Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий комітет Росії згадав про «злочини» українських військових


На сайті Слідчого комітету Росії 6 грудня з'явилася новина про те, що встановлені посадові особи Збройних сил України, які нібито причетні до обстрілів російської території. Йдеться про події літа 2014 року. Експерти, щоправда, вказують на те, що в повідомленні російської правоохоронної структури немає конкретики, а також на те, що до юриспруденції ця історія не має жодного стосунку.

​«Поряд із розслідуванням кримінальних справ, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни представниками Збройних сил і Національної гвардії України, Слідчим комітетом документуються злочини проти громадян Російської Федерації», – так починається інформаційне повідомлення на сайті Слідчого комітету Росії. Далі, ймовірно, мали б бути наведені конкретні факти і докази «злочинів» українських військових. Але є лише звіт про виконану роботу, а саме, що «проведені десятки оглядів місць події, 140 судових експертиз, допитано понад 1000 свідків».

Програмний директор з питань Росії міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Тетяна Локшина каже, що в заяві Слідчого комітету Росії є висновки, але немає ніякої інформації, що підтверджує їх.

Тетяна Локшина
Тетяна Локшина

В заяві Слідчого комітету Росії про обстріли російської території з боку України не міститься достатньої конкретики
Тетяна Локшина

«З точки зору міжнародного гуманітарного права, тобто тих законів, які регламентують війну, є певні речі, які робити не можна. І, зокрема, є заборона на використання певних видів зброї в густо населених районах. В цьому випадку, в заяві Слідчого комітету Росії про обстріли російської території з боку України не міститься достатньої конкретики, щоб на її підставі я могла робити якісь висновки», – каже правозахисниця.

Не треба шукати логіку – Гольц

Протягом двох років світ стежив за справою Савченко і за тим, як «ефективно» працює російський Слідчий комітет. Чому через два роки тут згадали про українських військових, не береться пояснити ніхто. На думку незалежного військового оглядача Олександра Гольца, до юридичних канонів чергова справа не має жодного стосунку, а тому і жодних перспектив.

Олександр Гольц
Олександр Гольц

Ясна річ, що жодного стосунку до правосуддя це не має
Олександр Гольц

«Ніякої перспективи, звичайно ж, ця справа не має, це має пропагандистське значення, і не більше того. Ясна річ, що жодного стосунку до правосуддя це не має теж. Мабуть, були якісь внутрішні причини. Можливо, Україна порушила в черговий раз якусь справу щодо російських чиновників – і треба було відповісти. Зрозуміти цю логіку неможливо, і я навіть не намагаюся», – зауважує Гольц.

Що стосується конкретних винуватців, то, як мовиться в документі Слідчого комітету Росії, до «організації обстрілів» російської території «причетні командир 72-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України Андрій Грищенко, який зараз обіймає посаду командувача оперативного командування «Південь» сухопутних Збройних сил України, а також командир 27-го реактивного артилерійського полку Збройних сил України полковник Валерій Ісмаїлов».

В інформації Слідчого комітету Росії мовиться, що ця структура «продовжить встановлювати обставини злочинів, до яких причетні представники силових структур України».

Слідчий комітет Росії уже не вперше порушує справи, фігурантами яких є українські військові. Росіяни звинувачують їх у «геноциді російськомовного населення» на Донбасі та «застосуванні заборонених засобів і методів ведення війни».

Росія анексувала український Крим в 2014 році, а також підтримує сепаратистів на Донбасі.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG