Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-литовська дружба: Вільнюс сприятиме в отриманні «безвізу»


Порошенко і Ґрібаускайте обговорили успіхи України і загрози їй
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

До Києва з офіційним візитом прилетіла президент Литви Даля Ґрібаускайте. На зустрічі з українським лідером Петром Порошенком вони підписали низку договорів про співпрацю, серед них – дорожня карта розвитку стратегічного партнерства на наступні кілька років. Паралельно у Києві проходить Другий українсько-литовський економічний форум.

Петро Порошенко і Даля Ґрібаускайте домовились поглибити співпрацю у галузі енергетичної безпеки, боротьбі з корупцією (обмін експертами) та військовій сфері (спільні навчання). Український президент назвав свою литовську колегу найкращим другом України в Європі.

Стратегічне партнерство між двома країнами за останні роки зміцніло, додав він. Зокрема, це стосується економічної співпраці, підтримки на міжнародній арені та на рівні народів – литовці охоче приймали українських вояків на лікування.

Ми надзвичайно цінуємо послідовну позицію Литви на підтримку чіткої імплементації Мінських угод
Петро Порошенко

«Ми надзвичайно цінуємо послідовну позицію Литви на підтримку чіткої імплементації Мінських угод. І тієї величезної ролі, яку вони відіграють у встановленні миру», – зауважив він.

Росія, натомість, послідовно порушує домовленості: обстріли тривають, українські військові зазнають поранень і гинуть, важке озброєння не відводять із непідконтрольних територій, додав Порошенко. На тлі цього Україна розраховує на продовження санкцій проти агресора, сказав президент.

Голос Литви на міжнародній арені

Підтримка Литви також відчувається у питанні безвізу, а це цінно напередодні засідання Європейської ради 15 грудня, зауважив Порошенко. І Вільнюс спробує допомогти українцям у цьому питанні, додала Даля Ґрібаускайте.

Намагатимусь бути корисною в тому, щоби допомогти завершити процедуру отримання безвізу для України
Даля Ґрібаускайте

«Я також їхатиму на засідання Європейської ради. Намагатимусь бути корисною в тому, щоби допомогти завершити процедуру отримання безвізу для України. Я сподіваюся, це буде імплементовано наступного року, і українці зможуть їздити вільно до Європи», – сказала вона.

Грібаускайте додала, що Україну слід підтримувати, адже вона проходить через складні і болючі реформи і має при цьому протистояти Росії на Донбасі. Водночас резонанс навколо електронних декларацій українських посадовців засвідчив, що проблем із корупцією ще дуже багато, сказала вона. Цю проблему вона назвала «раком, який найбільше заважає розвитку та грабує українців». Литва готова надіслати своїх експертів-антикорупціонерів, які консультуватимуть Україну.

«Що стосується оборони, я дуже рада, що ми маємо Литовсько-польсько-українську бригаду. І що надсилаємо вам інструкторів, які є успішними. І ми також вчимось в українських військових», – сказала президент Литви.

Ґрібаускайте додала, що зараз Україна протистоїть тим викликам, які загрожують усій Європі. І що, окрім опору зовнішньому ворогу, слід працювати над власною економікою, розширювати зв’язки з новими торговельними партнерами та інвесторами.

Зустріч президентів Порошенка та Ґрібаускайте відбулась із нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Литвою. Наступного року на аналогічну зустріч до Вільнюса полетить Порошенко.

Експорт зростає там, куди приходять інвестори з ЄС – Микольська

Паралельно із цим у Києві відбувався Другий українсько-литовський бізнес-форум. У фокусі уваги – економічні відносини двох країн.

Литовський бізнес зацікавлений у тому, щоби тісніше працювати з Україною, заявив віце-президент Конфедерації промисловців Литви Арунас Лаурінайтіс. Тому на рівні з ключовими темами форуму – енергетикою, екологією та Угодою про асоціацію між Україною та ЄС – багато уваги приділялось також інвестиційним проектам.

А це важливо, адже український експорт зростає саме у тих галузях, куди приходять інвестиції Євросоюзу. На цьому наголосила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговельний представник України Наталія Микольська.

Наталія Микольська
Наталія Микольська

«Таким чином європейські інвестори приносять за собою логістику, мережу збуту. І вони намагаються залучити українські ресурси до глобальних і регіональних ринків», – сказала вона.

Торговельно-економічні відносини між Україною та Литвою, членом ЄС, посилюються щороку. На українському ринку працює понад 250 підприємств із литовським капіталом. Найкрупнішим із них є «БТ Інвест», що володіє торговельною мережею супермаркетів Novus.

Частка експорту України до країн ЄС наразі лідирує – 45%, зауважив на форумі президент Петро Порошенко. Тоді як експорт до Росії за кілька років упав із 36% до 8%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG