Доступність посилання

ТОП новини

Влада Білорусі зрозуміла, що треба показати зуби Москві – експерт


Олександр Класковський
Олександр Класковський

Стурбованість білоруської влади з приводу загрози з боку Росії останнім часом значно збільшилася – саме цим можна пояснити рішення затримати двох проросійських активістів Дмитра Алімкіна і Юрія Павловця. Таку думку в інтерв'ю Радіо Свобода висловив політичний аналітик Олександр Класковський. Слідчий комітет заявляє, що затриманим загрожує до 12 років позбавлення волі. Чому білоруська влада вирішила піти на цей крок?

Експансія «русского мира» стала переходити червону межу

– На мій погляд, ця історія свідчить про те, що з точки зору білоруського керівництва експансія «русского мира», в тому числі інформаційної сфери, стала переходити червону межу. Довгий час аналітики, опозиційні політики підкреслювали, що Мінськ боїться зробити якісь рішучі заходи у відповідь на повзуче просування ідей «русского мира». Дійсно, з урахуванням того, що Білорусь перебуває в сильній економічній, політичній залежності від Москви і досі не вирішений нафтогазовий конфлікт.

Якщо, всупереч усьому, білоруська влада все ж зважилася на такі жорсткі дії, то це показує, що там, нагорі, є відчуття небезпеки зі Сходу. Можна припустити, що Олександру Лукашенку відомо набагато більше, ніж відомо широкому загалу. Напевно, якісь речі, які у білоруського керівництва викликають велику тривогу

Тому, якщо всупереч усьому, білоруська влада все ж зважилися на такі жорсткі дії, то це показує, що там, нагорі, є відчуття небезпеки зі Сходу. Оскільки відносини Білорусі і Росії на найвищому рівні це дуже непрозора сфера, можна припустити, що Олександру Лукашенку відомо набагато більше, ніж відомо широкому загалу – це, напевно, якісь речі, які у білоруського керівництва викликають велику тривогу.

У арешті проросійських блогерів є очевидний політичний підтекст. Білоруська влада приміряє на себе кримсько-донбаський сценарій

У арешту цих проросійських блогерів є очевидний політичний підтекст. Зважаючи на нещодавні ток-шоу на російських телеканалах і антибілоруські публікації на досить відомих російських ресурсах, білоруська влада приміряє на себе кримсько-донбаський сценарій, який супроводжувався потужною інформаційною війною. Почуття небезпеки зі Сходу у білоруської влади помітно зросло. У підсумку, мені здається, було ухвалено рішення послати сигнал Москві, що ми будемо захищати свою інформаційну безпеку, а в підсумку і національну безпеку Білорусі взагалі.

– Якою буде реакція Москви? І чи буде вона взагалі?

У Кремлі поки будуть придивлятися

– Поки ми бачимо реакцію на рівні керівництва агентства «Регнум». Звісно, там кажуть про право на плюралізм, про нових політв'язнів. Але чи буде реакція на рівні вищого російського керівництва? Я не впевнений. У Кремлі поки будуть придивлятися.

Білоруська влада зрозуміла, що треба показати зуби Москві

Білоруська влада, думаю, зрозуміла, що гірше не буде і треба показати зуби Москві. Очевидно, що відносини на найвищому рівні увійшли в сильний клінч. Йдеться про те, чи втримається білоруський економіка. У такій ситуації Лукашенко звик діяти рішуче, в певному сенсі провокаційно. Причому така політика Лукашенка приносила раніше йому певний результат і Москва йшла на компроміс. За великим рахунком, ні тоді, ні зараз невигідно доводити до градусу кипіння суперечки з останнім стратегічним союзником. Тому білоруське керівництво вирішило діяти у своїй манері, загострюючи ситуацію.

– Як Ви вважаєте, це точкова, показова акція з боку білоруської влади, чи потрібно чекати нових арештів прихильників «русского мира» в Білорусі?

– Важко прогнозувати. Здається, і Москва, і Мінськ роблять тестові дії. Певний час тому, коли на російських телеканалах в один день відбулися два шоу з антибілоруським підтекстом, білоруські аналітики сперечалися: це інформаційна війна чи пробне вибудовування пропагандистського дискурсу. Найімовірніше, це було перше, інтенсивної компанії ми поки не бачимо. Білоруська влада, думаю, в цій ситуації також робить тестовий крок – вона хоче подивитися, якою буде реакція Москви, чи зрозуміють там, що треба дещо прикрутити гучність небезпечної пропаганди.

– Арешти Алімкіна і Павловця також викликали дискусію про те, чи можна заарештовувати за свої думки. Що Ви думаєте з цього приводу?

– Ми спостерігаємо гуркіт пропагандистського грому і, знаючи український сюжет, ми розуміємо, що російська пропагандистська машина може влаштувати термоядерний апокаліпсис в масовій свідомості білорусів. Тому в цій ситуації менша нація повинна захищатися всіма доступними засобами.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG