Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: кримські маневри українських ракет


Ракетні випробування у Херсонській області, 1 грудня 2016 року
Ракетні випробування у Херсонській області, 1 грудня 2016 року

Доброго ранку!

Допит Шуляка

Святошинський районний суд Києва допитав екс-командувача внутрішніх військ МВС України Станіслава Шуляка як свідка у справі п’яти колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані. Допит Шуляка провели у режимі відеоконференції з Ростовом-на-Дону в Росії.

На запитання «Що ви зробили, щоб попередити загибель цивільних?», він відповів: «Зі свого боку я робив все, щоб люди не загинули… Я дав команду підрозділу «Омега» негайно встановлювати точки, з яких ведеться вогонь для припинення можливості застосування зброї…». За словами Шуляка озброєний підрозділ «Омега» залучили після загибелі п’яти силовиків 18 лютого 2014 року у центрі Києва. Він також сказав, що 20 лютого 2014 року доповідей про застосування вогнепальної зброї підрозділами внутрішніх військ МВС не було.

Кримські маневри українських ракет

Повітряні сили Збройних сил України завершили навчальні ракетні випробування на півдні країни. «Збройні сили зробили потужний крок в плані підвищення своєї боєздатності і набуття спроможностей для захисту своєї держави. Повітряний кордон України – недоторканний», – відзвітував начальник Генерального штабу Збройних сил Віктор Муженко.

Та в цій історії важлива не так подія сама по собі, скільки її інформаційний супровід, вважає проректор Острозької академії Петро Кралюк. «Кожна зі сторін отримала свою частку піару. Проте в цій піар-війні все ж виграла Україна», –​ пише він у статті «Кримські маневри ракет України. Поразка Росії».

Свій для своїх

Тим часом президент України Петро Порошенко призначив уповноваженого з питань реабілітації поранених учасників АТО. Ним став колишній санітарний інструктор медичної роти 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗСУ Вадим Свириденко. В лютому 2015 року під Дебальцевом він потрапив у полон бойовиків, а після звільнення прийшов до тями в операційній, де лікарі ампутували йому обморожені п’ясті й ступні. Після тривалого лікування, протезування й реабілітації у США боєць повернувся до Києва і опікується проблемами побратимів-учасників бойових дій на сході України, які зазнали там серйозних поранень.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Продав? Заховав? Чи просто забув?

Міський голова Києва Віталій Кличко не вказав у своїй електронній декларації інформацію про нерухомість у німецькому Гамбурзі й американському Лос-Анджелесі, якою користується і де мешкає його родина. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший». Як виглядають будинки боксера зі світовим ім’ям, а нині державного чиновника, а також хто така Мелісса Москал Бенсівенга і що поєднує її зі столичним мером дивіться у сюжеті під назвою «Кличко і будинки-привиди».

Справи Кольченка, Сенцова Клиха й Карпюка

Кольченко. Засуджений у Росії українець Олександр Кольченко навчається в ПТУ №234 за спеціальністю столяр і на умови утримання в російській колонії не скаржиться. «Під час бесіди скарг від засудженого на стан здоров’я, умови утримання та інших заяв не надійшло, зовні набрав вагу», – йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена Челябінської області.

Сенцов. Президент Росії Володимир Путін заявляє, що для звільнення українського режисера Олега Сенцова повинні «дозріти відповідні умови». Путін додав, що «є певні правила і норми», якими «можна скористатися», і що в ситуації, яка склалася, не вийде діяти «по-російськи і по-християнськи» без рішення суду. Він заявив, що Сенцов засуджений не за свою творчість, а за статтею про тероризм.

Карпюк і Клих. Адвокат засуджених у Росії українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха Ілля Новіков відвідав їх у СІЗО в Грозному. «Обидва почуваються на даний момент добре. Карп’юк, швидше за все 5 грудня, виходить за всіма ознаками, на нього чекає етап. Що ж до Стаса Клиха – він трохи поправився. Він виглядає зараз краще і почуває себе краще, ніж під час суду, апеляції у Верховному суді Росії у жовтні. Він набрав 5 кілограмів», – розповів адвокат у інтерв’ю Радіо Свобода.

«Скажений пес» у Пентагоні

Обраний президент США Дональд Трамп пропонує очолити американське оборонне відомство відставному генералу морської піхоти Джеймсу Маттісу на прізвисько «Скажений пес». Останній надзвичайно популярний серед військових США. Він відомий відданістю службі, турботою про підлеглих, гострим розумом, настороженим ставленням до Ірану та жорсткою позицією щодо Росії. Одна з цитат Маттіса: «Будьте ввічливі, будьте професійні, але майте план вбити кожного, з ким зустрічаєтесь».

Дорожче пити

Державна фіскальна служба заявляє, що 3 грудня набирає чинності постанова Кабміну про підвищення мінімальних оптових і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. «Щоправда, «пекучою» буде роздрібна ціна для гурманів, які надають перевагу віскі, рому та джину. Любителям горілки доведеться заплатити за пляшку щонайменше 70 гривень, стільки ж коштуватиме і найдешевше шампанське», – йдеться у повідомленні відомства.

Ми з бажаємо тверезості в думках та діях. Наступний огляд чекайте у понеділок.

Ваше Радіо Свобода Daiy

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG