Доступність посилання

ТОП новини

Чому голодних малюків ніхто не врятував?


20-річна матір у Києві, яка залишила двох малюків на дев’ять днів самих удома, наразі перебуває у київському ізоляторі тимчасового тримання. 7 грудня Голосіївський районний суд постановив взяти Владиславу Подчапко під варту на два місяці без права внесення застави. У столичному управлінні Нацполіції України повідомили про відкриття кримінального провадження щодо жінки через залишення нею у небезпеці двох малолітніх дітей, одна з яких загинула. У поліції стверджують, що викликів про плач дітей не надходило. Натомість уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба повідомив зі слів сусідів, що поліція приїжджала, але до квартири з дітьми не потрапила.

На сторінці Владислави Подчапко у соцмережі «ВКонтакте» – публікації про дітей і материнство. Своє місце роботи жінка зазначила як спільнота для мам «Сучасна мама». Фотоальбоми заповнені знімками з малюками під час прогулянок, з дитячого майданчика, із дитсадка, з іграшками і повітряними кульками. Є також і її фотографії з чоловіками.

Владислава Подчапко зі співмешканцем Антоном, фото із vk.com/id142135093
Владислава Подчапко зі співмешканцем Антоном, фото із vk.com/id142135093

Одне із останніх фото із сином, який помер від голоду. Фото опубліковано на vk.com/id142135093
Одне із останніх фото із сином, який помер від голоду. Фото опубліковано на vk.com/id142135093

Вранці 6 грудня стало відомо про те, що її однорічний син помер, а дворічна донька перебуває у критичному стані. Діти голодували у замкненій квартирі протягом дев’яти днів. Матір у цей час була зі своїм співмешканцем та наймолодшою дитиною, немовлям.

Поліція: викликів не було

У поліції стверджують, що протягом дев’яти днів, коли діти були зачинені у квартирі, викликів до патрульної поліції не надходило. За словами начальника відділу комунікації Головного управління Національної поліції у Києві Оксани Блищик, поліція дізналася зі ЗМІ про те, що сусіди нібито дзвінки в поліцію про допомогу і закликає медіа не поширювати неперевірену інформацію.

​Як пояснила Оксана Блищик у коментарі для Радіо Свобода, для спростування таких повідомлень Нацполіція та патрульні провели перевірку викликів за адресою будинку, де відбулася трагедія. Згідно із результатами, упродовж останнього місяця до поліції дзвонили п’ять разів: два повідомлення про крадіжки і три – в ніч із 5 на 6 грудня, коли жінка та лікарі швидкої повідомили про смерть малюка.

​У прокуратурі міста Києва наразі уточнюють інформацію про те, чи були раніше виклики поліції і чи приїжджав наряд. За словами прес-секретаря київської прокуратури Надії Максимець, прокуратура направила офіційний запит до патрульної поліції, а також запити до соціальної служби про те, чи їм було відомо про ситуацію у цій родині.

Сусіди кажуть, що чули плач дітей і навіть викликали поліцію – Кулеба

А от уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба написав на своїй сторінці у Facebook: «Сусіди чули плач дітей щоранку і щовечора. Кажуть, що навіть викликали поліцію, але на прохання двері ніхто не відчинив і поліція поїхала».

Радіо Свобода звернулося за уточненням до офісу уповноваженого. Прес-секретар Софія Федченко підтвердила, що таку інформацію Кулеба отримав від сусідів, коли приїхав 6 грудня на місце подій.

Інформацію про те, що поліція приїжджала на виклик сусідів, підтверджує і правозахисник Едуард Багіров. У коментарі Радіо Свобода він повідомив: про те, що поліція приїжджала на виклик і не потрапила до квартири, де плакали діти, дізнався від знайомого працівника правоохоронних органів.

Імені свого джерела Багіров розкривати не став, як і не зміг уточнити, коли саме та від кого надійшов виклик до поліції упродовж тих дев’яти днів, доки діти були самі.

Інформація достовірна. Сусіди викликали поліцію. Поліцейські, які прибули на дзвінок сусідів, не змогли потрапити у приміщення
Едуард Багіров

«Інформація інсайдерська, достовірна, але я не можу назвати прізвище і посаду того поліцейського, який зі мною поділився цією інформацією… Сусіди викликали поліцію. Поліцейські, які прибули на дзвінок сусідів, не змогли потрапити у приміщення», – сказав Багіров.

На його думку, поліцейські могли за власною ініціативою запросити працівників житлово-експлуатаційної організації, «сусідів, представників компаній, які можуть зламати замок, щоб переконатися, чи немає у приміщенні дітей, людей похилого віку чи тварин, які могли потребувати допомоги і таким чином зафіксувати документально, що вони були у приміщенні».

Правозахисник вважає, що співробітники поліції не хотіли «вплутуватися» у ситуацію, при якій їм би довелося, використавши службові повноваження, потрапити у квартиру. Якби там нікого не виявилося, власники квартири могли би притягнути поліцейських до відповідальності, стверджує Багіров.

«Правоохоронці ігнорують виклики, пов'язані з дітьми» – Багіров

Правозахисник Едуард Багіров стверджує, що українські правоохоронці ігнорують дзвінки дітей або пов'язані з ситуаціями довкола дітей.

«Якщо провести аудіоаналіз усіх дзвінків, які потрапляють по спецлінії 102, в тому числі через плач дітей чи крики, процентів 50 поліцейські не реагують і не прибувають за адресою», ­– сказав Багіров у коментарі Радіо Свобода.

За словами Багірова, його 25-річний досвід у правозахисній діяльності, включаючи очолювання Громадської ради при МВС, дозволяють стверджувати: «Якщо надходить дзвінок про те, що у сусідній квартирі б'ють дитину, Конвенція прав дитини вже не працює. Поліцейські можуть і не приїхати, натомість – направити дільничного, який проведе розмову «для галочки».

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська сказала в інтерв'ю Радіо Свобода, що буде аналізувати журнали викликів поліції для з’ясування обставин. Вона пояснила, що закон України «Про Національну поліцію» надає право поліцейським увійти до будь-якого помешкання задля врятування життя.

Навіть право на приватність і право на вільне володіння своєю власністю може бути перервано, якщо необхідно врятувати життя
Валерія Лутковська

«Сьогодні закон чітко передбачає, що навіть право на приватність і право на вільне володіння своєю власністю може бути перервано, якщо необхідно врятувати життя» – сказала омбудсмен.

Натомість, за її словами, бракує розробленого «алгоритму дій», які мають дозволити державному органу втручатись у непорушні права людини – заходити у приватне помешкання, якщо є ознаки загрози життю.

Має бути чітка інструкція, протокол, яким чином поліцейський має реалізувати своє право увійти в помешкання
Валерія Лутковська

«Має бути чітка інструкція, протокол, яким чином поліцейський має реалізувати своє право увійти в помешкання, що передбачено законом «Про Національну поліцію» – сказала вона. Лутковська навела приклад Європейського суду з прав людини: поки про порушення не дізнається держава, суд навіть не приймає справу до розгляду. Як тільки держава дізналась, Європейський суд починає аналізувати кожен крок державних органів, пояснила обмудсмен.

«Мамина радість» і «ні сльозинки в очах»

У прес-центрі Судової влади України повідомили Радіо Свобода, що Голосіївський районний суд постановив взяти Владиславу Подчапко під варту на два місяці без права внесення застави.

Теперішній співмешканець Владислави Антон Подчапко від коментарів для Радіо Свобода відмовився, посилаючись на нерозголошення таємниці слідства.

Радіо Свобода вдалося поспілкуватися із жінкою, яка була понятою о 5-й ранку 6 грудня у Голосіївському районному відділі поліції після того, як Подчапко викликала поліцію, знайшовши у квартирі мертвим свого сина.

За словами Катерини Нечаєвої, вона була свідком вилучення особистих речей Подчапко і того, як вона викликала адвоката, коли її доправили до райвідділку.

Вона сиділа у коридорі зі своїм адвокатом, ані сльозинки на очах я у цієї жінки не побачила
Катерина Нечаєва

«Вона сиділа у коридорі зі своїм адвокатом, ані сльозинки на очах я у цієї жінки не побачила. У мене було враження, ніби у неї взагалі нічого не трапилося», – прокоментувала Нечаєва.

За її словами, Подчапко розповідала слідчим, що не мала можливості приїхати до дітей.

«Неблагополучною» усю родину Владислави називає її подруга Аліна Древецька. Вона сказала Радіо Свобода, що Владислава «не вміє і не знає, як працювати». За її словами, раніше Владислава із батьком дітей Олексієм поверталася до Первомайська, тому що «вони комусь заборгували грошей, їх у Києві шукали».

Інша подруга Владислави, яка побажала залишитися анонімною, стверджує, що гуляла з нею кілька днів тому – у той час, коли діти вже тиждень перебували у помешканні самі. Вона підтвердила, що протягом цього періоду жінка була у свого співмешканця Антона.

«Як вона мені говорила, діти знаходилися з нею у її співмешканця. Вона сказала, що в квартирі, де насправді були діти, живуть квартиранти», – сказала вона в коментарі Радіо Свобода.

За словами жінки, Подчапко добре поводилася з дітьми і не збиралася віддавати їх у притулок: «Вона весь час говорила, як вона їх любить, що «це мамина радість». Я не знаю, чому вона так вчинила». За словами подруги матері, раніше Подчапко могла залишити дітей на 2-3 години, коли ті спали.

Як передає «ТСН», загроза життю старшої дівчинки на разі минула, і дитину вже почали потроху годувати. Заступник головного лікаря Київської міської клінічної дитячої лікарні №1 Альбіна Анісімова повідомила, що стан дитини стабілізувався, і протягом тижня вона перебуватиме у лікарні.

Наразі правоохоронці проводять слідчі дії. Стаття, за якою розпочато кримінальне провадження, передбачає до восьми років позбавлення волі.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG