Доступність посилання

ТОП новини

Не можна було відкривати вогонь на ураження – експерт про стрілянину у Княжичах


Місце стрілянини в селі Княжичі. Київська область, 4 грудня 2016 року
Місце стрілянини в селі Княжичі. Київська область, 4 грудня 2016 року

Через фатальну стрілянину між правоохоронцямиз відрядження у Канаді повернеться міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Розслідування трагедії, у якій загинуло 5 правоохоронців, взяв під особистий контроль генеральний прокурор України Юрій Луценко. Безпосереднє слідство веде прокуратура Київської області. Експерти вказують на кілька незрозумілих деталей у офіційній версії трагедії, а ветерани кримінального розшуку не розуміють самого факту стрілянини на ураження.

​Стрілянина сталася вранці поблизу Києва, в селищі Княжичі. Загинуло 5 правоохоронців – начальник управління спецназу «КОРД» Головного управління Національної поліції, двоє оперативних працівників головного управління Національної поліції і двоє працівників Управління поліції охорони. За офіційною версією, працівники поліції охорони приїхали в Княжичі через сигналізацію, яка спрацювала в одній із домівок. В сусідній будівлі, в засідці, очікуючи на зловмисників, сиділи оперативні працівники. За інструкцією, вони були одягнені в цивільний одяг, не мали при собі службових посвідчень і не могли розкрити себе працівникам поліції охорони, які затримали їх під час обшуку будівель поряд із тією, де спрацювала сигналізація.

​Як зазначив народний депутат і член колегії МВС Антон Геращенко в ефірі «Громадського радіо», оперативники встигли повідомити в штаб про те, що до них у домівку хтось намагається потрапити, а потім в штабі почули звуки боротьби і тому на місце події відправили спецпризначенців «КОРДу».

Згідно з інформацією обласної прокуратури, першими стріляли саме спецпризначенці, а поліція охорони стріляла у відповідь. Точну послідовність дій і обставини має встановити слідство, але озвучені деталі викликають запитання в експертів.

«По машині чи будівлі, де можуть тримати заручників, вогонь не відкривають»

Екс-працівник кримінального розшуку Владислав Сердюк неодноразово брав участь у схожих спецопераціях. Донедавна він був радником голови Одеської обласної поліції Гіоргі Лорткіпанідзе. В коментарі Радіо Свобода Сердюк заявив, що не розуміє логіки стрілянини на ураження, яку відкрили спецпризначенці. Розпізнати машину поліції можна навіть уночі, говорить експерт, тим більше правоохоронці мали знати, на яких транспортних засобах їздять злочинці.

«Наскільки я зрозумів, і ініціатор операції, і командир групи «КОРДу» думали, що бандити захопили розвідників у заручники і вони можуть перебувати в машині. За усіма правилами по машині, чи будівлі, де перебувають заручники, вогонь на ураження відкривати не можна. Вони могли перекрити виїзд, стріляти по колесах. Тим більше, сучасні боєприпаси пробивають такі машини наскрізь, кулі рикошетять і літають в різні сторони», – заявив Сердюк.

Групу злочинців відпрацьовували дуже давно, інформацію про її склад і транспортні засоби мали знати, говорить екс-слідчий. Пізніше підозрюваних затримали на позашляховиках Land Cruiser, які дуже відрізняються від знищеної машини поліції.

​І поліція охорони, і оперативні працівники працювали за інструкцією, наголосив Сердюк. Розкрити свою легенду затримані оперативники могли лише в райвідділі поліції після отримання відповідної вказівки від керівництва. Тому говорити про необхідність попередньої координації з поліцією охорони некоректно, наголосив екс-міліціонер.

«Поліція охорони, яка раніше називалася «Державною службою охорони», – це фактично держава всередині держави. Попереднє узгодження з ними неможливо, зокрема й із міркувань безпеки. Проте ініціатори спецоперації мали передбачити можливість спрацювання сигналізації, поставити на в’їзді в селище Княжичі пости і попередити поліцію охорони», – вважає Сердюк.

За словами екс-радника Лорткіпанідзе, засмучує небажання керівництва поліції і Міністерства внутрішніх справ визнати помилки, взяти на себе відповідальність і вибачитися перед родинами загиблих.

Запитання до однострою

Михайла Каменєва, представника громадської організації «Правозахисна ініціатива», який раніше був юристом патрульної поліції, більше цікавлять подробиці затримання підозрюваних в розбої.

«Цих людей, яких називають злочинцями, хотіли взяти «на гарячому». Але чомусь вони їх після цього спокійно беруть, ніби для цього (засідки – ред.) і не було потреби. Тобто вони і так їх затримали, – каже Каменєв у коментарі Радіо Свобода. – Якщо вони зараз їх взяли і ніби є, що їм висунути, я не розумію, чому їх не взяли до цього».

«Сказали, нібито ці підозрювані використовували однострій, одяг поліції. В мене враження, що ця ознака з’явилася раптово. На фотографіях її немає – є лише зброя й інші речі», – додає він.

На думку правника, озвучити версію про однострій могли для того, щоб пояснити перестрілку. Втім, дати відповіді на усі запитання має слідство – наявної нині інформації не достатньо для того, щоб робити фахові висновки, вважає Михайло Каменєв.

«До Авакова можуть бути претензії, але не за Княжичі»

Трагедія не призведе до відставки міністра внутрішніх справ, вважає юрист Євген Крапивін, експерт групи «Поліція під контролем». В коментарі Радіо Свобода він наголосив, що хвиля незадоволення Арсеном Аваковим є, але це не стосується трагедії.

​«Це питання до голови Національної поліції, до начальника кримінальної поліції, начальника поліції охорони «КОРДу» тощо – до осіб, які займалися управлінням, спецоперацією займалися, складали план. Міністр не несе персональної відповідальності за кожен їхній прокол», – вважає юрист. Він наголосив: до Авакова є справедливі претензії, але не через трагедію у Княжичах.

Якщо Крапивін вважає відповідальними керівників відповідних підрозділів, то екс-працівник міліції, голова Закарпатської облдержадміністрації Генадій Москаль звинуватив у трагедії екс-керівника Національної поліції Хатію Деканоїдзе.

​«Вона автор цих дурних і бездумних реформ. І не треба вибачатися – треба до кінця життя сидіти в церкві і просити прощення за дурниці, які вона зробила. Не було плану, не було взаємодії, ніхто нічого не знав», – заявив Москаль. За його інформацією, в лікарнях також перебуває кілька поранених в перестрілці правоохоронців.

Впродовж всього дня на місці злочину працювали оперативні працівники. Слідство триває. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков має повернутися в Україну 7 грудня.

Під час перестрілки загинули:

– начальник відділу управління «КОРД» Головного управління Національної поліції в Києві, майор поліції Віталій Валецький;

– оперативний працівник Головного управління Національної поліції в Києві, старший лейтенант поліції Юліан Рудько;

Валентина Рудько про загиблого сина
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

– молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони, старший сержант поліції Сергій Орлов;

– оперативний працівник Головного управління Національної поліції в Києві, лейтенант поліції Олександр Маніца;

– молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони, старший сержант поліції Євген Куртєв.

Світлана Малиш про керівництво
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG