Доступність посилання

ТОП новини

ООН: 3,8 мільйона людей потребують допомоги через конфлікт на Донбасі


Близько 3,8 мільйона людей потребують допомоги внаслідок конфлікту, що триває на сході України, йдеться в Плані гуманітарного реагування для України на 2017 рік, представлений 5 грудня в Києві представниками ООН і українського уряду.

Як йдеться в повідомленні ООН, згідно з проведеними гуманітарними оцінками, кількість людей, які потребують допомоги, збільшилася на 700 тисяч у порівнянні із Планом гуманітарного реагування 2016 року.

«За більш ніж 30 місяців конфлікту люди вичерпали свої заощадження та здатність долати труднощі. Призупинення виплат соціальної допомоги та пенсій для внутрішньо переміщених осіб у 2016 році додатково погіршило ситуацію у сфері захисту в Україні. Вважається, що близько 2,9 мільйона людей потребують захисту, у той час як 3,7 мільйона осіб бракує водопостачання та санітарно-гігієнічних засобів, 2,2 мільйона необхідна медична допомога та 1,1 мільйона людей потребують продовольчої допомоги або заходів із відновлення джерел доходів», – заявляють в ООН.

Гуманітарна група країни у співпраці з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України звертаються до донорів з проханням виділити 214 мільйонів доларів для реагування на найнагальніші потреби близько 2,6 мільйона людей з найуразливіших категорій населення з понад 3,8 мільйона осіб, які потребують гуманітарної допомоги.

План гуманітарного реагування для України на 2017 рік включає 94 проекти, запропоновані 45 організаціями щодо захисту, житлової і непродовольчої допомоги, доступу до безпечної питної води та санітарних послуг.

«У травні 2017 року розпочнеться четвертий рік конфлікту. Гуманітарні партнери щосили намагаються задовольнити нагальні потреби людей у цьому майже непомітному конфлікті. Водночас існує можливість для більш впевненого руху у напрямку відновлення, зокрема, на підконтрольних уряду територіях. Термінові дії в обох напрямках мають вирішальне значення для задоволення реальних потреб, викликаних конфліктом», – заявив Ніл Вокер, Координатор системи ООН/Гуманітарний координатор ООН в Україні.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і ВПО, Вадим Черниш зазначив, що плани уряду України для територій, які постраждали внаслідок конфлікту, передбачають не лише реалізацію проектів з розвитку, а й надання гуманітарної допомоги населенню.

Тим часом, Норвезька рада у справах біженців закликала міжнародних донорів зробити більше для поліпшення умов життя для найуразливіших груп постраждалого в результаті конфлікту населення східної України. У раді додали, що минулого року вдалося отримати лише 30% коштів із заявлених міжнародною гуманітарною групою у Плані гуманітарного реагування на 2016 рік.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці».

За даними ООН, станом на вересень цього року на Донбасі загинули понад 9,6 тисячі людей, понад 22 тисячі були поранені.

XS
SM
MD
LG