Доступність посилання

ТОП новини

«Якщо «Газпром» зробить прийнятну пропозицію, ми купуватимемо російський газ – голова «Нафтогазу»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Київ – Україна готова купувати газ у Росії. Але у випадку прийнятної ціни та додаткового договору, який би змінив умову про обов’язкову велику передоплату. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв. Водночас, російська сторона готова робити додаткові поставки газу, але на старих умовах – у суворій відповідності з діючими контрактами, заявляє міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак. Тим часом деякі українські експерти радять не зважати на політичну складову і заради економічних вигод продовжувати переговори з Росією щодо газу. Інші, навпаки, кажуть про недоцільність повернення до регулярних закупівель російського газу.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик у червні цього року заявляв, що через чотири з половиною роки Україна може відмовитися від імпорту газу.

Водночас від Росії лунали пропозиції продажу газу для України за ціною, меншою від європейської (наприклад, у другому кварталі цього року вона могла становити 177 доларів за тисячу кубів). Але при цьому Україна мала би сплатити 800 мільйонів доларів за газ, який нібито споживали на окупованих територіях України.

Україна не пристала на такі умови, і вже більше року не закуповує російський газ, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

Водночас голова правління Національної компанії «Нафтогаз» Андрій Коболєв нещодавно заявив, що «Нафтогаз», як і раніше, готовий відновити закупівлю російського газу за умови, якщо «Газпром» запропонує прийнятну ціну та прийнятні умови його подачі.

Політики у цьому питанні немає, це лише юриспруденція і комерція
Андрій Коболєв

«Якщо «Газпром» нам зробить пропозицію, яку ми від нього чекаємо в частині ціни, умов поставки і, головне, підписання додаткової угоди, якщо ми врегулюємо ці питання, ми зможемо купувати газ у «Газпрому». Політики у цьому питанні немає, це лише юриспруденція і комерція. Єдина політика тут – постанова Кабміну про те, що ми можемо купувати у Газпрому не більше 50% газу протягом року», – сказав голова НАК «Нафтогаз» під час ефіру на телеканалі «3S.TV».

Андрій Коболєв також зауважив, що за умовами договору про купівлю-продаж газу між Україною та Росією від 2009 року, у разі купівлі будь-якого об’єму газу, наприклад, на місяць, українська сторона зобов’язана заплатити наперед суму, не меншу від 600 мільйонів доларів й мінімально за 3 мільярди кубометрів.

В Україні недостатньо запасів газу – Росія

Наприкінці листопада міністр енергетики Росії Олександр Новак повідомив після зустрічі з віце-президентом Європейської Комісії з питань енергетичного союзу Марошем Шевчовичем, що переговори Росії, Євросоюзу й України щодо газу можуть відбутися у грудні. На них, за повідомленням російського Міненерго, планується обговорити необхідність додаткових поставок газу протягом зими.

«Мова йде про постачання від 1,5 до 4 мільярдів кубометрів газу. Ці поставки будуть здійснюватися в суворій відповідності з діючими контрактами. При зустрічі ми більш детально обговоримо обсяги потреб і терміни, коли ці обсяги будуть потрібні українській стороні. На сьогоднішній день діє режим передоплати. Фактично, якщо говорити про механізм поставок газу при надходженні відповідних коштів, ці обсяги «Газпромом» будуть поставлені гарантовано», – сказав Олександр Новак.

В Україні нібито недостатньо запасів у газосховищах, згідно із оцінкою російської сторони.

Маємо купувати там, де дешевше – економіст

Експерти ж констатують – якщо Росія спроможна запропонувати конкурентну ціну тій, за якою продає Європа, то «Нафтогаз» може це робити. Про це, зокрема, каже президент «Українського аналітичного центру» Олександр Охріменко.

Тут має бути економічний егоїзм в інтересах українського народу
Олександр Охріменко

«Якщо дійсно, буде нормальна ціна, то чому б і не купити. Все одно, ми Росії платимо долари, Європі – євро, долари… це ж нічого взагалі не міняє, все одно треба валюта. Маємо купувати там, де дешевше, якщо дешевше в Росії – то в Росії, якщо в Європі – то в Європі. Тут має бути економічний егоїзм в інтересах українського народу», – зауважив економіст.

Він також додав, що технічно спірні питання можуть бути врегульовані у рамках додаткових угод, а проблеми виникають лише з політичного боку.

Натомість експерт з питань енергетичної безпеки, президент центру глобалістики «Стратегія 21» Михайло Гончар зауважує – зараз недоцільно повертатись до регулярних закупівель російського газу.

Якщо настане повоєнний час і відносини певним чином будуть нормалізовані, тоді можна розглянути питання повернення до регулярних закупівель газу. Зараз це робити недоцільно
Михайло Гончар

«Україна обходиться без російського газу календарний рік. А те, що можуть бути епізодичні закупівлі цього газу по мірі потреби, це не порушує цей принцип відмови. Потім, якщо настане повоєнний час (колись він настане), і якщо уявити, що відносини певним чином будуть нормалізовані, тоді можна розглянути питання повернення до регулярних закупівель газу. Зараз це робити недоцільно», – сказав він у ефірі Радіо Свобода.

Водночас, за словами екс-заступник міністра енергетики Вадима Улиди, «Газпром» зацікавлений у реалізації свого газу.

Україна в минулому була одним із найбільших покупців газу
Вадим Улида

«У зв’язку зі зниженням ціни на нафту, для Росії це суттєво, тому що основні валютні надходження вона має від експорту енергоресурсів. Україна в минулому була одним із найбільших покупців газу», – зауважив він у коментарі Радіо Свобода.

Він також додав, що подальша співпраця із «Газпромом» може вирішитися після завершення розгляду справ щодо газових контрактів в арбітражному суді у Стокгольмі.

Росія хоче довести Європі, що «Північний потік» необхідний – експерт

У листопаді міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що існують ризики для транзиту російського газу до Європи з боку України через те, що у її підземних сховищах недостатньо газу.

За словами першого заступника голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка» Олександра Домбровського, такі заяви – частина політичної та інформаційної війни, яку Росія веде, щоб дискредитувати Україну як партнера транзиту газу в Європу.

Це чисто технологічне питання. Жодних технічних й облікових проблем з цим немає
Олександр Домбровський

«Це чисто технологічне питання – є вхід в систему, є вихід, є лічильники, є чіткі обліки. Жодних технічних й облікових проблем з цим немає», – каже народний депутат.

Олександр Домбровський також додав, що у випадку, якщо Росія зможе досягнути транзиту газу до Європи в обхід України, то для України це буде означати серйозну проблему для газотранспортної системи. Щоб цього уникнути треба, щоб вона була інтегрована в загальну енергетичну систему ЄС, й повинна включати не тільки транзит, але й газосховища. Це потрібно насамперед для енергетичної збалансованості Європи. Це повинен бути спільний проект, зауважив він.

З такою думкою погоджується й експерт з питань енергетичної безпеки, Михайло Гончар. Заяви ж з боку Росії переслідують політичну мету, щоб сприяти газовій кризі в Україні, каже він.

«Останнім часом ми чуємо багато словесних «піклувань» з російського боку про те, як вони переймаються тепловим комфортом європейців та українців. Пропонують свій газ. За цим стоять наміри протилежного характеру – Росія хоче довести Європі, що «Північний потік» необхідний. Успіх у просуванні «Турецького потоку» якраз стимулює Росію до подальшого використання поточної ситуації. Особливо за обставин суворої зими – спровокувати газову кризу, виставити Україну винуватою в цій кризі, й домогтись від Європи, принаймні неспротиву у будівництві «Північного потоку-2», – сказав Михайло Гончар в ефірі Радіо Свобода.

Домбровський: у сховищах майже 14 мільярдів кубометрів газу

За словами першого заступника голови парламентського Комітету з питань ПЕК Олександра Домбровського, в України є власні запаси газу на цей опалювальний сезон.

«Ми на сьогоднішній день у сховищах маємо біля 13,5 мільярдів метрів кубічних. Якщо зима буде така сама м’яка, як минулого року, нам цього буде достатньо. Ми сьогодні маємо запаси вугілля приблизно два мільйони 350 тисяч тон. Якщо будуть якісь форс-мажорні обставини – ми їх прораховуємо та готуємось до того, щоби населення й споживачі не відчули того піку, який може бути», – сказав Олександр Домбровський в коментарі Радіо Свобода.

Він також додав, що минулого року Україна добула 20 мільярдів кубометрів газу, менше 16 – імпортувала.

«Ми ставимо завдання збільшити власний видобуток до 2020 року до 27 мільярдів кубометрів. Інша частина – забезпечити процеси енергозбереження, залучення найновіших енергозберігаючих технологій і заміщення імпортованого природного газу, щоби протягом трьох-чотирьох років у нас був баланс споживання, щоб власний видобуток покривав наші внутрішні потреби», – сказав народний депутат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG