Доступність посилання

ТОП новини

Американський Конгрес вдарив по «Кримнашу»


Капітолій — будівля Конгресу США
Капітолій — будівля Конгресу США

(Рубрика «Точка зору»)

Нижня палата Конгресу США заборонила військове співробітництво з Росією доти, поки Кремль не звільнить зайняті українські територій і не припинить погрожувати країнам-членам НАТО. Починаючи з весни 2014 року, Москва всіма силами добивалася масштабного конфлікту зі США, намагаючись шантажувати Захід ядерною зброєю. Кремль блефував, імітуючи готовність розв'язати глобальну війну, якщо Вашингтон і Брюссель відмовляться заплющити очі на «Кримнаш» і не дозволять Володимиру Путіну знищити Україну як державу.

Москва опинилася в пастці власних непродуманих рішень. Американська державна і військова машина повільно, але впевнено розвертається проти агресивного кремлівського керівництва. Тепер ініціатива перебуває в руках Вашингтона. Американська влада систематично дає зрозуміти Володимиру Путіну і його зовнішньополітичній команді, що ніякого «розміну» України на російських умовах не буде. Судячи з дій основних державних інститутів, зазначена стратегічна лінія має довготривалий характер.

Палата представників США ухвалила проект закону про фінансування Міністерства оборони на наступний рік. Відповідний документ розміщений на сайті Конгресу. Він забороняє Пентагону мати справу з російськими колегами доти, поки не будуть надані об'єктивні докази деокупації українських територій (Донбасу і Криму) і припинення агресивних дій Кремля, що загрожують країнам НАТО.

«Забороняється отримання прибутку від двостороннього військового співробітництва між владою Сполучених Штатів і Росією, поки Конгрес не отримає від Росії доказів того, що: (1) припинена окупація території України та агресивні дії, які ставлять під загрозу суверенітет і територіальну цілісність України та членів Організації Північноатлантичного договору; (2) дотримані умови й ухвалені заходи на підтримку «мінських домовленостей» про припинення вогню на сході України», ‒ йдеться в тексті.

Документ також забороняє Пентагону здійснювати будь-які дії, які можуть бути розцінені як фактичне визнання російської анексії півострова. «Забороняється використання коштів для здійснення будь-якої діяльності, яка визнає суверенітет Росії над Кримом», ‒ зазначено в тексті білля.

Американська влада допускає деякі застереження. Співпраця в деяких сферах можлива, але тільки після того, як Москва почне «виконувати умови мінських домовленостей і робити кроки для досягнення цілей, поставлених в них». Але це навряд чи втішить російське керівництво, для якого повна реалізація угод щодо Донбасу буде означати крах терористичних «республік» і неможливість впливати на українську політику. І ніяк не гарантує послаблень у «кримському питанні».

Щоб остаточно стати законом, документ має пройти через Сенат і податися на підпис до президента. Але тенденція вже очевидна. Також варто нагадати, що голосування щодо закону про фінансування військового бюджету є логічним продовженням акту «Про підтримку стабільності і демократії в Україні», ухваленого Конгресом восени поточного року. Зазначений документ також містить норму, що забороняє американському президенту визнавати Крим «російським».

Перше – Москві не варто розраховувати на «рівноправні відносини» з адміністрацією Дональда Трампа, як говорив президент Володимир Путін під час нещодавнього послання Федеральним зборам. Під таким формулюванням кремлівське начальство розуміє визнання «Кримнашу» і якесь привілейоване право втручатися у внутрішні справи України, але це ‒ путінські «хотілки». Республіканська партія утримує більшість в обох палатах Конгресу. Представники зазначеної політичної сили, як показали події останніх двох років, налаштовані жорстко проти політики Москви, яка захопила український Крим і організувала «гібридну війну» на сході нашої країни. Саме республіканці активно лобіювали ініціативу з надання нашій країні не тільки оборонних, але й наступальних озброєнь. Видатні представники Республіканської партії неодноразово критикували адміністрацію Барака Обами за зайву «м'якість» щодо Москви. Наприклад, новообраний віце-президент Майкл Пенс сказав, що саме «перезавантаження» відносин із Росією, ініційоване командою Обами, призвело до анексії українського Криму.

Друге – ухвалення такого документа вкладається в логіку формування військово-політичної команди майбутньої адміністрації. Дональд Трамп вибрав на посаду голови Пентагону генерала Джеймса Маттіса. Його вирізняє критичний підхід до російської політики, прагнення діяти з позиції сили. Генерал неодноразово висловлювався за розширення підтримки України, звинувачуючи Росію в окупації Криму та частин Донецької та Луганської областей. Головою ЦРУ в новій адміністрації стане Майк Помпео ‒ послідовний критик Кремля. Умовним «русофілом» є ймовірний радник президента з національної безпеки Майкл Флінн ‒ відставний генерал, який раніше керував військовою розвідкою. Якщо документ остаточно ухвалять, це стане додатковим аргументом до того, що ніякої «великої угоди» щодо України між Трампом і Путіним не буде. Американська політична система, що містить в собі механізми стримувань і противаг, не допустить цього.

Сергій Стельмах – політичний оглядач

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

Оригінал – на сайті «Крим.Реалії»

  • Зображення 16x9

    Сергій Стельмах

    Кримський політичний оглядач (ім'я та прізвище автора змінені з міркувань безпеки). Із «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) – з 2015 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG