Доступність посилання

ТОП новини

У Європі нарощують опір російській пропаганді


У світі зростає кількість проектів, що спрямовані проти сфабрикованих новин. Про це йдеться у свіжому дайджесті дезінформації від робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків. Деякі з нових ініціатив спрямовані на перевірку повідомлень саме у соцмережах.

Три нові ініціативи із протидії фейковим новинам з’явились у Франції, в регіоні «Східного партнерства» та Великобританії. Як повідомляє портал Digiday UK, французька газета Le Monde створила спеціальний підрозділ Les Décodeurs для перевірки фактів.

Керівник нового підрозділу Самуель Лоран вважає, що сьогодні вплив сфабрикованих новин є настільки великим, що потрібні додаткові зусилля для протидії інформаційним вкиданням. Газета Le Monde також планує розробити систему спростування інформаційних вкидань, яка буде надавати читачам інформацію про сайти, що публікують сфабриковані новини, і про ті, що пройшли перевірку; згодом новини з сайтів, що публікують інформаційні вкидання, позначатимуться червоним прапорцем.

Першу фазу цієї ініціативи обіцяють запустити в січні 2017 року. Мета – платформа повинна запрацювати на повну до кінця наступного року і має стати міжнародною системою.

Перевірка новин у Twitter

Сайт Nieman Lab повідомив, що інформаційне агентство Reuters розробило інструмент попередньої оцінки і перевірки термінових повідомлень, що поширюють у Twitter.

Йдеться про 40 параметрів серед яких такі: чи надійшла новина із перевіреного джерела; скільки підписників у тих, хто повідомив про цю новину; чи містить повідомлення посилання і зображення; а також, в деяких випадках, яка структура самого повідомлення. Параметри підсумовуються, щоб привласнити бали, і ті повідомлення, які проходять верифікаційний поріг, дозволяють агентству Reuters з достатнім ступенем впевненості опублікувати термінові повідомлення на своїй Twitter-сторінці.

«Найкращим чином цей інструмент працює в тих ситуаціях, коли про подію повідомляють багато користувачів одночасно. Він не тільки дозволяє агентству Reuters повідомляти першим термінові новини, а й допомагає швидко надавати громадськості перевірену інформацію в надзвичайній ситуації», – йдеться у дайджесті.

На минулому тижні також офіційно стартував ще один новачок із залучення уваги до прокремлівської дезінформації. Портал Polygraph.info виявляє некоректну інформацію в заявах, зроблених представниками російської влади і лояльними Кремлю ЗМІ.

Англомовний портал Polygraph.info створений журналістами Радіо Свобода і «Голосу Америки». Його російськомовний кузен – «Смотри в оба» – також займається викриттям міфів, але в форматі відеороликів при онлайн-сервісі CurrentTimeTV.

Латвійський блогер зробив розслідування

Латвійський блогер Яніс Поліс зауважив зміни в своїй стрічці у Facebook і зробив розслідування, йдеться у дайджесті.

«Я вирішив провести це розслідування, тому що одного разу зауважив у своїй стрічці несподіване зростання числа дуже агресивних заголовків з дивних джерел», – розповів він державному латвійському телеканалу.

Яніс вивчив підозрілі «новинні» сайти російською і латвійською мовами, які мають широку аудиторію. Зокрема, акаунт Toma Joki – сторінки, яку називають однією з найпопулярніших у Facebook у Латвії. Всі ці сайти були дуже схожі: яскраві заголовки, статті без вказівки авторства, ніяких контактів редакції. І всі просували ідеї, співзвучні прокремлівському наративу: нелояльність держави, заклики до розпуску парламенту, створення враження, що в Латвії все погано.

Блогера здивувало те, що йому вдалося з'ясувати: у кількох сайтів був один власник, який цієї осені отримав контроль над акаунтом Toma Joki і ще над кількома новинними сайтами. Цей власник, який змінив багато років тому своє латвійське ім'я на близьке за звучанням російське, має зв'язки з відомим в Латвії «збурювачем спокою», який проходив в Службі безпеки у справі про прокремлівську пропаганду під час анексії Криму.

«Насправді я не розраховував з першої спроби вийти на можливий московський грошовий канал, але ж ось. Я сподіваюся, що мій пост помітять, і хоча б ще кілька людей задумаються перш ніж робити репост чогось онлайн», – говорить блогер.

XS
SM
MD
LG