Доступність посилання

ТОП новини

​Мустафа Найєм про Княжичі: відсутність взаємодії у поліції є тільки однією з причин


Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Чи те, що сталося у Княжичах у ніч із суботи на неділю, сталося через відсутність координації, чи непрофесійність поліцейських? З таким запитанням Радіо Свобода звернулось до народного депутата Мустафи Найєма, який свого часу був куратором нової поліції і багато займався питанням її реформ. На його думку, відсутність взаємодії є однією з головних причин, водночас відсутність взаємодії є і наслідком відсутності професіоналізму й ефективного досвіду, який мав би бути у працівників. Однак насправді, на його думку, «зараз важливо не це».

Мустафа Найєм: Важливо, яким чином буде розслідуватися ця справа далі. Справа в тому, що вже вчора (у неділю – ред.) на зустрічі президента було оприлюднено інформацію про те, що ця операція стосувалась грабіжників, які працювали під прикриттям правоохоронних органів. Але досі не відомо, хто саме з правоохоронних органів, на якому рівні, з якого правоохоронного органу – чи це міліція, чи це служба безпеки, чи це Генеральна прокуратура чи, можливо, з іншого правоохоронного органу. Невідомо, який саме чиновник прикривав цю грабіжницьку групу. Тому що це був дійсно конфлікт між двома підрозділами Міністерства внутрішніх справ, тобто Національної поліції.

– Ви вважаєте, що не йдеться про розбалансування служб у ході реформи поліції, а йдеться саме про те, що хтось когось «кришував», так?

– Дивіться, я не хотів би зараз огульно звинувачувати в тому, що когось хтось прикривав, або що це розбалансування. Справа у тому, що це є офіційна інформація Національної поліції про те, що хтось когось прикривав і що це було під прикриттям правоохоронних органів.

Що стосується дисбалансу, то зрозуміло, що в цій даній ситуації ми говоримо про абсолютну відсутність взаємодії між двома підрозділами Національної поліції. І можна припустити два варіанти: або це дійсно розбалансованість і неефективність, і непрофесійність, за яку мають відповідати конкретний керівник конкретної спецоперації конкретного підрозділу, або це все ж таки конфлікт між двома підрозділами Національної поліції, який вилився вже от в конкретну трагедію.

– Пане Найєм, Ви, певно, читали у «Фейсбуці» пост Мирослави Гонгадзе на Вашу адресу: «Ну, що, Mustafa Nayyem, прийшов твій час?»? А якби у Вас був шанс очолити поліцію, чи Ви би мали якісь конкретні ідеї як збалансувати служби?

– Знаєте, мені здається, що зараз коментувати це в такому руслі було би некоректно щодо тих робітників, які працюють і, тим паче, людей, які займаються Національною поліцією і докладають дуже багато зусиль, щоб виправити ситуацію. Але загалом, мені здається, що Національна поліція зараз заслуговує на більшу увагу, Національна поліція може бути більш ефективною, Національна поліція може бути більш згуртованою. І зараз всю проблему скидати на те, що був дисбаланс, всю проблему кидати на те, що хтось щось не доробив, було б неправильно.

Я думаю, що одна з головних причин – це, дійсно, корупційні зв’язки всередині поліції

Я думаю, що одна з головних причин – це, дійсно, корупційні зв’язки всередині поліції. І друга проблема найбільша – це те, що у нас, на жаль, дійсно немає взаємодії, і взаємодія між різними підрозділами не працює. Але це не має зупиняти реформу. Справа у тому, що зараз виникло дуже багато ідей про те, що нібито реформа була неправильною ідеєю взагалі і треба знов все згуртувати, централізувати і так далі (що було насправді головною причиною в рядах міліції). Тому я сподіваюсь, що наступний керівник Національної поліції, хто б він не був, продовжить реформи, а не буде зараз робити з цієї історії можливість виправдання, чому цього не можна робити.

Я думаю – я впевнений – що чим більше міліція децентралізована, чим більше міліція залежить від думки людей на місцях, тим більше вона згуртована, тим більше вона ефективна. Зараз зводити це все радянського зразка, коли все підпорядковувалося в одну точку і таким чином призводило до кругової поруки, до того, що у нас керівники не визнавали помилки своїх підлеглих, коли у нас на місцях вирішували, кого прикривати, кого приховувати. Ми маємо від цієї практики відходити. Я сподіваюся, що наступний керівник поліції не піде цим шляхом, і ми все ж таки отримаємо (справжню) реформу поліції, а не недореформовану, якою вона є зараз. Тому що поки що про реформу кримінального блоку, говорити ще рано.

– Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль звинуватив у тому, що сталося, Хатію Деканоїдзе, екс-керівника Національної поліції. Чи Ви вважаєте, що він має рацію чи ні?

Пан Москаль трошки перебільшує, тому що він точно знає, 100 відсотків, що фактичний тиск, який чинився на Національну поліцію по призначеннях в різних областях, чинився зокрема й в тих областях, де працював пан Москаль

– Ви знаєте, пан Москаль – дуже досвідчена людина, і я не думаю, щоб вся проблема була в Хатії Деканоїдзе або в Еці Зґуладзе, які тут робили реформу. Я просто нагадаю, що пан Москаль трошки перебільшує, тому що він точно знає, 100 відсотків, що фактичний тиск, який чинився на Національну поліцію по призначеннях в різних областях, чинився зокрема й в тих областях, де працював пан Москаль; що є стоп’ятитисячна армія поліцейських, які не хотіли проходити переатестацію; що дуже багато людей, які всередині системи не довіряли, не допомагали керівництву Національної поліції – і це також є чинником цих реформ.

У мене є дуже великі сумніви, що хтось у цій країні зараз хоче мати незалежного керівника Національної поліції

Але головне все ж таки полягає у тому, мені здається, що і зараз взагалі незалежна Національна поліція є загрозою всіх інших гілок правоохоронних органів. Тобто для прокуратури, для суддів, для служби безпеки, для президента, для уряду, для міністерств, для всіх них незалежна Національна поліція є загрозою. Тому що, як тільки вони починають ставати на ноги і починають бути незалежними, вони в першу чергу звертаються за довірою до суспільства і це підвищує їх довіру і вони не залежать вже політично. У мене є дуже великі сумніви, що хтось у цій країні зараз хоче мати незалежного керівника Національної поліції. Тому пан Москаль, звісно, правий. З іншого боку, він має визнати і політичну ангажованість і все ж таки втручання політики в діяльність Національної поліції.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG