Доступність посилання

ТОП новини

Руйнування на Донбасі у цифрах


Зруйнований будинок у Водяному. Донбас, жовтень 2016 року
Зруйнований будинок у Водяному. Донбас, жовтень 2016 року

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі»

Під час війни на Донбасі, окрім випадків тяжких порушень прав людини – позасудових страт, тортур та незаконного утримання у місцях несвободи, зафіксовані також непоодинокі випадки злочинів проти мирного населення. Так, зокрема, важливе місце серед подібних проблем займає знищення нерухомого майна жителів ураженого збройним конфліктом Донбасу.

Харківська правозахисна група, що входить до складу Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», провела моніторинг, під час якого збирала, документувала та обробляла інформацію про злочини, скоєні від початку війни. Зокрема, правозахисники з’ясовували, яку частку зруйнованих житлових об’єктів було відновлено, які для цього залучалися фінансові ресурси, чи було належно задокументовано заподіяні ушкодження.

Руйнування на Донбасі
Руйнування на Донбасі

Під час моніторингу документатори здійснили сім візитів до населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення. Правозахисники спілкувалися з місцевими жителями, які постраждали від обстрілів, із родичами людей, які загинули внаслідок збройного протистояння, колишніми полоненими та іншими постраждалими від війни.

У результаті моніторингу вдалося зібрати інформацію щодо понад 1000 випадків знищення будинків внаслідок обстрілів. Практично всі місцеві дороги було зруйновано кулями та вибухівкою, а також через рух тяжкої артилерії.

В окремих населених пунктах, підконтрольних урядові України, взагалі не працюють поштові відділення, а телекомунікації функціонують з перебоями, що неабияк утруднює роботу органів місцевого самоврядування. Подекуди у містах і селах немає місцевих представників поліції. Через це жителі, чиє житло було зруйноване, навіть не можуть звернутися до правоохоронних органів, щоб відкрити кримінальне провадження.

Окрім цього, значна частина сільськогосподарських угідь стала непридатною для використання через ушкодження орного шару ґрунту обстрілами та бомбардуваннями.

Ще гірші справи на тимчасово окупованих територіях Донецької області. Тут за час війни було зруйновано або ушкоджено понад 2,5 тисячі об’єктів житлової та соціальної сфери. З них наразі відновлено лише 366 об’єктів. Ще 10 тисяч житлових будинків у двадцяти населених пунктах серйозно постраждали під час збройного протистояння.

Здебільшого власники приватних будинків змушені самостійно займатися реконструкцією пошкодженої нерухомості. Схожа ситуація і на окупованій частині Луганщини.

На частині Луганської області, що контролюється урядом України, було знищено в сумі близько 9 тисяч об’єктів – із них 7 тисяч житлових будинків, понад 400 доріг, 30 мостів, 90 закладів охорони здоров’я, 100 шкіл, 250 об’єктів інженерних мереж та майже 80 культурних і спортивних інституцій. Деякі школи та заклади охорони здоров’я вже відновлені. Однак станом на серпень 2016 року ще майже 6 тисяч будинків усіх форм власності залишалися знищеними або ушкодженими.

Донецька область

Авдіївка

У результаті обстрілів і боїв у місці було ушкоджено 77 багатоквартирних будинків, 595 приватних будинків, 5 шкіл, 4 дитсадки, міську лікарню та ПТУ.

Новогородське

Руйнування торкнулися 61 приватного будинку, школи та двоповерхового багатоквартирного будинку, а також двох мостів і понад 700 метрів дорожнього покриття. На їхнє відновлення знадобиться майже 6 мільйонів гривень, з яких сьогодні освоєно тільки близько 600 тисяч гривень.

Іншою серйозною загрозою, що нависла над Новогродським, є ймовірність екологічної катастрофи. На території села працює компанія Inkor & Co – виробник нафталіну та фенолу. Токсичні карбонатні відходи зберігаються у шламонакопичувачах та резервуарах, що утруднює прохід води через греблю. 2015 року дамбу та вододренажну систему, яка підтримує певний рівень води у резервуарах із токсичними відходами, було пошкоджено внаслідок обстрілів.

Луганська область

Опитне

Під час обстрілів постраждало 24 приватні будинки, будівля сільської ради, багатоквартирний будинок, школа мистецтв та філіал Артемівського професійного аграрного ліцею. Будівля місцевого медичного центру та акушерського відділення знищена повністю.

Крім того, важка військова техніка знищила тут 5,5 кілометрів доріг, а міни та фортифікації зробили непридатними для використання понад 100 гектарів землі.

Обстріляний будинок у Щасті, Луганщина
Обстріляний будинок у Щасті, Луганщина

Побєда

На початку серпня 2014 року у селі близько 200 місцевих жителів постраждали від обстрілів БМ-30 «Смерч», що спрямовувалися головно на базу батальйону «Воля» (Львів), яка розташовувалася поряд із селом. Кілька пострілів влучили у склад боєприпасів, що призвело до потужних вибухів. Тоді внаслідок обстрілів постраждало 140 будинків, більшість з яких досі залишаються понищеними.

Станиця Луганська

У результаті бомбардування блокпосту, розташованого в селищі, було підірвано і міст через річку Сіверський Донець. Одна з бомб влучила у центр Станиці Луганської, в результаті чого загинуло 9 людей, серед яких була 5-річна дитина. Ще 11 осіб отримали поранення, п’ятеро – тяжкі. Було знищено близько 100 житлових будинків, школу, будівлю районного управління освіти, кілька будинків, автостанцію та дороги.

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» займається документуванням злочинів, скоєних під час збройного конфлікту на сході України. Кожне свідчення про порушення прав людини впливає на те, наскільки швидко їх винуватців притягнуть до відповідальності – у тому числі міжнародні органи юстиції.

Кожен з нас може допомогти відновити справедливість і мир на Донбасі. Якщо вам відома інформація про випадки незаконного затримання чи позбавлення волі на Донбасі – будь ласка, заповніть спеціальну захищену форму на сайті Коаліції. Без вашої письмової згоди Коаліція не публікуватиме та не передаватиме отриманої інформації третім особам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG