Доступність посилання

ТОП новини

САП просить суд розірвати договір про заснування ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат»


Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала позовну заяву до Господарського суду Києва з вимогою розірвання договору про заснування товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК). Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив керівник прокуратури Назар Холодницький.

«В 2013 році на виконання постанови Кабміну, за результатами проведеного конкурсу, Фондом державного майна України (ФДМ України) з переможцем – офшорною компанією TOLEXIS TRADING LIMITED (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва, укладено договір про заснування ТОВ «ЗТМК», – написав він.

Холодницький додав, що ФДМУ до статутного капіталу новоствореного суб’єкта передав цілісний майновий комплекс держпідприємства «ЗТМК», а компанія TOLEXIS TRADING LIMITED здійснила вклад у грошовій формі в сумі 110 мільйонів доларів США, який мав виключне цільове призначення, а саме –для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013 – І кварталу 2015 років.

«Незважаючи на те, що частка держави в ТОВ «ЗТМК» складає 51% (контрольний пакет), фактично підприємство передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group. У подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм», – зазначив керівник САП, додавши, що на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 мільйонів гривень.

Враховуючи невиконання інвестором взятих на себе зобов’язань, САП ініціює розірвання договору про заснування ТОВ «ЗТМК» та повернення комбінату повністю до сфери державного управління, пояснює Холодницький.

У листопаді 2016 року до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора цього підприємства, якого підозрюють у розтраті зазначених інвестицій в сумі 492 мільйони гривень.

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» було створено у 2013 році державою в особі Фонду державного майна України (володіє 51% статутного капіталу) та компанією «TOLEXIS TRADING LIMITED» (49%), яка входить до групи компаній Group DF Дмитра Фірташа.

ЗТМК – єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану.

XS
SM
MD
LG