Доступність посилання

ТОП новини

Новинський – «доторканний». Що за цим стоїть?


Новинський тепер «доторканний». Як це було? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Новинський тепер «доторканний». Як це було?

Верховна Рада позбавила депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського недоторканності – усупереч рішенню регламентного комітету не йти на такий крок. Генеральний прокурор Юрій Луценко задоволений, адже тепер Новинського можна перевести зі статусу свідка у категорію підозрюваних. Депутат же винним себе не вважає. Він називає справу проти себе замовною та політичною і обіцяє нікуди не тікати з країни. Думки колег Новинського у парламенті розділились. Хтось радіє, що голосів на зняття недоторканності вистачило, а дехто вважає, що справа «розвалиться» в суді, бо Новинського, на їхню думку, ніхто і не планує карати.

​У справі про спробу екс-президента Віктора Януковича захопити церковну владу, усунувши тодішнього очільника УПЦ (Московського патріархату) митрополита Володимира (Сабодана), може бути зрушення. Із Вадима Новинського, якого Генеральна прокуратура звинувачує у позбавленні волі Олександра (Драбинка), найближчого соратника митрополита, зняли депутатську недоторканність.

Предстоятель Української православної церкви (МП), митрополит Володимир (Сабодан) (праворуч) та cекретар предстоятеля УПЦ (МП), на той час архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Київ, 8 квітня 2012 рік
Предстоятель Української православної церкви (МП), митрополит Володимир (Сабодан) (праворуч) та cекретар предстоятеля УПЦ (МП), на той час архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Київ, 8 квітня 2012 рік

Щоби переконати депутатів, що це потрібно, до Верховної Ради прийшов генеральний прокурор Юрій Луценко.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

«На цей момент народний депутат Новинський проходить у справі як свідок. Без рішення Верховної Ради про притягнення до кримінальної відповідальності ми не можемо вписати його в іншому статусі у підозру Януковичу, Коряку або Захарченку», – говорив він із трибуни.

Цю пропозицію не підтримував регламентний комітет. Його голова Павло Пинзеник зауважив, що Луценко не надав переконливих доказів того, що з Новинського слід знімати недоторканність.

Луценко облаяв адвоката Новинського на засіданні комітету Ради (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

«Натомість ГПУ повідомила членів комітету про намір зібрати докази його причетності або непричетності після надання згоди Верховної Ради на притягнення його до кримінальної відповідальності», – сказав Пинзеник.

Вадим Новинський прийшов на засідання парламенту. Він також не пропускав комітетів, на яких розглядали питання його недоторканності. Депутат виглядав досить спокійно і говорив, що йому боятись нічого.

Вадим Новинський під час засідання Верховної Ради. Київ, 8 грудня 2016 року
Вадим Новинський під час засідання Верховної Ради. Київ, 8 грудня 2016 року

«Зразу видно, що це політичний детектив, який базується на доносах, брехливих свідченнях, припущеннях і фантазіях Генеральної прокуратури», – сказав депутат.

На це парламентарі почали звинувачувати Новинського у роботі на Росію та у фінансуванні «антимайдану». На це Новинський заявив, що листа з офіційним проханням надати йому українське громадянство написав у 2012 році чинний президент Петро Порошенко. Тоді він був міністром економічного розвитку і торгівлі в уряді Миколи Азарова.

Новинський: у суді – «розвалиться», я певен у цьому

Після виступів голів фракцій та депутатів стало зрозуміло, що «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина», Радикальна партія підтримають ініціативу. Натомість «Опозиційний блок», «Воля народу» і «Відродження» не дали голосів.


Недоторканність із Вадима Новинського зняли, утім, голосів ледве вистачило: 228 парламентарів висловились «за».

Виходячи з сесійної зали, Новинський запевняв журналістів, що тікати з країни не планує і братиме участь у всіх процедурах у його справі.

«Я точно знаю, що цю справу сфабрикували на основі брехливих свідчень людей, які у цьому кровно зацікавлені. І тому все, що відбуватиметься під час досудового слідства і в суді, «розвалиться», я певен у цьому», – сказав Новинський на брифінгу після голосування.

Лідер фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко, коментуючи рішення Верховної Ради, сказав, що таким чином влада намагається прикрити невдачі у внутрішній і зовнішній політиці.

Юрій Бойко (ліворуч) та Вадим Новинський. Архівне фото
Юрій Бойко (ліворуч) та Вадим Новинський. Архівне фото

«Ми захищатимемо честь і гідність Вадима Владиславовича Новинського всіма законними методами, зокрема, із залученням міжнародних організацій, яким буде показано реальне, істинне обличчя сьогоднішньої влади», – сказав Бойко.


Новинський сьогодні вночі, мабуть, активно «працював» по голосуванню – Шкіряк

Вадим Новинський – не політична жертва режиму, а людина, яка цілеспрямовано працювала і працює на розвал української державності, тож обурює, що голосів на позбавлення його недоторканності ледве вистачило, сказав у коментарі для Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

«Новинський сьогодні вночі, мабуть, активно «працював» по голосуванню. Я цього не бачив, але у мене сумнівів немає. А те, що він поводить себе так спокійно, – це, певним чином, технологія. Йому своїм виразом обличчя і коментарями потрібно показувати абсолютну впевненість. І це, у першу чергу, спрямовано на мобілізацію його електорату», – каже Шкіряк.

Далі справа прокуратури – якісно довести звинувачення до суду, говорить він. Щодо Новинського, окрім звинувачень кримінального характеру, можна також відкривати справи про економічні злочини, вважає Шкіряк.

Вони з Новинського зараз роблять лідера партії «Опоблок» – Лозовий

Подання Юрія Луценка є незграбним і більше «грає на руку» самому Новинському, вважає депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий. Як наслідок, Генеральна прокуратура програє справу, каже він. А недоторканність із Новинського зняли, тому що він уже має певні домовленості про «мирову» із Луценком, припускає Лозовий.

Андрій Лозовий
Андрій Лозовий

«Вони з Новинського зараз роблять лідера партії «Опоблок» чи якоїсь православної партії Московського патріархату», – каже він.

Свою версію він пояснює тим, що Порошенко хоче відібрати частину бізнесу Новинського у «Метінвест холдингу». Президент та його адміністрація не коментували цих звинувачень.

В основі справи є бізнес-конфлікт із президентом – політтехнолог

Політичних підстав для переслідування Новинського немає, а в основі справи є бізнес-конфлікт із президентом, упевнений спеціаліст із політичних технологій Сергій Гайдай. Ідеологічно ж Новинський дуже подібний до Порошенка, каже він.

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

«По Новинському нема жодного політичного підтексту. Йому нічого ділити з нашою владою», – каже він.

Практика позбавлень недоторканності депутатів в Україні рідко коли мала на меті відновлення справедливості і покарання винних, додає експерт.

Напередодні регламентний комітет двічі розглядав і вирішив не рекомендувати зняття недоторканності з Новинського. Тоді депутати назвали подання генерального прокурора Юрія Луценка недостатньо обґрунтованим. Рішення про те, чи виносити це питання на розгляд парламенту, переклали на спікера Андрія Парубія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG