Доступність посилання

ТОП новини

Без подолання корупції лідери України приведуть її до провалу – економіст Андерс Ослунд


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Яке враження про Україну створюють для зовнішнього світу нові й нові корупційні скандали з Києва? Про це розповів Радіо Свобода економіст Андерс Ослунд, старший співробітник аналітичного центру «Атлантична рада» у Вашингтоні. Андерс Ослунд досліджує розвиток держав Східної Європи упродовж майже усього свого професійного життя. Його остання книга Ukraine: What Went Wrong and How to Fix It («Україна: Що пішло не так і як це виправити»).

– Чи змінюється на Ваш погляд ситуація з корупцією в Україні?

Великою позитивною зміною стало запровадження в Україні єдиних цін на енергію. Другим джерелом було багато брудних корупційних субсидій, які ліквідувала Яресько. Третє – система державних закупівель ProZorro

– Коли йдеться про проблему корупції, змінилося багато. Великою позитивною зміною стало запровадження в Україні єдиних цін на енергію, бо саме різниця в ціні була найбільшим джерелом корупційних надходжень для частини еліти. Другим джерелом було багато брудних корупційних субсидій з державного бюджету, які ліквідувала тодішній міністр фінансів Наталія Яресько. Це можна додати до досягнень. Третє – система державних закупівель ProZorro.

Але великою проблемою залишається те, що майже нічого не зроблено з системою судочинства. Закони про реформу прокуратури, схвалені у вересні 2015 року під впливом тодішнього генерального прокурора Шокіна були такі, що запобігали будь-яким змінам. Великих змін на краще ми не бачимо і за нового генерального прокурора Луценка.

У червні були схвалені закони щодо судової системи, які змусили деяких, очевидно, корумпованих суддів піти з посад добровільно, але ще невідомо, що буде з рештою. Нічого не зроблено для змін у відповідних підрозділах СБУ. Досить ефективний заступник керівника СБУ, який боровся з корупцією, був усунений понад рік тому, то це був крок назад.

Найбільшою проблемою України залишається ситуація у органах нагляду за законністю та в судочинстві

Отже, найбільшою проблемою України залишається ситуація у органах нагляду за законністю та в судочинстві. Позитивним був початок роботи Національного антикорупційного бюро, проте ми ще сподіваємося побачити, чого вони зможуть досягти.

– Чи можуть нові органи і закони бути ефективними в умовах політичної корупції? Депутат-утікач Олександр Онищенко стверджує, що сам був причетний до сумнівних дій чільних політиків, включно з президентом, що в Адміністрації президента спростовують. Чи варто такі звинувачення сприймати серйозно?

Олекандр Онищенко
Олекандр Онищенко

– Я не прокурор. Не у моїй компетенції відповідати на таке запитання. Але, на мій погляд, це лунає дуже серйозно і потребує належного розслідування.

– Від колишнього директора департаменту оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Віктора Плахути лунає застереження про корупцію в системі закупівель Міністерства оборони України. Активіст антикорупційного руху стверджує, що закони про таємність інформації дозволяють приховувати завищені ціни контрактів, переплату за техніку й спорядження. Чи це щось несподіване для Вас?

– Очевидно, що в Україні цього варто очікувати. Там, де є загроза корупції, винятків із системи ProZorro робити не варто. Система закупівлі зброї в Україні вважається дуже корумпованою. Називати конкретних відповідальних я не можу.

– Засекречення інформації контрактів Міноборони виправдовується особливістю галузі. Україна перебуває в стані війни, і саме це також гальмує боротьбу з корупцією, хіба не так?

Повсюди, де є зайва секретність, там буде і зайва корупція

– Я вважаю, що повсюди, де є зайва секретність, там буде і зайва корупція. Очевидно, що приховування інформації за виправданнями про секретність збільшує можливості для корупції конкретних посадовців. Звичайно, що потреби національної безпеки вимагають певної таємності, але її треба зводити до мінімуму, а не максимуму.

– Ваше бюро базується у Вашингтоні, звідки Україна отримує суттєву частку військової допомоги та іншу підтримку. Чи відчуваєте Ви, що новини про корупцію з України зменшують бажання допомагати Києву?

Корупція в Україні є серйозною перешкодою для додаткової західної фінансової допомоги Україні. Україна мусить долати корупцію

– Корупція в Україні є серйозною перешкодою для додаткової західної фінансової допомоги Україні. Це стосується всіх: уряду США, ЄС, урядів європейських країн, Світового банку, МВФ, ЄБРР і Європейського інвестиційного банку. Україна мусить долати корупцію. Мені не вкладається в голову, як чільні українські лідери не розуміють, що вони повинні долати корупцію, бо інакше вони ведуть країну до повного провалу.

– Чи бачите Ви у політичному середовищі США ознаки того, що в західній пресі часом називають «втомою від України»?

– Мені не подобається вислів «втома від України». Я б радше казав, що люди серйозно стурбовані рівнем корупції на найвищих щаблях влади в Україні. Українські лідери повинні усвідомити, що їм треба покласти цьому край. Йдеться не про те, що хтось «утомився від України». Вони втомлені корупцією в українських владних колах. Я б радив використовувати такі слова, а не «втома від України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG