школу – International School Hamburg. Причому те, що сім'я Кличка мешкає у Німеччині, – не таємниця.

Дружина Віталія Кличка Наталія Єгорова та донька Ліза Вікторія зазначають, що мешкають у Гамбурзі
Дружина Віталія Кличка Наталія Єгорова та донька Ліза Вікторія зазначають, що мешкають у Гамбурзі

Дружина Віталія Кличка Наталія Єгорова, яка як співачка має сценічне ім'я Наталія Кличко, у лютому цього року в інтерв'ю німецькому виданню Gala.de відверто розповідала, що вона з родиною живе в Гамбурзі, а сам мер – у Києві.

Район Оттмаршен у Гамбурзі вважається одним із найпрестижніших у місті.

Місцевий експерт із нерухомості Катя Вегнер добре знає усіх знаменитостей, що мешкають тут: «Я знаю, що в цьому районі живе Віталія Кличка родина, бо діти відвідують інтернаціональну школу в цьому районі, і що тут знаходиться його житло. Знаю, що й інший брат – Володя – має житло у Гамбурзі, але в іншому районі».

У 2013 році видання «Українська правда» повідомляло, що родина Віталія Кличка мешкає у Гамбурзі, в районі Оттмаршен, на вулиці Вестенд, 5.

Будинок у Гамбурзі, у якому, за даними видання «Українська правда», мешкає родина Віталія Кличка
Будинок у Гамбурзі, у якому, за даними видання «Українська правда», мешкає родина Віталія Кличка

Утім, у цьому гамбурзькому будинку мешкає родина чи в іншому – з'ясувати у самого мера Києва не вдалося.

«Запитайте у доньки. Донька у декларації вказана. І вона навіть не знає, яким майном вона користується. Я не слідкую за моєю дружиною, де вона знаходиться», – заявив Віталій Кличко.

Але у будь-якому випадку, зазначає виконавчий директор громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Ярослав Юрчишин, Віталій Кличко був зав'язаний вказати у декларації майно, яким користується його родина у Гамбурзі – є це вже згаданий будинок на Вестенд, 5 чи якесь інше майно, де вони проживають.

«Все майно, відповідно чоловіка і дружини має бути задеклароване. В даному випадку – і навіть те майно, яким користуються неповнолітні діти, які є на утриманні подружжя», – зазначає він.

Виконавчий директор «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Ярослав Юрчишин
Виконавчий директор «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Ярослав Юрчишин

Втім, це ще не вся нерухомість, якої чомусь немає в декларації.

На вихідні – у Лос-Анджелес

Район Бел-Ейр, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США. Цей будинок за адресою 2055 Stradella RD Los Angeles тривалий час був головною домівкою для родини Кличків – починаючи з 2005 року і до початку активного політичного життя Віталія Кличка.

Будинок у Лос-Анджелесі, де мешкала родина Віталія Кличка
Будинок у Лос-Анджелесі, де мешкала родина Віталія Кличка

Тут проводилися сімейні фотосесії.

Віталій Кличко із сім’єю на подвір’ї будинку за адресою 2055 Stradella RD Los Angeles
Віталій Кличко із сім’єю на подвір’ї будинку за адресою 2055 Stradella RD Los Angeles

Тут у 2011 році знімали епізод фільму «12 раундів» про складний період у житті Віталія Кличка після поразки Ленноксу Льюїсу.

Кадр із фільму «12 раундів» (2011 рік)
Кадр із фільму «12 раундів» (2011 рік)

Про те, що Віталій Кличко є власником вілли, писали українські та закордонні медіа. Востаннє про це повідомляло німецьке видання Bild.de у квітні 2015 року: «Віталій Кличко також володіє віллою в Лос-Анджелесі. Він є мультимільйонером».

Однак в електронній декларації Кличка за 2015 рік цієї вілли немає. Коли «Схеми» вперше запитали про нерухомість у США, мер попросив довести, що вілла належить йому.

«Будь ласка, докажіть, а потім ми будемо вже говорити. Я повинен щось Вам доказувати? У мене було багато місць, де я проживав, а зараз я буду вам доказувати?» – обурився він.

І відмовився відповідати на запитання, чи продавав цей будинок.

Тож журналісти програми вирішили перевірити, чи не порушив Віталій Кличко Закону «Про запобігання корупції» і чи бува не приховав нерухомість, якою володіє чи принаймні користується він або його родина у Лос-Анджелесі.

Будинок за адресою 2055 Stradella RD Los Angeles має велике подвір’я з басейном, кілька спалень та ванних кімнат. Тут ліфт, бібліотека, зона відпочинку з каміном. Зараз для вілли шукають орендаря. Маєток здають за 25 тисяч доларів на місяць. Орендувати пропонують мінімум на рік. Контактною особою зазначений ріелтор Арі Афшар, який категорично відмовився назвати власника будинку.

Та попри це, дуже скоро журналісти «Схем» почали знаходити докази, що родина Віталія Кличка досі має стосунок до будинку в Бел-Ейр.

Whitepages – сайт, що має найбільшу базу контактної інформації щодо мешканців США. У відповідь на запит програми ресурс показав, що в будинку за вказаною адресою зареєстрована Наталія Єгорова. Нагадаємо, що саме таке ім'я має дружина Віталія Кличка.

На неї вказав й інший ресурс – eVerify.com.

Ресурс Whitepages.com вказує, що за адресою 2055 Stradella RD Los Angeles мешкає Наталія Єгорова
Ресурс Whitepages.com вказує, що за адресою 2055 Stradella RD Los Angeles мешкає Наталія Єгорова

А поки Наталія Єгорова ігнорувала запитання журналістів програми, у реєстрі юридичних осіб штату Каліфорнія вдалося знайти документ, датований 2013 роком. Три роки тому Віталій Кличко вказав адресу будинку на Страделла Роад як власну.

У 2013 році Віталій Кличко вказував адресу 2055 Stradella RD Los Angeles як власну
У 2013 році Віталій Кличко вказував адресу 2055 Stradella RD Los Angeles як власну

Цим документом він передав свою функцію менеджера у компанії K2 Promotions LLC жінці на ім’я Мелісса Москал Бенсівенга (Melissa Moskal Bencivenga).

K2 Promotions – це промоутерська боксерська компанія, створена братами Кличками та Томом Леффлером.

Однак в американських структурах K2 Promotions, зареєстрованих у штатах Невада та Флорида, Віталія Кличка серед засновників чи менеджерів уже немає. Замість нього – та ж Мелісса Москал Бенсівенга. У K2 Promotions LLC вона є менеджером, а в K2 Promotions Inc. – скарбником.

Адреса Мелісси Москал у реєстрі бухгалтерських ліцензій збігається з адресою K2 Promotions LLC у штаті Флорида.

Ця ж Мелісса Москал відіграла важливу роль в історії із віллою у Лос-Анжелесі. Відповідно до документа, зареєстрованого 2 березня 2005 року, значиться, що власником будинку на Страделла Роад став траст The Maximum Trust із довіреною особою Мелісою Москал.

Востаннє будинок на Stradella RD продавали у 2005 році. Ним і досі володіє траст, пов'язаний із Віталієм Кличком через менеджера
Востаннє будинок на Stradella RD продавали у 2005 році. Ним і досі володіє траст, пов'язаний із Віталієм Кличком через менеджера

За даними сайту офіційної інформаційної системи оцінки нерухомості Лос-Анджелеса, будинок на Страделла Роад звели у 2004 році. І після останнього продажу 2 березня 2005 власник будинку не змінювався – отже, ним і досі залишається The Maximum Trust і довірена особа Меліса Москал.

Тобто з часу, коли Кличко в інтерв'ю говорив, що володіє будинком дотепер, коли відмовчується, у реєстрах нічого не змінилося. Нерухомість так само перебуває у власності трасту його менеджера. І логічно припустити, що за ним так само стоїть Кличко.

Однак юрист громадської організації «Центру протидії корупції» Олена Щербан одразу попередила: «Документально це підтвердити непросто. Адже одне із завдань трасту – саме забезпечення анонімності фактичного власника».

Юрист «Центр протидії корупції» Олена Щербан
Юрист «Центр протидії корупції» Олена Щербан

«Схеми» вирішили піти іншим шляхом і звернулися до попереднього власника будинку Манзу Ягубзадеха, який у 2005 році продав будинок The Maximum Trust. І вже він підтвердив, що насправді продав нерухомість саме Віталію Кличку: «Так, продавав. Я думаю, це був 2005 рік».

Та попри це, Віталій Кличко переконує: «Зараз будинок мені не належить. Кому належить траст – я не знаю. Ви ставите мені такі питання, на які я не можу відповісти».

Та попри таку категоричність мера правозахисник Андрій Декало стверджує, що ще не так давно – у вересні цього року – під час зустрічі з громадою мер Кличко нібито заявляв, що досі має нерухомість у Лос-Анджелесі.

«На цій бесіді був відомий баскетболіст Медведенко Станіслав, чомусь Кличко запитав його: «Стас, а чому ти не переїжджаєш до Штатів?». Стас сказав, що він хоче тут тренувати дітей, ну і взагалі не бачить сенсу переїжджати до Штатів, на що Кличко так вимовив, що він, мабуть, колись переїде, бо має там будинок», – розповідає Андрій Декало.

Крім того, члени родини Кличка користуються будинком на Страделла Роад. Третього квітня 2016 року дружина Віталія Кличка Наталія Єгорова виклала у соцмережі фото з відпочинку у Лос-Анджелесі.

Навесні 2016 року дружина Віталія Кличка опублікувала фото із двору будинку на 2055 Stradella RD у Лос-Анджелесі
Навесні 2016 року дружина Віталія Кличка опублікувала фото із двору будинку на 2055 Stradella RD у Лос-Анджелесі

Білий паркан і червоні квіти легко впізнаються і на фото сайту пошуку орендаря для будинку.

А фото з колажу, викладеного 24 липня 2016 року, не залишає сумнівів – це вілла на Страделла Роад.

Будинки-привиди

Отже, відкриті сервіси пошуку Сполучених Штатів вказують, що у будинку на Страделла Роад зареєстрована дружина мера Віталія Кличка. Згідно з документами, будинком із 2005 року володіє The Maximum Trust із довіреною особою Меліссою Москал, яка замінила Віталія Кличка на посаді менеджера у родинному бізнесі. При цьому колишній власник зазначає, що під час продажу будинку трасту фактично продавав будинок Віталію Кличку. І реєстри вказують, що після цього власник не змінювався. У квітні 2016 року дружина Кличка виклала фото під час відпочинку з подвір’я будинку. Громадський активіст Андрій Декало стверджує, що у вересні цього року Віталій Кличко заявляв, що володіє будинком у Лос-Анджелесі.

Але Віталій Кличко не вказав у декларації цю нерухомість ні як майно, яким володіє, ні як майно, яким користується він чи члени його родини.

Віталій Кличко: «Все, я не слідкую за дружиною, де вона знаходиться»
Віталій Кличко: «Все, я не слідкую за дружиною, де вона знаходиться»

До декларації мера Києва Віталія Кличка є низка запитань, на які так і не вдалося отримати відповідей. Чому у декларації немає інформації про нерухоме майно у Німеччині, яким користується його родина? Чому вілла у Лос-Анджелесі не вказана ні як власність, ні як майно, яким користуються члени сім'ї? Адже навряд чи б у когось виникли підозри щодо незаконності походження коштів на все це у світової зірки боксу із мільйонними гонорарами.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG